spot_img
13.3 C
İstanbul
Ana SayfaCEZALARSGK Para CezalarıSGK Para Cezasına İtiraz

SGK Para Cezasına İtiraz

SGK Para Cezasına İtiraz edilip edilemeyeceği hususu işverenler tarafından sıklıkla merak edilen konulardan biridir.

Bu yazımızda SGK’nın uyguladığı idari para cezalarına nasıl itiraz edileceğini, itiraz başvurusunun nereye yapılacağını, itiraz etmeden önce mahkemeye başvurulup başvurulamayacağını anlatacağız.

SGK Para Cezasına İtiraz Ne Zaman Yapılmalıdır

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işyerine tahakkuk eden idari para cezalarına karşı 15 gün içinde itiraz edilmelidir. Eğer 15 günlük süre geçtiyse, artık idari para cezası kesinleşmiştir.

Prim borçlarına itiraz edilecek ise, prim borcunun tahakkuk etmesinden sonra 30 gün içinde itiraz edilmelidir.

SGK Para Cezasına İtiraz Nasıl Yapılmalıdır

İdari para cezalarına karşı Sosyal Güvenlik Kurumuna bir dilekçe ile itiraz edilmelidir. Bu dilekçede, itiraz konusu net ve anlaşılır biçimde izah edilmelidir.

Örneğin; sigortasız işçi çalıştırıldığına dair rapor tutulduğu için idari para cezası uygulandı ise, siz de sigortasız çalıştığına istinaden rapor tutulan kişinin aslında işyeri çalışanı olmadığı iddia ediyorsanız, konuyu tam olarak ifade eden kişinin aslında iş yeri çalışanı olmadığını belirten bir dilekçe ile itiraz etmelisiniz.

Para Cezasına Yapılan İtiraz Reddedilirse Ne Olur

İdari para cezalarına itiraz edildiyse ve Kurum tarafından bu itiraz 30 gün içinde reddedildiyse, işverenler idare mahkemelerine dava açmalıdır. Bu davanın açılma süresi de 30 gündür.

Prim borçlarına itiraz edildiyse ve Kurum 30 gün içinde bu itirazı reddederse, işverenler iş mahkemesine dava açmalıdır. Bu davanın açılma süresi 1 aydır.

Bu süreler içinde yetkili mahkemelere başvuru yapılmamış olurs, tahakkuk eden idari para cezaları kesinleşecektir.

SGK’ya İtiraz Etmeden Dava Açılabilir Mi

Sosyal Güvenlik Kurumuna konu ile ilgili gerekli itiraz yapılmaksızın, direkt olarak dava açılması mümkün değildir.

İdari para cezalarına karşı Sosyal Güvenlik Kurumuna itiraz edilmeden önce ve dava açılmadan önce 15 gün içinde tahakkuk edilen tutar ödenirse, para cezasının 4’te 1’i tahsil edilmeyecektir.

İdari para cezaları ve prim borçları 10 yıllık zaman aşımına tabidir. 10 yıl sonra prim borçları ve idari para cezaları sigortalılardan tahsil edilmeyecektir.

NOT: SGK Para Cezasına İtiraz konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla