spot_img
14.9 C
İstanbul
Ana SayfaEMEKLİLİKEmekli MaaşlarıSSKlı Çalışan Yetim Aylığı Alabilir Mi

SSKlı Çalışan Yetim Aylığı Alabilir Mi

SSKlı Çalışan Yetim Aylığı Alabilir Mi hususu bir çok sigortalı tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir.

5510 sayılı Kanunda ölüm aylığı başlığı altında düzenlenen bu konuyu açıklayabilmek için babadan yetim aylığı alma şartlarına değinmemiz gerekmektedir.

Babadan Yetim Aylığı Alma Şartları

Yetim aylığı alma şartları, kız çocuklarının vefat eden babalarının SSK’lı, Bağkur’lu ve Devlet Memuru olup olmamalarına göre değişebilmektedir.

Aşağıdaki tabloda, kız çocuklarına aylık bağlanması için babalarının sağlıklarında sağlıklarında ne kadar süre prim ödemeleri gerektiği yer almaktadır.

Kız çocuklarına yetim aylığı bağlanma şartları
Kız çocuklarına yetim aylığı bağlanma şartları

Tablodan gidecek olursak; 

-Baba 01.10.2008 tarihinden sonra vefat ettiyse, sağlığındayken en az 1800 gün prim ödemiş olmalıdır. Aksi durumda kız çocuğuna yetim aylığı bağlanamaz. Ayrıca 1800 günden eksik kalan günleri borçlanma ile tamamlanamaz.

– Baba 01.10.2008 tarihinden önce vefat ettiyse, sağlığındayken SSK’lı ise en az 900 gün Bağkur’lu ise en az 1080 gün prim ödemiş olmalıdır. Ancak bu durumda eksik gün kalsa bile borçlanma ile tamamlanabilir.

Yukarıdaki prim şartları sağlandıktan sonra bir de yetim maaşı alacak olan kız çocuklarının kendi durumlarına yani çalışıp çalışmadıklarına ya da maaş alıp almadıklarına bağlı olarak bazı şartları gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

SSKlı Çalışan Yetim Aylığı Alabilir Mi

Yukarıdaki tablodaki şartlara tabi olarak yetim aylığı alan bir kişinin, yetim aylığının kesilmemesi için ve almaya devam etmesi için de bazı şartlara uyması gerekmektedir. Bu şartlar da ölen babanın 01.10.2008 tarihinden önce ve sonra vefat etmesiyle bağlantılı olarak değişecektir.

Babanın Vefat Tarihi 01.10.2008 Sonrası İse

Kız çocuklarının yetim aylığı alma şartları;

  • Kendi sigortalılığından dolayı emekli maaşı almamak
  • Evlenmemiş veya dul kalmış olmak
  • Vefat eden eşinden de emekli maaşı almamak
  • Türkiye’de ve yurtdışında SSK’lı, bağkurlu ya da devlet memuru olarak çalışmamak

Görüldüğü gibi, babasının vefat tarihi 01.10.2008 sonrası olanlar sigortalı olarak çalışırlarsa yetim aylığına hak kazanamazlar.

Babanın Vefat Tarihi 01.10.2008 Öncesi İse

Vefat Eden Baba SSK’lı ise;

  • Kendi sigortalılığından dolayı emekli maaşı almamak
  • Evlenmemiş veya dul kalmış olmak
  • Türkiye’de ve yurtdışında SSK’lı, bağkurlu ya da devlet memuru olarak çalışmamak

Vefat Eden Baba Bağkur’lu ise;

04.10.2000 öncesi veya 08.08.2001-01.08.2003 Tarihleri arasında vefat ettiyse, kız çocuğunun geçimini sağlayacak başka geliri olmaması yani gelirlerinin toplamının aylık brüt asgari ücreti geçmemesi gerekmektedir.

Yani çalışmama şartı bulunmamaktadır.

04.10.2000-07.08.2001 tarihleri arasında ve 02.08.2003-30.09.2008 Tarihleri arasında vefat ettiyse,

  • Kendi sigortalılığından dolayı emekli maaşı almamak
  • Evlenmemiş veya dul kalmış olmak
  • Türkiye’de ve yurtdışında SSK‘lı, bağkurlu ya da devlet memuru olarak çalışmamak

Vefat Eden Baba Devlet Memuru ise;

  • Devlet memuru olmamak
  • Evli olmamak ya da dul kalmış olmak

Görüldüğü gibi, babaları 01.10.2008 tarihinden önce vefat etmiş ve devlet memuru olanlar 04.10.2000 öncesi veya 08.08.2001-01.08.2003 tarihleri arasında vefat etmiş bir bağkurlu olanlar ssk’lı olarak çalışsa bile yetim aylığı alabilirler. Bunun dışında ssk’lı çalışanlar yetim aylığı alamazlar.

ÖNEMLİ: 5510 sayılı Kanunun 34. maddesinde yapılan düzenleme ile SSK’lı olarak çalıştığı için yetim aylığı alamayan gençlere kolaylık sağlanmıştır. Buna göre, “Hak sahibi çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların ssk’lı olarak yani 4/a kapsamında çalışması aylığı almasına engel teşkil etmeyecektir.

NOT: SSKlı Çalışan Yetim Aylığı Alabilir Mi konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

23 YORUMLAR

  1. Merhaba ; babam Bağkur emeklisi 1987 yılında vefat etti. Şuna SGK lı olarak bir işte çalışıyorum fakat maaşım bürüt geçmiyor yetim aylığı alabilirmiyim

  2. Merhabalar, ssk emeklisi babam 26.12.2017 tarihinde vefat etti. 05.01.2018 tarihinde daha önce herhangi bir sigortası bulunmayan annem ölüm aylığı talebinde bulundu. Ayrıca annemin babası 2008 yılından önce vefat etti ve bağkur emeklisiydi. Annem Babasının üzerinden de yetim aylığı için başvurdu. iki aylıkta bağlanıp 3 ay boyunca ödendi. Ancak nisan ayında babası üzerinden aldığı yetim aylığı iptal edilip tarafımıza ödenen paralarında geri alınacağına dair bir evrak iletildi. Ne yapmamız gerektiği ile ilgili bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim. İyi çalışmalar.

  3. Iyi günler babam 2005 te vefat etti. Babamın Emekli sandığından ölüm aylığını yani yetim maaşını almakta iken 2015 yılında( 21 yaşındayken) önlisans mezunu olmam nedeniyle almış olduğum yetim aylığı kesildi. Bir üst öğrenim okuduğum taktirde 25 yaşını bitirmeyene kadar maaşın tekrar verileceği söylemişti. Şu an 25 yaşını doldurmadım bitirmiş olduğum önlisans bölümünün üst öğrenimini okursam yetim maaşı tekrar bağlanır mı? Şu an 657 ‘ 4b li sözleşmeli personelim. Sgk da ise sigortam 4a olarak yani ssk olarak yatıyor.

    • Merhaba, hak sahibi çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmaları, bunlara aylık bağlanmasına engel oluşturmaz.
      Bu nedenle yüksek öğretim okursanız maaşınız bağlanacaktır

  4. Merhaba. Babam 13 haziran 2016 da vefat etti. Ben rahmetli kocamdan dul ayligi aliyorum ve ssk li calisiyorum. Acaba babamdan yetim ayligi alabilir miyim?

  5. Merhaba babam 09.2008 yılıında vefat etti. Bağkur emeklisinden yetim aylığı alıyorum. 22 yaşındayım ve bu yaz 4 yıllık lisantan mezun oldum. İşe başlayacağım, mezun olmama rağmen 25 yaşından küçük olduğum için sgklı çalışırken aynı zamanda yetim aylığı alma hakkım varmı? Yoksa eğitimime devam ediyor mu olmalıyım?

  6. Merhaba ,
    Babam 2014 senesinde vefat etti, bagkur emeklisiydi.
    Ben sgk li olarak calisiyorum, kiz cocugu yetim agligi bana baglanabilir mi ? Nereye hangi evraklar ile basvurmam gerekir?

  7. Merhaba babam 2009 senesinde vefat etti emekli sandıgı emeklisi. Ocakta 25 yasımı dolduruyorum hala yuksekogrenim ogrencisiyim ve ssk kapsamında sigortalı çalışanım . Aylığım ocakta kesilir mi?

  8. Merhaba babamdan yetim aylığı alıyorum. Ucretli ogröğretmen olarak calismaya başlayacağım ancak egitim donemince ssk li olacagim. Egitim donemi basinda tekrar işe baslayabilirim bu durumda Ssk min kesildigi donemde tekrar yetim aylığı icin basvursam baglanirmi yani ssk min yatmayacagi süre iki ayluk bir zaman

  9. merhaba babam 2017 de vefat etti. annem ve iki kız kardeşim yetim maaşı alıyorlar fakat ben sigortalı (sgk) olarak çalışıyorum ben kendimde 1992 li doğumluyum. ve önümüzde yıl içinde evleneceğim. yetim maaşı ve çeyiz parası alabiliyor muyum?

    • Merhaba, çalıştığınız için alamazsınız. Ancak işten ayrılırsanız ve size yetim aylığı bağlanırsa, evlendiğinizde çeyiz parası alabilirsiniz.

  10. merhabalar…ben özel sektörde ssklı çalışanım ve 2013 yılında boşandım.babam 2016 yılında vefat etti.yetim maaşı alabilmeye hakkım varmı

  11. Merhabalar babamdan yetim aylığı alıyordum Sikortalı işe girdim ayligımı iptal ettirdim yeni kanun cıktı diyolar çalışırken tekrar yetim aylığı alabilirmiyim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla