spot_img
6.5 C
İstanbul
Ana SayfaTAZMİNAT & DAVAKıdem Tazminatıİstifa Eden Kıdem Tazminatı Alabilir Mi

İstifa Eden Kıdem Tazminatı Alabilir Mi

İstifa Eden Kıdem Tazminatı Alabilir Mi sorusu bir çok sigortalı tarafından merak edilen hususların başında gelmektedir.

Bazı istisnalar dışında kendi isteği ile işten ayrılanlar kıdem tazminatına hak kazanamazlar. Ancak kanun da bazı istisnalar vardır ki, işçi kendi isteği ile işten ayrılsa da Kıdem Tazminatına hak kazanabilir. Bu yazımızda kendi isteği ile işten ayrılanların kıdem tazminatına hak kazanacağı durumları anlatacağız.

Bu istisnalar şunlardır:

  • İşçinin Askerlik İçin İşten Ayrılması: İşçi askere gitmek için işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanır. Bu haktan yararlanabilmesi için en az 1 yıldır o iş yerinde çalışıyor olması gerekmektedir. Ayrıca askere gittiğini kanıtlaması için askerlik şubesinden temin ettiği sülüs belgesini işverene sunmalıdır. Konu ile ilgili daha detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
  • İşçinin Emekli Olduğu İçin İşten Ayrılması: Çalışırken emeklilik yaşı gelmiş sigortalıların kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için illaki işveren tarafından işten çıkarılmasına gerek bulunmamaktadır. Emekli olan işçi kendi isteği ile işten ayrıldığı takdirde kıdem tazminatını alacaktır.
  • İşçinin 3600 Gün Primi Doldurarak İşten Ayrılması: İşçinin 3600 gün ile işten ayrılması durumunda kıdem tazminatına hak kazanabilir. Bu haktan yararlanabilmesi için işçinin 08.09.1999 tarihinden önce işe girmiş olması ve 3600 gün ile birlikte en az 15 yıllık sigortalılık süresi bulunmalıdır. Bu konu ile ilgili daha detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
  • Kadın İşçinin Evlenmesi Nedeniyle İşten Ayrılması: Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın kıdem tazminatına hak kazanmaktadırlar. Bu haktan yararlanmak için kadının evlendiği tarihten itibaren 1 yıl için işten ayrılması gerekmektedir.

Yukarıda saydığımız şartlar sağlanarak işçinin kendi isteği ile işten ayrılması halinde kıdem tazminatına hak kazanabilir. 

Ancak bazı durumlar vardır ki, belirttiğimiz 3 şart dışında istifa edenler de, bazı hallerde Kıdem tazminatına hak kazanabilir. Aşağıda sayacağımız bu haller gerçekleştiği takdirde, işçiler dava açma yoluna giderek haklı fesih sonucunda Kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Bu hallerden bazıları şunlardır;

  • İşveren işçinin SGK primlerini gerçek ücretten bildirmiyorsa, istifa eden işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir.
  • İşveren işçinin fazla mesai ücretini vermiyorsa veya hafta tatili kullandırmıyorsa, işçi istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir
  • İşveren işçinin ücretini de geç veriyorsa veya eksik veriyorsa, işçi istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir
  • İş yerindeki ağır çalışma şartlarından dolayı sağlığı bozulan işçi, istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir.
  • İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında gerçeğe uygun olmayan bilgiler verdiyse, işçi istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir,
  • İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söylemişse, davranışlarda bulunmuşsa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa, işçi istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir
  • İşveren işçiyi kendisi veya ailesi üyelerinden birine karşı tehdit ettiyse, işçi istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir.
  • Eğer işçi iş yerinde herhangi birinden cinsel tacize uğrarsa, işverende bunu bilmesine rağmen önlem almazsa işçi kıdem tazminatını talep ederek işten ayrılabilir.
İstifa Eden Kıdem Tazminatı Alabilir Mi sorusuna cevap bulabilmek için ek olarak aşağıda maddeler halinde belirtilen durumları da göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Ayrıca; işçinin durumu tüm bu maddelere uymasa bile kıdem tazminatına hak kazanma fırsatları bulunmaktadır. Bu durum aşağıdaki şartlarla gerçekleşebilir:

  • İşçi zorla istifa ettirildi ise
  • İşçi boş kağıda imza attırıldı ise
  • İstifa dilekçesi alındıktan sonraki bir tarihte işleme konuldu ise

NOT: İstifa Eden Kıdem Tazminatı Alabilir Mi konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmına sorabilirsiniz.

Bence Oku

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz