spot_img
14.3 C
İstanbul
Ana SayfaGenelMavi Kart Nedir Mavi Kartlıların SGK Hakları Nelerdir

Mavi Kart Nedir Mavi Kartlıların SGK Hakları Nelerdir

Mavi Kart Nedir Mavi Kartlıların SGK Hakları Nelerdir, Mavi Kart sahipleri Türkiye’de emekli olabilir mi?, Mavi Kartlılar oy kullanabilir mi? Mavi Kartı olanlar borçlanma yapabilir mi? gibi sorular Mavi kart sahiplerinin sıkça sordukları sorulardır. Biz de bu yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Mavi Kartlı olanların ödeyecekleri GSS Primleri ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Mavi Kart Nedir Mavi Kartlıların SGK Hakları Nelerdir

Mavi Kart, Türk vatandaşlığından ayrılarak çifte vatandaş olan kişilere ve bunların çocuklarına verilen nüfus cüzdanı hüviyetine sahip bir belgedir. 

Mavi Kart
Mavi Kart

 

Mavi Kartlıların SGK Hakları Nelerdir?

Türk Vatandaşlığı Kanunu 28. maddesinde, mavi kart sahipleri Türk vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyetinin sağladığı haklardan aynen Türk vatandaşları gibi yararlanırlar. 

MADDE 28: Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve kendileri ile birlikte işlem gören çocukları; milli güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü, seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme ve muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları dışında, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak şartıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler.

Mavi Kart sahipleri Türkiye’de emekli olabilir mi?

Türk Vatandaşlığı Kanunu Madde 28’e göre, emeklilik şartlarını sağladığı takdirde Türkiye’de emekli olabilirler.

Mavi Kartlılar oy kullanabilir mi?

Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi uyarınca, Mavi Kart hamili kişiler, bu maddede belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanabilirler. Ancak bu istisnalardan biri de seçme ve seçilme hakkıdır. Yani Mavi kart sahipleri oy kullanamazlar.

Mavi Kartlılar Borçlanma Yapabilir mi?

Eski düzenlemeye göre sadece Türk Vatandaşlarının yurt dışında geçen süreleri sosyal güvenlik açısından değerlendirilmekteydi. 6552 sayılı Kanun” ile mavi kart sahiplerine de yurt dışı borçlanması imkanı verilmiştir.

Buna göre; “Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin on sekiz yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri hâlinde, bu Kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilir.”

Yurt Dışı Borçlanması ile ilgili tüm yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

NOT: Mavi Kart Nedir Mavi Kartlıların SGK Hakları Nelerdir konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

76 YORUMLAR

  1. İyi Akşamlar,
    ben alman vatandaşıyım ve mavi kart sahibiyim türkiyede yasiyorum ve çalışmıyorum.
    Sağlık Sigortam yok ikametgah türkiyede. Kendime Nasıl sağlık sigortası yaptırabilirim?
    Ayda ne kadar ödemem gerek
    SorularIMI cevaplayabilirseniz çok sevinirim

      • Kanunda Sosyal güvenlikle ilgili hakları saklı kalmakta ve aynen Türk vatandaşları gibi yararlanabilmekte yazıyor. Neden prim miktarı 426 TL. Türk vatandaşları 53,33 TL öderken neden Mavi kartlı bu miktarı ödemek zorunda kanuna muhalif durum değil mi?

  2. merhaba,

    Şu anda özel sektörde çalışmaktayım ve sigortam ödeniyor. Vatandaşlıktan çıkıp mavi kart sahibi olacağım Çalıştığım yerde herhangi bir sorun yaşar mıyım sigortam yine değişmeden ödenmeye devam edebilir mi ?

  3. Merhabalar, bir taraftan “Mavi Kart hamili kişiler, bu maddede belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanabilirler.” deniyor fakat diğer taraftan prim olarak 53 TL yerine 427 TL isteniyor. Burada bir belirsizlik mi var yoksa benim gözden kaçırdığım bir husus mu var? Türkiye’ye kesin dönüş yapmış, çalışmayan, mavi kart sahibi bir kişi neden yabancılarla aynı kategoride değerlendiriliyor? Ben bunun nasıl “aynı haklardan yararlanma” olduğunu anlayamıyorum. Aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler!

  4. BİLGİN : merhaba mavi kartlıyım 10 yıl türkiyede çalıştım sgk lı önceki yıllarımı borçlandım.yaş bekliyorum sağlık sigortam yok 1 yıldır.benden 427 tl istenmekte.daha 4 yılım var nasıl olucak.yekün tutuyo.neden 53 tl ye bizi gss yapılamıyo.ne biçim hak koruma bu.mavi kart hak filan korumuyor.hep sıkıntı.birileri bi ilgilensin artık

  5. MErhabalar ben cengiz karabulut mavi kart sahibiyim üniversite öğrencisiyim çalışmaya başladıgım anda firma benim için sgk ya normal vatandaş ile aynı miktarda mı ödeme yapacak yoksa daha yüksekmi ödeme yapmak zorunda bundan sebep iş bulmakta zorlanırmıyım?

  6. 20/07/1969 doğumluyum 1981 de Almanya ya gittim 01/09/1985 de sıgorta girişim var 05/03/2003 de izinle vatandaşlıktan çıktım 01/08/1990 la 01/08/1994 Arasında yüksek öğrenim Yaptım 01/08/1994 den sonra kendi ısımı kurdum ve çalıştım 2004 e kadar benim sigorta girişim Türkiye’de hangi tarih ve hangi Yılları borçlanabılırım kaç güne ihtiyacım var ve kaç yasında emekli olabilirim Türkiye’de Sigortalı 2012 de üç hafta çalıştım eğer cevaplarsanız sevinirim

    • Merhaba, almanyadaki işe girişiniz türkiye’de olmuş sayılacağından 49 yaş 5300 güne tabisiniz. Almanya’da çalıştığınız tüm günleri borçlanabilirsiniz.

  7. Mrb ben bu sene yurda donus yaptim ve yurt içinde 6 ay calistim gelmeden oncede 2 senede yurt disinda calismisligim var. Bundan dolayi mavi kartlilar issizlik maasindan faydalanabilirmi? Yani issizlik maasi için yurt disindaki calismisligimizi burda saydirabilirmiyiz. Yada baska bir yol varmı. Simdiden teşekkürler.

    • Merhaba, issizlik maasi almak icin yurt disindaki calismalarinizi Türkiye’de saydiramazsiniz. Tamamen yurticinde calismalariniz ile issizlik maasi alabilirsiniz

  8. merhaba ben de mavi kartlıyım ve 4 senedir türkiye’de yasıyorum, evlendim ve e-devlette soyadımı değiştirmek istiyorum nasıl yapılıyor? Ayrıca eşim çalışıyor ben çalışmıyorum, onun üzerine sigortali mi oluyorum bu durumda? şimdiden teşekkürler

    • Merhaba, esiniz calistigi surece siz calismasaniz da onun uzerinden saglik haklarindan yararlanabilirsiniz. Diger sorunuz icin goc idaresine basvurabilirsiniz

  9. Merhabalar ben almanyada Türk vatandasi olarak doğdum ve 20 yasimda alman vatandaşlığa geçtim ve mavi kartı aldim sonra türkiyeye evlendim 5.5 sene oldu fiziksel rahatsızlığımdan dolayi engelli raporu alabilirmiyim acaba bana yardımcı olurmusunuz???

  10. Merhabalar, ben mavi kart sahibi alman vatandaşıyım.2018 yılından itibaren Türkiye’de üniversite öğrencisi olarak ikamet edeceğim.25 yaşımı tamamladığımdan dolayı GSS Primi olarak %24 mü yoksa %4 mü ödemem gerekiyor?

  11. Merhaba,
    İşveren olarak;
    2017 yılının Ağustos ayında, Mavi kartlı kişinin işe giriş bildirgesini kağıt ortamında gönderdiğim için idari para cezası tebligatı aldım bugün.
    Mavi kartlı kişilerin işe giriş bildirgelerinin kağıt ortamında verilmesi mecburiyeti kaldırıldı mı?
    2016 yılında işe giriş bildirgesini elden veya posta kanalıyla ilgili kuruma göndermiştim ve idari para cezası kesilmemişti.
    Bu durum 2017 yılında değişti mi acaba? Kesilen idari para cezasına itiraz hakkım var mı yoksa ödemek zorunda mıyım?

    • Merhaba, İşverenler, Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının; a bendi kapsamında çalışanları yani işçilerini e-sigorta yoluyla bildirmek zorundadır. Kağıt ortamında gönderilenler geçersiz sayılır.
      Maalesef 2016 yılındaki durum için de ayrı bir ceza gelmesi söz konusu olacaktır.

      • Cevabınız için teşekkür ederim.
        Ancak; 2016 yılında Kurum ile yaptığım görüşme sonrasında, kağıt ortamında bildirge vermem gerektiğini, ilgili birim şefi söylemişti. Hatta buna rağmen İdari para cezası kesilmişti ve yaptığımız itiraz kabul edilerek ceza geri alınmıştı.

        • SGK”nın 10.07.2009 tarihli ve 2009/92 sayılı Genelgesi”yle çalıştırılan sigortalı sayısı üzerinde durulmaksızın; özel nitelikteki işyerlerinde 01.10.2009 tarihinden, resmi nitelikteki işyerlerinde ise 15.10.2009 tarihinden itibaren işe alınan sigortalıların ilk ve tekrar sigortalı işe giriş bildirgelerinin e-Sigorta kanalıyla kuruma gönderilmesi zorunlu tutulmuş olup, belgeler yasal süresinde kâğıt ortamında verilse dahi 5510 sayılı Kanun”un 102”nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi uyarınca İPC -idari para cezası- uygulanmaktadır.
          Niçin kağıt ortamında verilmesi gerektiğini söylediklerini anlamadık. O halde tekrar görüşün ve tekrar cezanın geri alınmasını talep edin.

          • Merhaba,
            Aşağıda belirtmiş olduğum Genelge maddesine göre itiraz ettim ve bugün tebliğ aldığım cevapta, haklı olduğum için, tarafıma uygulanmış olan idari para cezasının kaldırıldığı bildirilmiştir.

            Sizi de bilgilendirmek istedim.

            05.03.2009 tarih ve 2009/37 sayılı Genelge’de belirtildiği üzere;

            “Yabancı uyruklu sigortalılar ile 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 29 uncu maddesine tabi olanların Kuruma bildirimi kağıt ortamında yapılacaktır. Yabancı uyruklu sigortalılar için yapılacak bildirimlerde 4817 sayılı Kanuna uygun çalışma izin belgesi olmayanların tescili yapıldıktan sonra durum bir yazı ile Çalışma Genel Müdürlüğüne bildirilecektir. 403 sayılı Kanunun 29 uncu maddesine tabi sigortalılardan “Mavi Kart”lı olanlar ile vukuatlı nüfus kayıt örneğinde 403 sayılı Kanunun 29 uncu maddesine tabi olduğuna ilişkin şerh düşülenler sosyal güvenlik bakımından Türk vatandaşlarına tanınan haklara tabi olduklarından bunlardan çalışma belgesi istenmeyecektir.”

  12. merhabalar

    şu anda özel sektörde sigortalı olarak çalışmaktayım. Çifte vatandaşım. Bu yıl yös sınavına gireceğim bu sebepten dolayı şubat ayı sonunda vatandaşlıktan çıkarak mavi kart alacağım. Mavi kart ile mevcut işime devam edebilir miyim ? Sigortamda herhangi bir sorun olur mu ? Ya da işverenin bu konu ile ilgili yapması gereken bir işlem söz konusu mudur ?

    cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

  13. Merhaba benim sigorta başlangıç tarihi 18.Doğum tarihim 13.08.1971 ve türk vatandaşlığından çıkış tarihi Mart 2002.2017 de üç gün sigorta primi yatırdım.Kaç yaşında emekli olabilirim ve ne kadar para yatırmam gerekiyor ve emekli maaşı kaç lira olur ????

  14. Merhaba ben kamuda calismaktayim eşim yabancı uyruklu fakat mavi kart sahibi türkiye de benim üzerimden sigortalı oluyor mu otomatik olarak yada şahsi olarak bir yerlere başvuru yapmamız gerekir mı tesekkurler

  15. mrblar ben elif mavi kartlıyım yös ogrencisi olarak başvuru yaptım şu an hemşire olarak özel bir saglık tıp merkezinde çalışmaktayım mavi kartımı yeni aldım ve saglıkta çalıştıgım için daha fazla sigortalı olarak çalıştıramayacaklarını söylediler sigortalı olarak hemşire gibi mavi katla çalışma hakkım varmıdır şimdiden teşekürler

    • Merhaba, çalışmanız halinde sigortalı olmalısınız. Bu hakkınız olduğu gibi, aynı zamanda bu bir zorunluluktur. Sigortasız çalıştırılırsanız şikayette bulunabilirsiniz.

  16. Merhaba mavikartliyim yaklaşık 6-7 aydir turkiyede yasiyorum ikametimde Türkiye’de ve part time sgk li calismaktayim..neden hastanelerde benim sgkli oldugum gorunmuyor neden muayene parasi odemek zorumdayim? Yurtdışında tum bağlantılarını kopardigim halde sistemde yurtdisi sigortali gorunuyorum?

    • Merhaba, part timeçalıştığınız için geri kalan günlerin gss primlerini ödemeniz gerekmektedir. Bu yüzden muayene ücreti talep edilmiştir. Diğer konu için de sgk ile görüşmelisiniz. sistem otomatik geçmemiş olabilir

  17. Merhaba, 2 sorum var:
    1. mavi kart sahibi alman vatandasiyim ve almanyada ticaretle mesgulüm ve orada vergilerimi ödüyorum.Malum kisisel bilgier paylasimi kanunu cikti. Almanya otomatik olarak benim TR’de ki banka hesabimdaki mevduati görebilecek ve bana sikintilar yasatabilecek. Bu kanun Almanyada ikamet edip TR de hesaplari olan sahislari kapsiyor. Benim TC kimlik bilgilerine göre benim ikametgahim Almanya. Bankadaki bilgilerde’de bu cikiyor. Mavi kart sahibi olarak TR’de de ikametgah alabilecegim söylendi. Benim Almanya ile bu konuylaalakali sikinti yasamamam icin TR’de ikametgah almak istiyorum ki Banka hesabimda’da ikamet adresi olarak TR’deki adresim gözüksün. Ben TR’de de ikametgah aldigim taktirde bu Almanyaya bildiriliyormu ?

  18. Merhaba ben ögretmenim ve mavi kartim var.ozel okulda calismak istiyorum.sigorta odenirken fazla mi odemesi gerekiyor okulun bu konuda bi sıkınti yasarmiyim

  19. Merhaba, bagkur emeklisiyim, mavi kartim var. yabancidan araba almak istiyorum. Emekli olmama ragmen araba icin aylik sigorta primi yatirmam gerekiyor mu? Tesekkur ederim.

  20. Eğer gelir ve mal varlığınız yoksa, kaymakamlığa yeşil kart başvurusu yapın. Sizden sgk, nüfus, vergi ve tapu dairelerinden belgeler isteyecekler. Onları temin Edip dilekçe, form ve kimlik fotokopileri ve fotoğraf ile birlikte teslim edeceksiniz. 6 hafta diyorlar ama 2-3 hafta içinde tekrar gidip yeşil kartınızı alabilirsiniz. Kart dediğim, bakkal deftei görüntüsünde fakir olduğunuzu bağıran fotoğraflı bir karne. Her bir haltınızı reçetenizi falan içine yazıyorlar. Ama önemi yok. Haksız yere 400 küsur lira vermekten iyidir. Hem de bedava ve hakkınız.

  21. Eğer gelir ve mal varlığınız yoksa, kaymakamlığa yeşil kart başvurusu yapabilirsiniz. Sizden sgk, nüfus, vergi ve tapu dairelerinden belgeler isteyecekler. Onları temin Edip dilekçe, form, kimlik fotokopileri ve fotoğraf ile birlikte teslim edeceksiniz. 6 hafta diyorlar ama 2-3 hafta içinde tekrar gidip yeşil kartınızı alabilirsiniz. Kart dediğim, bakkal deftei görüntüsünde fakir olduğunuzu bağıran fotoğraflı bir karne. Her bir haltınızı reçetenizi falan içine yazıyorlar. Ama önemi yok. Haksız yere 400 küsur lira vermekten iyidir. Hem de bedava ve hakkınız.

  22. Ben emekliyim.Kızım bu ay itibarıyla mavi kartlı oldu.SGK’ya durumu bildirmemiz gerekli olduğunu öğrendim.Başvuruda gerekli evraklar nelerdir ve kızımla mı gelmek zorundayım?Teşekkürler

  23. Merhaba. Ben liseden yeni mezun oldum doğumla Bulgaristan vatandaşıyım sonradan Türk vatandaşlığı kazandım. Yabancı olarak Türk üniversitelerine başvurmak için mavi kart almam gerekiyormuş okul bittikten sonra diplomam burda geçerli olur mu ve tekrar Türk vatansaşlığımı geri kazanabilir miyim? Teşekürler

  24. Merhaba. 2000 yılında alman vatandaşı, 2004 yılında mavi kart aldım ve Türkiye de yaşıyorum. 2007 yılında kaza geçirdim ve engelli maaşı için başvuru yaptım sosyal yardımlaşma kurumuna. Fakat nedense kimlik bilgileri bazı kurumlarda sıkıntı oluyor ve çıkmıyor. Bu yüzden işlem yapılamayacağı söylendi. Ne yapmalıyım?

  25. Merhabalar. Eşim mavi kartlı 2015 ten beri Türkiye’de SGK lı olarak çalışıyor. Bu ve bundan sonra çalıştığı süreler onun emekli olmasına işleniyomu? Doğum tarihi 11.01.1983 vatandaşlıktan çıkış tarihi 2004 . Şimdiden teşekkürler.

  26. Merhaba,
    Ben mavi kartlıyım ve Türkiye’de okul Öncesi öğretmenliği okudum. Gittiğim iş görüşmelerinde bana özel sektörde bir okulda çalıştığım zaman sigortamın diğer çalışan öğretmenlere nazaran 3 katı yatırıldığını söylediler. Bu doğru bir Bilgi mi ? Teşekkürler

    • Merhaba, tc kimlik numaranız var ise diğer türk vatandaşları gibi sizde normal ücretten bildirilirsiniz. Ancak yabancı statüsündeyseniz, yabancıların almaları gereken ücretler diğer türk vatandaşlarından yüksek olacağından dolayı, sgk priminiz de yüksek olacaktır.

  27. Merhaba, ben doğuştan türk vatandaşıydım ama daha sonra çıktım. 1 yıldır mavi kartlıyım ve Akdeniz uviversitesinde 2. Sınıfta okuyorum. Part-time bir iş teklif ettiler üniversiteden ben de kabul ettim ama daha sonra dediler ki sen mavi kartlı olduğun için çalışamıyorsun. Merak ettiğim şey neden çalışmıyorum sonuçta tc no’m normal tr vatandaşı gibi ve bazı sitelerde çalışabilirsiniz yazıyor. Bunu bi açıklayabilir misiniz.
    Teşekkürler!

  28. Merhaba benim oğlum tıp fakultesinde okuyor isvicre baselden. 2 ay sıtaj için izmir üniversitesinde staj yapacak kendisinden sağlık sigortası isteniyor mavi kartlı ne yapması gerekli devlet güvencesi varmi mavi kartlilar cevap verirseniz çok memnun olurum neler yapmaliyiz?

  29. Ben alman vatandaşligina geçmeyi düşünüyorum. Mavi kartta alacağım. Tr de yaşamaya devam etmek istiyorum.babamdan aldığım emekli maaşım ve kullandığım sağlık hizmeti aynı șekilde devam edermi?
    Okuduğuma göre birçok kişi tr de bazı sosyal yerlerde mavi kartlarıyla işlem yapamıyorlarmis. Sayet bu alman kimligi yada mavi kart bana kendi ülkemde sorun çıkartacak ise vazgeçeceğim.
    Teşekkürler

    • Merhaba, maci kartlilarin saglik hizletleri ayni sekilde devam etmemektedir. Mavi kartililar sagliktan yararlanmak icin 2018 yılı için ödenecek gss prim tutarı, 487.08 TL odemelidir.

  30. Merhaba Türkiye den ssk emeklisiyim,Alman vatandaşı olmak ve mavi kart almak istiyorum bu durum emekli maaşımı alamama neden olur mu?

  31. Merhaba;
    Mavi kartlıyım. Tr de tıp okuyup uzmanlık sınavında mavi kartlı kısmını işaretleyerek sınava girdim. Hem yabancı uyruklu hem de Tc kontenjanlarına başvurma hakkım var idi. Yabancılara ayrılmış kontenjandan tercih yaparak uzmanlık egitimime başladım. Maaşım da çok az oldu hâliyle.
    Şuanda girdiğim uzmanlık sınavı dönemi icin aynı branş için puanımın yettiği ve TC vatandaşlarına açılmış kontenjan olan eğitim araştırma Hastanesi’ne nakil olacağım. Dolayısıyla maaşım da Tc arkadaşlar gibi olacak mı?
    Teşekkürler

  32. Merhaba
    Türkiyede üniverste hastanesi olan bir üniverstede okumaktayım. Mavi kartlıyım ve ailem yurtdışında olduğu için sigortam yurtdışında. Ordan 6 haftada bir kağıt göndermeleri işkence gibi. Türkiyede sağlık sigortam nası olacak? Öğenci olduğum için ücretsiz sigorta imkanım yok mu? Ve kendi üniverstemdeki hastanede ücretsiz muayne olma imkanım yok mu?

  33. Merhabalar;
    Ben türk vatandaşıyım ve şuan da bebeğime bakmam gerektiğinden çalışmıyorum. Eşim ise alman vatandaşı (Mavi kartlı) ve şimdilik o da çalışmıyor. Sorum şu ki; Kendi adıma genel sağlık sigortası yaptırmak istiyorum, eşim de benim üzerimden faydalanabilirmi?

  34. Merhabalar, çifte vatandaşım, 7 yıldır özel bir şirkette sigortalı olarak çalışmaktayım. Yös sınavına gireceğim için mavi kimliğe geçmek istiyorum. Çalıştığım işyeriyle ilgili bir problem yaşar mıyım ? Yoksa normal çalışmama ve yaşantıma mavi kimlikli olarak devam eder miyi ? Şimdiden tşkler.

  35. Ben yakinda Türkiye’ye temelli tasinmak istiyorum ve belirli istisnalar haric mavi kartla TC vatandasiyla ayni muamele görecegimi saniyordum, sonucta yasalarda öyle yazilmis. Neredeyse 500 lira primi görünce sok oldum. Yesil kart alma hakki da yokmus. Artik hastanelik falan olsam isim Allah’a kalacak.

  36. Merhabalar, YÖS’e girebilmek için doğma büyüme türk vatandaşı olup izin alma suretiyle mavi kart aldım. Daha önce hiç bir işte çalışmadım acaba fabrikalarda, sanayilerde, tekstillerde vs. sigortalı olarak çalışabilir miyim? Herhangi bir türk başvurmuş gibi mi oluyor yoksa aynı haklara sahip miyim normal bir türk çalışan ile.

  37. merhabalar,

    Ben alman vatandaşıyım aynı zamanda türkiyede mavi kart sahibiyim. Yakın zamanda kimlik bilgilerimde değişiklikler olmuştu nüfusa müdürlüğüne gidip mavi kart yenileme işlemlerini tamamlamıştım. Fakat özel hastaneye gidip kimlik bilgilerimi verdiğimde eski bilgilerim yansıdı sisteme. orda bulunan görevliler SGK üzerinden alıyoruz sisteme otomatik güncelleme olması gerekiyor normalinde dediler. bu bilgilerimi nasıl güncelleyebilirim

  38. Merhabalar ben mavi kartlıyım, Babam Türk Vatandaşı ve Sgk emeklisi, ben babamın üzerinden Sağlık sigortasından faydalana biliyormuyum. Tşk

  39. Tekrar Merhabalar…
    Sizin de verdiğiniz bilgi üzerine Sgk ile görüştüm, bana verdikleri cevap Mavi kart ile Babamın üzerinde genel sağlık sigortasından yararlanamıyorsun, sorgulamada gözükmüyorsun denildi. Ancak kendi primimi ödüyerek sağlık sigortam gerçekleşiyormuş ve oda yabancılar ile aynı mevlada. Kendileride fazla bilgi sahibi değil gibi geldi bana. Benim yapmam gereken bir dilekçe veya bir prodüsürmü var? Bu konuda bilgiye ihtiyacım var. Tşk.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla