spot_img
12.5 C
İstanbul
Ana SayfaTAZMİNAT & DAVAHizmet Tespit DavasıHizmet Tespit Davasında Zamanaşımı

Hizmet Tespit Davasında Zamanaşımı

Hizmet Tespit Davasında Zamanaşımı bazı istisnalara tabidir. Ancak kural olarak hizmet tespit davası açmak için zaman aşımı 5 yıldır. Bu yazımızda hizmet tespit davası açma şartlarından, zaman aşımı ile ilgili istisnalardan diğer detaylardan bahsedeceğiz.

Hizmet Tespit Davası Açma Şartları

5510 sayılı Kanunun 86. maddesine göre, çalıştığı esnada sigorta girişi yapılmayan kişiler, işten ayrıldıktan sonra beş yıl içinde iş mahkemesine dava açmalıdır.

 

Buna Göre, Hizmet tespiti davasının açılması için üç şart vardır. Bunlar;

  • İşçinin sigortasız çalıştırılması,
  • Çalışan işçinin kuruma bildirilmemesi veya işçinin işverenin yanında çalıştığının tespit edilememiş olması
  • Sigortalının davayı 5 yıl içinde açması gerekmektedir.

ÖRNEK:

Sigortalı İbrahim Bilmez, 2010-2017 tarihleri arasında bir mağazada satış danışmanı olarak çalışmıştır. Sigortalının bu tarihler arasında hiç sigortalılığı sağlanmadıysa işten ayrıldığı 2017 tarihinden itibaren 5 yıl içinde yani en son 2022 yılına kadar hizmet tespit davası açması gerekmektedir.

Hizmet Tespit Davasında Zamanaşımı İstisnası 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sigortalı işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde dava açarak geçmişe dönük olarak hizmetlerini alabilir. Ancak bazı durumlar vardır ki, bu 5 yıllık zaman aşımı süresi söz konusu olamayacaktır. Sigortalılar süre sınırı olmaksızın dava açabileceklerdir. Bu istisnalar şunlardır;

  • Sigortalının en başta işe girişi yapılmış olmalıdır.
  • Sigortalının aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilmesi gerekmektedir.
  • Sigortalının o iş yerinde fiilen çalıştığı Sosyal Güvenlik Kurumunun denetimle görevli memurlarının raporları ile tespit edilmiş olması gerekmektedir.

ÖRNEK: Sigortalı İbrahim Bilmez 2010-2017 tarihleri arasında bir mağazada çalışmıştır. Sigortalının işe girişi 2010 yılında işe girdiği tarihte yapılmış ancak daha sonra işten çıkışı yapılarak sonraki yıllarda sigortasız çalışmıştır. Bu durumda İbrahim Bilmez, süre sınırı olmaksızın istediği tarihte dava açarak, geçmişe dönük olarak hizmetlerini talep edebilir.

Hizmet Tespit Davasında Görevli Mahkeme

Hizmet tespiti davasında görevli mahkeme iş mahkemeleridir. İş mahkemelerinin olmadığı yerde Asliye Hukuk Mahkemesi davaya iş mahkemesi sıfatı ile bakar. Mahkemenin görevi kamu düzenine ilişkin olup, mahkeme ve Yargıtay’da yargılamanın her aşamasında resen göz önünde bulundurulur.

NOT: Hizmet Tespit Davası Açmak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

NOT: Hizmet Tespit Davasında Zamanaşımı konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

3 YORUMLAR

  1. 1999 yılında ise başladım.2008de işten çıktım.hic sigorta girişim olması daha sonra bu şeneler içerisinde 15gunluk hizmet yapmışlar ama oda başkasının adına cikiyo aynı ad siyahla amcamın oğlu adına bu arada 99 2008 yılları arasında tazminatını da mankene kararıyla 2017 tarihinde aldım. Velhasıl hizmetim tarafıma ida edilmedi zaman aşımı veya dava alabilirmiyim

  2. 1998 yılında iş yerinde çalıştım fakat hiç giriş olmadı SSK bildirilmedi daha sonra farklı bir isyerinde 2005 yılında girişim oldu ilk işe başlama 2005 gözüküyor. İlk çalıştığım iş veren ile görüştüm ben bu vebalin altında yaşayamam SSK ya gidelim işe girişini yapalım dedi fakat nasıl bir yol izlememiz gerekiyor bilmiyoruz işveren atölyeyi kapatmış emekli olmuş ne gerekiyorsa yapmaya hazır lütfen yardımcı olun

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla