spot_img
18.3 C
İstanbul
Ana SayfaTAZMİNAT & DAVAİhbar TazminatıEvlenen Kadın İşçi İhbar Tazminatı Alır Mı

Evlenen Kadın İşçi İhbar Tazminatı Alır Mı

Evlenen Kadın İşçi İhbar Tazminatı Alır Mı sorusunun cevabı 1475 sayılı Kanunda belirtilmiştir. Buna göre, evlilik nedeniyle 1 yıl içinde haklı gerekçeyle işten ayrılma hakkı kadın işçiye verilmiştir.

İhbar tazminatı nedir, nasıl alınır ve nasıl hesaplanır ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Evlenen Kadın İşçi İhbar Tazminatı Alır Mı

1475 sayılı İş Kanunu 14. maddesinde, kadın çalışanların evlendikten sonra bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılış durumunda, kıdem tazminatına hak kazanacağı düzenlenmiştir.

Bu Kanun hükmünü biraz açıklayalım. Buna göre, kadın sigortalının kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için;

  • Evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılmalıdır. Örneğin; 30.05.2017 tarihinde evlendi ise, 30.05.2018 tarihinden önce muhakkak işten ayrılmalıdır.
  • Yazılı olarak işveren bildirmelidir. İşten ayrılış ile birlikte verilecek bir dilekçe ile kıdem tazminatına hak kazanılabilir. 
  • İşverene önceden haber verilmesine gerek yoktur. Bu durum, yazımızın başlığına cevap vermektedir. Önceden haber verme gerekliliği bulunmadığından dolayı, evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın sigortalılar ihbar tazminatına hak kazanamazlar.

İhbar tazminatının amacı, zamanı belli olmayan işten ayrılışların karşı tarafı mağdur etmesinden dolayı bu zararı telafi etmek olduğundan, işten ayrılış sebebiyle karşı tarafa önceden haber verme zorunluluğu olmayan durumlarda ihbar tazminatına hak kazanılamaz. Örneğin, belirli süreli iş sözleşmelerinin sona ermesi sebebiyle işten ayrılma ya da emeklilik nedeniyle işten ayrılma gibi.

Evlenen kadın işçi işten ayrıldığını bildiren bir dilekçe ile kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılabilir. Dilekçede işten ayrılma tarihinin belirtilmesi gerekmektedir.

Evlenen Kadın İhbar Tazminatı Öder Mi?

Yargıtay’ın daha önce bu konuda vermiş olduğu birçok kararı vardır. Bu kararlar da evlilik nedeniyle işten ayrılış yapan yani istifa eden kadının bir ihbar süresini beklemek zorunda olmadığı belirtilmiştir.
 
Örneğin; Yargıtay bir kararında “ Kadın işçinin yasanın tanıdığı fesih hakkını kullanması halinde, kıdem tazminatı talep hakkı doğar. Feshin işverence kabul edilmesi gerekmez. Kadın çalışanın ihbar ödemesi zorunluluğu yoktur.“ hükmünü vermiştir.
 
NOT: Evlenen Kadın İşçi İhbar Tazminatı Alır Mı konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla