spot_img
13 C
İstanbul
Ana SayfaSAĞLIKİş Kazalarıİş Kazası Olmayan İşverene Prim Teşviki

İş Kazası Olmayan İşverene Prim Teşviki

4447 sayılı Kanuna eklenen bir madde ile 1 Ocak 2019 tarihinden başlamak üzere İş Kazası Olmayan İşverene Prim Teşviki verilecektir.

Bu yazımızda bahsi geçen sgk prim teşvikinin yararlanma şartlarını, yararlanma süresini ve ne kadarlık prim teşvikinden yararlanabileceğini anlatacağız.

İş Kazası Olmayan İşverene Prim Teşviki

Hangi İşyerleri Yararlanabilir

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerleri bu teşvikten yararlanabileceklerdir.

Yararlanma Şartları Nelerdir

  • İş yerinin çok tehlikeli sınıfta yer alması,
  • 2-10 sigortalıdan fazla (en az 11) çalışanının bulunması (Türkiye genelinde birden fazla çok tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren iş yeri bulunan işverenlerin çalışan sayısının 10’dan fazla olup olmadığının tespitinde, bu iş yerlerinin çalışan toplam sigortalı sayısı esas alınacak)
  • İş yerinde son üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan bir iş kazasının meydana gelmemiş olması gerekmektedir. Yani 01.01.2016 tarihinden itibaren iş kazasının olmaması gerekmektedir.
  • İş yerinin SGK’ya herhangi bir borcu bulunmamalıdır.
  • İşyeri sigortasız işçi çalıştırmamalı ve sahte sigortalı bildirilmemelidir.

Prim Teşviki Ne Kadardır

Kapsama giren ve teşvikten yararlanma şartlarını sağlayan işyerlerinden çalışanların işsizlik sigortası işveren payı teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak alınır.

ÖRNEK: Mevcut uygulamada işverenlerin yüzde 2 oranında ödediği işsizlik sigortası işveren payı yüzde 1 olarak ödenirse, yararlanalıcak prim teşviki asgari ücretliler için 2018 yılı rakamlarıyla 20,30 TL olacaktır. Bu rakam en çok 152,25 TL olacaktır.

İş yerinde 11 kişinin çalıştığını ve tüm çalışanların asgari ücretle çalıştığını düşünürsek, teşvikten yararlanılacak tutar; aylık 223,3 TL olacaktır.

Teşvikten yararlanan işverenlerden  iş kazalarını bildirmeyenler, iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren yararlandıkları primleri yasal faizi ile birlikte geri öderler ve bu teşvikten beş yıl süre ile yasaklanırlar.

Ayrıca teşvikten yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunma şartı öngürülmemiştir.

NOT: İş Kazası Olmayan İşverene Prim Teşviki konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla