spot_img
14.7 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKEngellilerEngelli ve Eski Hükümlü Çalıştırma Zorunluluğu

Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırma Zorunluluğu

Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırma Zorunluluğu 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenmiştir.

Ancak, 5763 sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile özel sektör için eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu kaldırılmıştır.

Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırma Zorunluluğu

İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör iş yerlerinde %3 engelli, kamu iş yerlerinde ise %4 engelli ve %2 eski hükümlü işçiyi istihdam etmek zorundadırlar.

İşçi Sayısı Nasıl Hesaplanır

Bir işverenin birden fazla iş yeri var ise, 50 kişilik işçi sayısına ulaşmak için tüm işyerleri hesaba dahil edilir.

ÖRNEK: İşverenin bir iş yerinde 15, ikinci iş yerinde 25 ve üçüncü iş yerinde 20 işçi var ise, ayrı ayrı değerlendirip hiç bir iş yerinde 50 işçi çalışmıyor denilemez. 3 işyerinin çalışanlarının sayısı toplandığında 60 işçi çalıtığı görülecektir. Buna göre bu işverene ait 3 iş yerinden birinde 60 işçinin %3’üne tekabül edecek şekilde 2 engelli işçi çalıştırılmalıdır.

Part time yani kısmi istihdam sözleşmesine bağlı olarak çalışan işçilerin günleri de tam çalışmaya dönüştürülür.

ÖRNEK: Bir iş yerinde 60 işçinin çalışmasına karşın 4 işçinin kısmi istihdam sözleşmesi ile 15 gün çalıştığı varsayılırsa, bu 4 işçinin süreleri 30 güne dönüştürülür ve toplamda 60 gün çalıştıklarından 2 işçi olarak değerlendirilir. Yani, bu iş yerinin engelli çalıştırılma zorunluluğu belirlenirken 60 değil 58 işçi olarak değerlendirilme yapılacaktır.

Yüzde 3’lük engelli çalıştırılma oranı sonucunda rakam küsuratlı çıkarsa, hesap örnekteki gibi yapılmalıdır.

ÖRNEK: 80 kişinin çalıştığı bir iş yerinde 80*%3=2,4 hesabıyla en az 2 engelli işçi çalıştırılmalıdır.

Engelli İşçiler Nasıl İşe Alınır

Engelli işçiler arasında işe alımlarda seçim yapılırken, o iş yerinde çalışıyorken engelli olan işçilerin öncelik hakkı bulunmaktadır.

Engelli işçilerin istihdamı İşkur’dan talep edilerek yapılmaktadır.

Engelli işçiler madenlerde ve su altı işlerinde istihdam edilemezler.

Malul olarak işten ayrılan işçiler daha sonra işe dönemk isterlerse, işveren boş kadro bulunması halinde o işçiyi tekrar istihdam etmek zorundadır. Boş kadro olmasına rağmen ve işçinin maluliyeti geçmesine rağmen işe almazsa, 6 aylık maaşı kadar tazminat ödemek zorunda kalacaktır.

Engelli İşçi Teşviki

Engellli çalıştımakla yükümlü olan işverenlerin her çalıştırdığı engelli başına işveren hisselerinin tamamı, yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazinece karşılanır.

Engelli İşçi Çalıştırmamanın Cezası Nedir

İşveren engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü olduğu halde, çalıştırmadığı her engelli işçi ve çalıştırılmayan her ay için 2.296,00 TL para cezası çarptırılır.

2018 yılında bu rakam 2.627 TL idari para cezası uygulanır.

Eski Hükümlü Çalıştırmanın İşverene Faydası Var Mı

5763 sayılı Kanun ile özel sektör işverenlerinin eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu sebeple eski hükümlü çalıştırmanın özel sektör işverenlerine herhangi bir faydası olmayacaktır.

NOT: Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırma Zorunluluğu konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

10 YORUMLAR

  1. Ben eski hükümlü yum kamuda çalışma hakkım var ama bursa da kamuda iş ilanı çıkmıyor şimdi bu taşeron dan kamuya geçişler olucak bu geçişlerden sonra hâliyle özürlü ve eski hükümlü açığı olucak bu durumdan sonrada eski hükümlü ilanı verilmezse ne yapmam gerekiyor kamuya girmek istiyorum başka hakkımız yok.

  2. Ben eski hükümlü yum kamuda çalışma hakkım var ama bursa da kamuda iş ilanı çıkmıyor şimdi bu taşeron dan kamuya geçişler olucak bu geçişlerden sonra hâliyle özürlü ve eski hükümlü açığı olucak bu durumdan sonrada eski hükümlü ilanı verilmezse ne yapmam gerekiyor kamuya girmek istiyorum başka hakkımız yok.

  3. İş yerimde eski hükümlü çalıştırmanın bana ne gibi avantajları olur.Devletin bunun için bana sağladığı artı bir destek var mıdır. Teşekkürler

  4. Ben Erdoğan 15yıl önce bıçakla yaralama suçundan 2yıl8ay hapis cezası aldım 2010ve 2011yılı içerisinde cezamı. İnfaz ettim tam yedi yıl oldu ceza evinden çıkalı dört çocuk birde kadın kocasıyım esas mesleğim boyacılık mesleğim öldüğünden yeni savaşlar vermek durumunda kaldım yıllar önce aşçı yardımcısı olarak bir işte çalıştım hem aileme hemde kendi geleceğime yön vermek için insan üstü bir çaba sarf etmeme rağmen sabıka kaydının yüzünden iş yerleri suratıma kapandı adli sicil istatikler kurumuna mektup yolladım acaba adli SİCİL im silinirmi Allahını seven. Bana yardım etsin altı kişinin geleceğine kaderinin değişmesine sebeb olacak tüm ilgili kişi yada bilgisi olanların dikkatine teşekürler

  5. İyi günler esimin engelli raporu var ve eski hükümlü iş bulamıyoruz engelli kadrosundan buluyor ama sabıka kaydı sorun yaratiyor peki nasıl olcak acaba hem eski hükümlü hem engelli çok çaresiz kaldık ne yapmamız gerekir bu konuda

  6. SLM yüzde 52 engelli raporum var.iskur üzerinden işe başladım.2018 Şubat ayından bu yana bir işyerinde tam zamanlı olarak çalışmaktayım.bugun işletme müdürü beni çağırıp artık haftada 3 gün part time olarak çalışacağımı söyledi. İşe girerken böyle bir talebimde olmadı.ben bu durumdan çok rahatsız oldum.bu şekilde çalışmayı düşünmüyorum.3.5 yıllık tazminatim var.tazminatimi alıp ayrılmayı düşünüyorum.bana bir yol gösterir misiniz ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler

    • Merhaba, sizin isteğinizin dışında, eğer siz işe girdiğinizde imzaladığınız sözleşmede buna izin vermediyseniz, sizi kısmi istihdam ile çalıştıramazlar. Eğer bu şekilde çalışmak istemiyorsanız, işyerinize bunu yazılı olarak bildirin. Noter kanalıyla da olabilir. bu şekilde işveren kabul etmiyorsa, tazminatınızı talep ettiğinizi ve iş sözleşmesini haklı fesih ile sonlandırdığınızı bildirin. Bu şekilde tazminata hak kazanabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla