spot_img
13.2 C
İstanbul
Ana SayfaCEZALARSGK Para CezalarıMaaşı Asgari Ücretten Gösterme Cezası 2019

Maaşı Asgari Ücretten Gösterme Cezası 2019

Maaşı Asgari Ücretten Gösterme Cezası 2019 yılında değişiklik göstermiştir. 

Önceki yazımızda 2018 yılında asgari ücret üzerinde maaş alıp işçinin maaşını asgari ücretten göstermenin cezasını belirtmiştik. Önceki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda sadece bir işçinin maaşı asgariden bildirmenin bir yıllık cezasını madde madde anlatacağız.

Maaşı Asgari Ücretten Gösterme Cezası 2019

Sigortalılardan bu konu hakkında bir çok şikayet geldiğini gözlemlemekteyiz. Sigortalılar, hem maaşının düşük bildirildiğinden hem de SGK’ya bunu bildirseler de herhangi bir işlem yapılmadığından şikayet etmektedirler.

Ayrıca, çalışanlar maaşlarının düşük bildirilmesinin neticesinde ileride alacakları emekli aylıklarının da düşük olacağını ya da rapor almaları durumunda alacakları geçici iş göremezlik ödeneğinin düşük olacağını bilmektedirler.

Maaşı asgari ücretten bildirilenlerin yapması gereken işlemler ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Maaşı asgariden bildirmenin idari para cezalarının 2019 yılı rakamlarını madde madde açıklayalım.

1-APHB’de Eksik Ücret Bildirilmesi (102/c-4):

İşçinin maaşını asgari ücretten gösteren işveren SGK‘ya her ayın 23’üne kadar verilmesi zorunlu olan Aylık Prim ve Hizmet Belgesini verdiğinde çalıştırdığı kişinin kazançlarını eksik bildirilmiş olacaktır.

İdari Para Cezası (Her Ay İçin): 2.558,4 x 2x 12 AY=61.401,6 TL

* 2020 yılı Ocak ayından itibaren APHB yani aylık prim ve hizmet belgesi verilmeyeceğinden bunun yerine muhtasar prim hizmet beyannamesi verilecektir. Muhtasar prim hizmet beyannamesinde sigortalının ücretinin eksik bildirilmesi durumunda uygulanacak idari para cezası tutarı,

  • Aylık asgari ücretin onda birinden az, iki katından fazla olmamak üzere tespit edilen prime esas kazanç tutarında olacaktır. Örneğin; sigortalının ücreti 4000 TL iken asgari ücretten bildiriliyorsa, 4.000 TL – 2.558,4 TL= 1.441,6 TL idari para cezası uygulanacaktır.

2-Bordronun Geçersiz Olması (102/e-5):

İşçinin maaşını asgari ücretten gösteren işveren APHB’de ücretini eksik bildirdiği kişiyi doğal olarak bordrosuna da yansıtmamıştır. Bu sebeple Bordro geçersiz sayılacaktır.

2019 yılı idari para cezası tutarı :2.558,4/2 x 12 Ay= 15.350 TL

3-Muhasebe Defterlerinin Geçersiz Olması(102/e-4):

İşçinin maaşını asgari ücretten gösteren işveren bordroya eksik kaydettiği işçi ücretini muhasebe defterinin işçilik giderleri kısmına da yansıtmayacağından dolayı Muhasebe Defteri geçersiz sayılacaktır.

* 2019 yılı idari para cezaları : 2.029,5/2 x 12 Ay = 12.177 TL

SONUÇ; sigorta primine esas kazançlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na aldığı gerçek ücret yerine daha düşük ücretten veya asgari ücretten bildirilmesi neticesinde işverenler idari para cezalarıyla karşılaşacaklardır. Ayrıca işveren eksik bildirdiği primlerin de ödemesini yapacaktır.

Maaşın bir kısmının elden verilmesi durumunda sigortalıların bunu nasıl ispat edeceği ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

NOT: Maaşı Asgari Ücretten Gösterme Cezası 2019 konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

4 YORUMLAR

  1. Merhabalar benim çalıştığım şirkette ücret primleri asgariden yatıyor . Ve maaşlarda da 25 günlük gecikmeler oluyor bazen 1 ayıda geçtiği oluyor bu durumdan dolayı iş akdimi sonladıracam. Benim sorum şu : işten ayrıldığımda içerdeki alacaklarımı gerçek maaştan değilde prim üzerindeki ücretten yatırırlarsa bunu ben nasıl ıspatlarım ve ne yapmam gerekiyor şimdiden teşekkürler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz