spot_img
6.5 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKİş Sözleşmesi Fesihleriİstifa Eden İhbar Tazminatı Alır Mı

İstifa Eden İhbar Tazminatı Alır Mı

İstifa Eden İhbar Tazminatı Alır Mı hususu 4857 sayılı Kanunun 17. maddesinde düzenlenmiştir.

4857 sayılı İş Kanunu 17. maddesine göre işçinin ve işverenin iş sözleşmelerinin feshedileceği zamandan belirli süreler önce diğer tarafa yazılı olarak sözleşmeyi feshettiğini bildirmesi gerekmektedir. Buna da ihbar süresi denmektedir.

Yani, iş yerindeki kıdeme göre, işveren işçiyi işten çıkarmadan belirli süre önce haber vermekle yükümlüdür. Ancak işverenin bu kurala uymaması halinde ise işçiye, işçiye tazminat vermek zorundadır. Buna da ihbar tazminatı denir.

İşveren İşten Çıkaracağı Kişilere Ne Zaman Haber Vermelidir?

  • İşçinin Çalışma süresi 6 aydan az ise 2 hafta önce,
  • İşçinin Çalışma süresi 6 ay ile 1,5 yıl arasında olanlar 4 hafta önce,
  • İşçinin Çalışma süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta önce,
  • İşçinin Çalışma süresi 3 yıldan fazla olanlar ise en az 8 hafta önce, bildirim yapmak zorundadır.

Yukarıda belirttiğimiz ihbar sürelerine uymadan işten çıkan işçi ya da bu süreleri dikkate almadan işçiyi işten çıkaran işveren karşı tarafa ihbar tazminatını ödemek zorundadır.

Örneğin; 5 aylık kıdem süresi olan işçiyi yukarıda belirtilen süreye uymaksızın işten çıkaran işveren, işçiye 2 haftalık ücretini peşinen vermek zorundadır.

İstifa Eden İhbar Tazminatı Alır Mı

İşçinin istifa etmesi halinde, iş sözleşmesi sona ereceğinden dolayı işverenin işçiye ihbar tazminatı ödemesi söz konusu değildir. Ancak, istifa eden işçinin ihbar süresinden önce işverene bunu haber vermemesi durumunda, işçinin işverene ihbar tazminatı ödemesi söz konusu olacaktır.

Eğer ihbar sürelerine uyulmasının gerekmediği durumlar söz konusu olursa ( bu durumlar Kanun ile belirlenebilir) işçi ve işveren tarafı da ihbar tazminatı ödemeksizin iş sözleşmelerini sona erdirebilirler.

Yargıtayın bazı kararlarına göre, işçi istifa edeceğini yazılı olarak da belirtmiş ise ve işveren ya da işveren vekili işçinin istifa edeceği tarihi onayladı ise, artık işveren de işçi de karşılıklı olarak birbirlerinden ihbar tazminatı talep edememektedir.

Bence Oku

5 YORUMLAR

  1. Beni işverenim ücretsiz izine cıkarıp ucretsiz izin dilekcesi imzalamamı istedi imzalamıcagimi ve ücretsiz izin kullanmak istemedigimi kendisine ilettim beni 12.4.2018 ucretsiz izne cıkaran işverenim 13.5.2018 de ise cıkısimi vermiş fakat buni sgk ya ben istifa etmisim gibi bildirmiş bu durumda nasıl bi yol izlemeliyim kagıt uzerinde degil fakat sahitlerle ispatlayabilecegim 200 saat mesai alacagimda var üstelik

  2. İyi günler. ÇOK ACİL cevap almak zorundayım Kesin ve net kanun çerçevesinde yoruma kapalı cevap verilirse sevinirim.
    11/09/2017 tarihinde işe başladım. 27/06/2018 tarihinde istifa dilekçemi verdim ve 4 haftalık ihbar süresi başlatıldı. Yani çıkış tarihim 31/07/2018 olarak hesaplandı iş arama iznim düşülerek 25/07/2018 tarihinde ücretli izin vereceklerini söylediler. iş arama iznim ay sonunda toplu verileceği söylendi ve kabul ettim..
    Daha sonra ihbar süresi bitmeden yarısında yanı 13/07/2018 tarihinde çıkmamı istediğini işveren bana bildirdi.
    Bu durumda ben ihbar tazminatı talep edebilir miyim ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz