spot_img
10.4 C
İstanbul
Ana SayfaTAZMİNAT & DAVAKıdem TazminatıVefat Eden İşçinin Ailesine Kıdem ve Ölüm Tazminatı

Vefat Eden İşçinin Ailesine Kıdem ve Ölüm Tazminatı

Vefat Eden İşçinin Ailesine Kıdem ve Ölüm Tazminatı verilmesi gerekliliği bir çok kişi tarafından bilinmediğinden, çalışırken vefat eden yakınlarından dolayı alması gereken tazminatlardan mahrum kalmaktadırlar. Biz de bu yazımızda bu konuya açıklık getirmeye çalışacağız.

Vefat Eden İşçinin Ailesine Kıdem ve Ölüm Tazminatı

Bu tazminat türü 4857 sayılı İş Kanununda değil Borçlar Kanununda düzenlenmiştir.

Borçlar Kanunu 440. Maddesinde; eğer işçi çalışıyorken her ne sebeple olursa olsun vefat ederse işçinin kalanlarına tazminat ödenmesi gerektiği düzenlenmiştir. Bu tazminat vefat eden kişinin eşine verilir. Eğer eşi de yok ise, çocuklarına verilir. Ölüm tazminatı işçinin 1 aylık ücretidir. Ancak işçinin 5 yıldan fazla kıdemi var ise, 2 aylık ücretidir. 

Ölüm Tazminatı Tutarı Ne Kadardır

Vefat eden işçinin iş yerindeki kıdem süresi 5 yıldan az ise, işçinin 1 aylık maaşı kadar ölüm tazminatı verilmelidir. Ancak kıdem süresi 5 yıldan daha uzun ise, 2 aylık maaşı kadar ölüm tazminatı verilmelidir. 

Ödenecek tazminat hesaplanırken gelir vergisi ve sgk primi kesilmemelidir. Sadece damga vergisi kesintisi yapılmalıdır.

Ödenecek olan tazminatın net maaş ya da brüt maaş olması ile ilgili Kanunda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Ölüm Tazminatı Kimlere Verilir

İşveren,

  • işçinin sağ kalan eşine
  • ergin olmayan çocuklarına,
  • yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere,

ölüm tazminatı vermelidir.

İşçinin Vefatı Halinde Kıdem Tazminatı

İşçinin vefat etmesiyle yakınlarına verilmesi gereken kıdem tazminatının hesaplanması ve koşulları açısından normal şartlarda verilecek olan kıdem tazminatından bir farkı bulunmamaktadır.

İşçinin ölümü halinde kıdem tazminatı tutarı, kanuni mirasçılarına veraset ilamındaki hisseleri oranında ödenir. 

Ölüme bağlı olarak kıdem tazminatına hak kazanılması için, işçinin en az bir yıl aynı işverene bağlı iş yerlerinde çalışmış olması gerekmektedir. Bir yıllık sürenin başlangıcı iş sözleşmesinin yapıldığı tarih değil işçinin fiilen işe başladığı tarihtir. İşçinin, yıllık izin, tatil, dinlenme gibi nedenlerle çalışmadığı günler bir yıllık sürenin hesabında dikkate alınmalıdır.

NOT: Vefat Eden İşçinin Ailesine Kıdem ve Ölüm Tazminatı konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz