spot_img
16.8 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKİş Sözleşmesi Fesihleriİşçilerin İşyerinde Kavga Etmesi

İşçilerin İşyerinde Kavga Etmesi

İş sözleşmesinin bildirimsiz feshini gerektirecek haklı sebepler iş kanununda işçi ve işveren açısından ayrı maddelerde düzenlenmiştir.

Bu yazımızda İşçilerin İşyerinde Kavga Etmesi durumunda işverenin yükümlülükleri ve bu durumunun haklı fesih kapsamında değerlendirilip işçilerin tazminatsız bir şekilde işten çıkarılıp çıkarılamayacağı hususunu anlatmaya çalışacağız.

İşçilerin İşyerinde Kavga Etmesi

4857 sayılı İş Kanunu md. 25/2-d’de açıklandığı gibi, İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, iş yerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da iş yerinde bu maddeleri kullanması işverenin haklı fesih sebebidir.

İşverenin iş yerinde kendisi ile veya bir başka işçi ile tartışan veya kavga eden işçisini bildirimsiz ve tazminatsız olarak işten çıkartmaya hakkı bulunmaktadır.

Ancak, İş yerinde işçilerin birbirleriyle kavga etmesi durumunda işverenlerin uygulaması gereken bazı prosedürler vardır. Bunlar sırasıyla;

İşverenler işçilerin kavga etmesi halinde bununla ilgili tutanak düzenlemelidir. Tutanakta kavganın nasıl geliştiği, kimlerin kavgaya dahil olduğu ve kavganın iş yerinin işleyişini etkileyip etkilemediği belirtilmelidir.

Kavganın işverene ve iş yerine etkisi araştırılmalıdır. Eğer iki işçinin kavgasının iş yeri ve işveren ile alakası yoksa, işçiler işten çıkarılamaz.

İşçinin kavgası, iş yeri sınırları içinde aynı işverenin bir başka işçisiyle olmuşsa ikisi de işten çıkarılabilir.

Kavgaya karışan işçiler ve sataşan işçiler iyi tespit edilmelidir.

Kavgada eşit kusuru olan işçilerin tümü eşitlik ilkesi gereğinde işten çıkarılmalıdır. Haksız olmasına rağmen bir işçinin işten çıkarılıp diğer işçinin işten çıkarılmaması feshi geçersiz kılabilmektedir.

Yargıtay bir kararında; işçinin kendisine küfür edilmesi durumunda bunu işverene bildirmesi gerektiğini, kendisinin kavgaya karışması halinde iş yerinin düzeninin bozulacağını ve iki işçinin de işten çıkarılabileceğini belirtmiştir.

Kavga Eden İşçinin SGK Bildirimi Nasıl Olmalıdır?

Yargıtay, yazılı bir fesih bildirimi olmasa bile sunulan tutanak ve tanık anlatımlarından küfürleşme olayının sabit olduğunu bu sebeple de yazılı fesih bildirimine gerek bulunmadığını vurgulamıştır.
Sonuç olarak; kavgaya karıştığı için işten çıkışı verilen işçinin işten ayrılış kodu “29- İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” olmalıdır.
 
NOT: İşçilerin İşyerinde Kavga Etmesi konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz

Bence Oku

2 YORUMLAR

  1. Selamlar ben yanımda yaklaşık 3 senedir çalışan işçinin aksamlari giyinirken esrar içtiğini oluşan pis kokun öğrendim kendisini sözlü olarak uyardim zaten çalışan kişi yaptığı ise önem vermiyor ve özen gösteriyordu sorunlar oluşunu tartıştık ve ısı bırakacağım söyledi bende tamam dedim ve ertesi gün ayrıldı sonra gidip beni şikayet etmiş beni işten attılar diye is mahkemesine bir avukat aradı ve arabulucu olarak görüşme yaptık benden 10000 tl tazminat istiyoranlasamadik anlayacağınız şimdi ne yapmam gerekiyor yardimci olun

    • Merhaba, bu söylediklerinizi kanıtladığınız takdirde siz haklı sayılırsınız ve işçiye tazminat ödeme yükümlülüğünüz bulunmaz. Bu durumda sizin de bir avukat tutmanız yararınıza olacaktır. Dilerseniz konusunda uzman avukatları size yönlendirebiliriz. Bunun için bizimle e -posta adresimizden iletişime geçebilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz