spot_img
17.9 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKSigortalılık Tescili18 Yaş Altı Sigorta Girişi Yapılır Mı

18 Yaş Altı Sigorta Girişi Yapılır Mı

18 Yaş Altı Sigorta Girişi Yapılır Mı sorusu işverenler ve mali müşavirler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. 

4857 sayılı İş Kanununda çocuk işçi ve genç işçi kavramı bulunmaktadır. Buna göre,

Çocuk işçi : 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişidir.

Genç işçi : 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişidir.

18 Yaş Altı Sigorta Girişi Yapılır Mı

4857 sayılı İş Kanunu 71. Maddesinde; 15 yaşını bitirmeyen çocukların çalıştırılamayacağı, ancak istisna olarak 14 yaşını dolduran çocukların hafif işlerde çalışabileceğini, 13 yaşını doldurmamış çocukların hiç bir surette çalıştırılamayacağı açıklanmıştır. Ancak kültür ve sanat faaliyetlerinde belirli izinler alınmak kaydıyla tüm çocukların çalıştırılabileceği düzenlenmiştir. 

Borçlar Kanununa göre yapılan iş sözleşmelerine istinaden işe giriş yapabilmek için belirli bir yaş şartı bulunmamaktadır. Bu nedenle, bazı reklam filmlerinde rol alan çocuklar yaş şartı olmaksızın sigortalı yapılmalıdır.

Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinin hangi faaliyetler olduğu ile ilgili tüm detaylar yani bu sektörde çocuk ve gençlerin çalışma ortamı, çalışma süresi ve ücretlere ilişkin ayrıntılar çeşitli  Bakanlıklar tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Yukarıda saydığımız iş kolları dışında, 13 yaşında bir çocuk hiç bir şartta iş yerinde çalıştırılamaz.

14 yaşını doldurmamış olan çocuklar için ayrı ayrı izin alınmak ve yazılı olarak sözleşme yapmak kaydıyla sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalıştırılabilirler.

15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve ilk öğretimi tamamlamış olan çocuklar, okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.

Çocuk ve genç olarak değerlendirilen işçilerin çalışma şartlarıyla ilgili detaylara, çocuk ve genç işçilerin çalıştırılması yasak olan iş yerleri ve bu işçileri çalıştırması yasak olan işverenler ile ilgili ayrıntılara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz..

NOT: 18 Yaş Altı Sigorta Girişi Yapılır Mı konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

7 YORUMLAR

  1. Merhabalar sayın yetkili; 1981 doğumluyum, elektronik servisinde çalıştım 1995 Kasım ayında çıraklık eğitim okulunda sigorta girişi yapıldı hiç pirim ödenmemiş o dönemde. Çalışmış olduğum elektronik servisi çalışmaları faal bir durumda dır. Geriye dönük olarak sigorta pirimi ödemesi olurmu. Olursa nasıl bir yol izlemem gerekli. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

  2. Öncelikle bizleri aydınlattıgınız için çok teşekkürler 1973 dogumluyum 1987 yılında bir tekstil şirketinde işe başladım iki yıl sonra yani 1989yılı aralık ayında sigorta yaptıklarını söyleyip bana sigorta kartı verdiler yıllar sonra araştırdıgımda hiç pirim ödemediklerini ögrendim sgk dan iş bildirgesi istedim ve aldım iş bildirgesinde orada o tarihlerde çalıştıgım ve sgk numaram çıkıyor fakat hiç pirimödenmemiş 1 gün dahi olsa 52 yaşında emekliligi hak edecegim şimdi 58emeklik gözüküyor bu durum da ne yapabilirim bana yardımcı olursanız sevinirim

    • Merhaba, sizin durumunuzda maalesef bir çok kişi bulunmaktadır. Emsal durumda olup da hizmetini alanlar da olmuştur. Yapmanız gereken sicil numaranızı ve çalıştığınız iş yerinin detaylı bilgilerini yazarak durumu anlatmalısınız. SGK sizin için arşivi inceleyecek ve bordronuza bakacak. işe girişinizi ve bordronuzu bulursa hizmet kazanacaksınız. Bulamaz ise, dava açmalısınız.

  3. merhaba ben 1999 doğumluyum 15 16 17 18 yaşlarında yaz ayları bir işletmede elaman olarak çalıştım 4er ay ama sigortamı yalan söyleyerek yatırmadılar yaşın tutmuyor diye tazminat davası açsam sigortam için kazanabilir miyim ve kazansam tahmini ne kadar alırım yani dava açtığıma değer mi? yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla