spot_img
16.6 C
İstanbul
Ana SayfaCEZALARİş Kanunu CezalarıÜcret Hesap Pusulası Nedir Ne İşe Yarar

Ücret Hesap Pusulası Nedir Ne İşe Yarar

Ücret Hesap Pusulası Nedir Ne İşe Yarar sorusunun cevabı 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenmiştir.
İşverenler tarafından sıklıkla ihmal edilen ücret hesap pusulasını bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.

Ücret Hesap Pusulası Nedir Ne İşe Yarar

4857 sayılı Kanun 37. Maddesinde ücret hesap pusulasını düzenlemiştir. Bu maddeye göre, işverenler işçilerine her ay boyunca hesap pusulası vermek zorundadır. Bu pusulanın içeriğinde işçinin ücreti, ücretin ödendiği gün, varsa fazla mesai ücretleri ve yine varsa Kanunların gerektirdiği her çeşit kesintiler bulunmalıdır. Bu kesintiler Sosyal Güvenlik Kurumu kesintileri olabileceği gibi, icra ve nafaka kesintileri de olabilir. Ücret hesap pusulasında iş yerinin kaşesi bulunmalıdır.
Ücret Hesap pusulası, ücret ödeme bordrosundan daha detaylı bilgiler içeren, işçiye yapılan tüm ödemeleri gösteren, işverenlerin her ay işçilere vermek zorunda oldukları bir pusuladır.
Ücret Hesap Pusulası Nedir Ne İşe Yarar 1 – img 8053 1

Ne İşe Yarar?

Ücret hesap pusulası resimde görüldüğü gibidir. Ücret hesap pusulasında işçilere ait tüm gelirler ve kesintiler bulunmaktadır.

Ücret Hesap Pusulasını her ay alan işçi, kendisine ödenmesi gereken mesai ücretlerini, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarını ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerini görüp, bu sayılanların doğru yansıtılıp yansıtılmadığını kontrol edebilmektedir.

Ücret Hesap Pusulasını Vermemenin Cezası

4857 sayılı Kanunun 37. Maddesine aykırı olarak ücrete ilişkin hesap pusulası düzenlemeyen ve bu ücret hesap pusulasında yukarıda bahsedildiği gibi iş yerinin kaşesinin ve imzasının olmaması, işçilerin aylık kazancının olmaması, işçilerin fazla mesai kazançlarının ve yasal SGK kesintilerinin, gelir vergisi kesintilerinin olmaması ve ayrıca var ise icra ya da nafaka gibi özel kesintilerinin bulunmaması durumunda  işveren veya işveren vekiline 450 Türk Lirası idari para cezası verilir.
Ücret hesap pusulalarının usulünce düzenlenmemesi halinde, 2018 yılı itibariyle ödenecek idari para cezaları 693 Türk Lirası olacaktır. 
İş Kanunu ile ilgili idari para cezalarının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
NOT: Ücret Hesap Pusulası Nedir Ne İşe Yarar konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmına sorabilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla