spot_img
6.5 C
İstanbul
Ana SayfaMALİ MÜŞAVİRLERSigortalıların SGK Bildirimleriİstirahat Süresince Çalışmamıştır Kutucuğu

İstirahat Süresince Çalışmamıştır Kutucuğu

İşçilerin raporlu olduğu sürelerde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimlerinin nasıl olması gerektiğini önceki yazımızda belirtmiştik. E bildirge ekranında gözüken İstirahat Süresince Çalışmamıştır Kutucuğu ile ilgili hususlar genellikle bu kutucuğun ne işe yaradığına dair sorularla birlikte karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda bu kutucuğun ne işe yaradığını ve para cezalarını belirteceğiz.

Raporlu işçilerin SGK’ya bildirimi ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Buna göre, bir ya da birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılara,. İş göremezlik ödeneklerinin ödenebilmesi için işverenlerince istirahat süresince iş yerinde çalışılmadığına dair bildirimin yapılması gerekmektedir.

İstirahat Süresince Çalışmamıştır Kutucuğu Ne İşe Yarar

İstirahat Süresince Çalışmamıştır Kutucuğu, istirahatli olduğu sürelerde işçilerin ücretlerinin ödenmesi ve primlerinin yatırılması durumunda ya da eksik gün nedeni olarak birden fazla seçeneğinin işaretlenmesi hallerinde kullanılır.

Raporlu Sürelerde İşverenlerince Ücret Ödenmemesi Halinde

Sigortalıların istirahatli oldukları sürelere ilişkin ücret ödenmemesi ve eksik gün nedeni olarak da. 01-İstirahat seçeneğinin tercih edilmesi halinde,. Sigortalının istirahat süresi içinde çalışmadığı kabul edilmekte ve bu bildirim çalışılmadığına dair bildirim yerine geçmektedir.

Raporlu Sürelerde İşverenlerince Ücret Ödenmesi Halinde

Aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni. “01-İstirahat” olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeyen ve işverence atıfet kabilinden primleri yatırılan yani raporlu olunan günlerin ücreti kesilmeyen sigortalılara ilişkin çalışılmadığına dair bildirimi için bir kutucuk bulunmaktadır.

Bu sütunda “prim bildirilen sigortalı istirahatli olduğu sürelerde, iş yerinde çalışmamıştır” ifadesi yer almaktadır. Bu kutucuk, ay içinde rapor alan ancak bu günlerde işvereni tarafından ücreti kesilmeyen sigortalılar için ve ay içinde birden fazla eksik gün nedeni olan. “12 Birden Fazla” kodu ile bildirilenler için geçerlidir. 

İşveren tarafından Aylık prim ve hizmet belgesi üzerinde. “01-İstirahat” eksik gün nedeninin seçilmemiş olması ya da “istirahatli olduğu sürelerde, iş yerinde çalışmamıştır” kutucuğunun işaretlenmemiş olması ancak, elektronik ya da manuel çalışılmadığına dair bildirim girişi ekranlarından tek ya da parçalı bildirim yapılması yeterli olacak ve İdari Para Cezası uygulanmayacaktır.

NOT: İstirahat Süresince Çalışmamıştır Kutucuğu konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmına sorabilirsiniz.

Bence Oku

36 YORUMLAR

  1. merhabalar iyi günler, benim abime kanser hastası teşhisi konuldu ve istirahat raporu verildi fakat emekliliğine 7 ay kaldığı için hem raporu sisteme girecez çalışmadığına dair hemde primini tam yatırmak istiyorum. bu durumda yapacağım işlem çalışmadığına dair bildirim girişini yapmak ve bildirgeyi 30 gün bildirmek değilmi. peki kutucuğu işaretleyecekmiyim.? teşekkürler

  2. Merhaba,

    İstirahatli sürelerinde çalışmamıştır işaretlenip personelin ücreti tam yatırılınca devletten de rapor parasını alabilir değil mi?

  3. Merhaba,

    Bildirgede(İstirahatli sürelerinde çalışmamıştır) kutucuğu işaretlemeyi unutursak fakat vizite girişlerinde girildiyse yine ceza işlem uygulanırmı yoksa ek mi vermemiz gerekmektedir?

  4. 2 gün işçi raporluydu sistemde bildirildik 29 gün fiili 2 gün istirihatlı 01 kodu şeçtik ama kutucuğu işaretlenmedi tekrar düzeltme beyannme verilecekmi

  5. işçi 8 gün raporluydu 23-8 olarak eksik gün bildirdik e rapordan rapor onayı verildi fakat prim bildirimlerinde istirahatli süresinde çalışmamıştırı işaretlemedik.Ne gibi problem çıkar teşekkürler.

  6. Merhaba ,

    Bir personel 3 gün rapor almış.28.01.2020 işten çıktan sonra hastaneye gitmiş.ve 28-29-30.01.2020 3 gün rapor almış.30 gün ebildirgede gösterildi maaşından kesilmedi.Kutucuk işartelnmedi bir problem olur mu.cevabı mail atarmısınız.

    • Merhaba, idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz. Gün bitmeden ya kutucuğu işaretleyip ya da bildirgede eksik gün olarak gösterebilirsiniz.

  7. Merhaba bir siğortalı olarak size bir sorum olacak kusura bakmayın bilmedigim için rahatsız ediyorum lafı uzatmadan e-devletten siğorta dökümüne baktıgımda 2019 yılı dahil sig.kolu 4a olarak yazıyorken 2020 ocaktan itibaren (*)4a yazıyor internetten baktım istirahatli-raporlu durumunda yazılan bir simgeymiş sanırım (ben hiç rapor almadım 2019-2020’de) tam detaylı sizden öğrenebilirmiyim gelecekte emeklilikte sıkıntılı bir süreçle uğraşmamamk geriye dönük eyvahların olmaması için sizden yardım talep ediyorum. saygılarımla iyi günler.

    • Merhaba, eğer o işaretin bulunduğu ocak ayında ve diğer aylarda gün sayınız 30 gün ise, endişe edecek bir durum bulunmamaktadır. 30 günden az ise, işyeri muhasebecisiyle irtibata geçebilirsiniz.

  8. Sigorta dökümüne bakarken (*)4a yazıyor internetten baktım istirahatli-raporlu durumunda yazılan bir simgeymiş (ben hiç rapor almadım) o dönemlerde milli eğitimde ücretli öğretmenlik yapıyordum. Zaten eksik gün sayısıyla sigortamız yatıyordu. Bu durum sorun teşkil eder mi ilerisi için. Ne yapmamız gerekiyor. Bilgilendirirseniz sevinirim.

  9. merhabalar, raporlu olmayan bir işçi için, istirahatli süresince çalışmamıştır kutucuğu işaretlenmesi durumunda sgk konu ile ilgili cezai işlem uygulayabilir mi, yanlış beyandan dolayı
    teşekkürler

  10. 2 veya daha çok işyerinden değişik illerdeki sgk merkezlerinde prim bildirilen işçinin raporunu hangi işveren onaylayabilir. Raporun gittigi sgk mrrkezine kayitli olanmi onaylar. Rapor parası nasil hesaplanır bu durumda.

    • Merhaba, hangi işverenin sistemine düştüyse o onaylar. Düşmediyse rapor aldığı tarihte hangi işyerinde çalışıyorsa oradan bildirim yapılmalıdır. Rapor parası iki ayrı iş yerinden aldığı ücreti toplayıp, tek ücret gibi değerlendirilerek hesaplanır

  11. Merhabalar öğrenciyken nisan 2008 yılında 1 aylık bir iş tecrübem oldu sigorta girişim yapıldı ama sonra işten ayrıldım. 2015 yılından beri düzenli çalışıyorum. 2008-2015 yılları arası sgk primlerimi ödeyip emekliliğimi erkene çekme şansım var mı?

  12. merhaba, 10 rapor alan çalışan, ebildirgede 30 gün tam gösteriyoruz. Kutucuk işaretlenmedi. 01 istirahat olarakta gösterilmedi. Ama rapor onaylama ekranından zamanında onaylandı. Herhangi bir sorun olur mu?

  13. Ben Sağlık Bakanlığında işçi olarak çalışırken başka bi kuruma geçici görevlendirildim.Bu süre boyunca sigortam (*4a) olarak girilmiş.İlerde tazminat alma hakkım doğduğunda bu durum hak kaybına yol açar mı?

  14. Merhabalar benim işverenim bilgim dışında; (*)4a olarak ama Ayı tam olarak 30 gün yatırmış,sistemde herhangi rapor yada iş göremezlik görünmüyor.Bu şekilde gösterdiği aylar: 2020 :6,7,8,9,10,11,12. 2021: 1,2,3,4,5,6,7,8,10,11,12 aylar toplam 18 ay. Sorum şu 2 ay sonra emeklilik yaşım doluyor ve ne kadar maaş alırım hesaplamasında bu aylar eksik çıkıyor ve hesaplamaya girmiyor.Ne yapmalıyım.Teşekkürler

  15. Merhaba 2020 yılında ücretli öğretmenlik yaptım.Sigorta da (*)4a bu var.Ben istirat izni almadım.İzin alan öğretmen yerine geldim .İlerde bir sorun olur mu ne yapmam gerek

  16. 18 ay boyunca çalıştığım bir şirkette 4a hizmet dökümümde sigorta kolu (*)4a şeklinde başlıyor. Bunun anlamı nedir acaba? Teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz