spot_img
17 C
İstanbul
Ana SayfaYABANCILARİkamet İzniEv Hizmetlerinde Yabancı Çalışma İzni

Ev Hizmetlerinde Yabancı Çalışma İzni

Ev Hizmetlerinde Yabancı Çalışma İzni 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzni Kanununda düzenlenmiştir.

Önceki yazılarımızda çalışma iznin nasıl alınacağı ve hangi belgelerin gerekli olduğunu belirtmiştik. Bu yazılarımıza buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.

Ancak yine de kısaca belirtmek gerekirse, çalışma izni için başvuracak yabancının oturma izninin bulunması gerekmektedir. Bu oturma izni de en 6 aylık olmalıdır.

Ancak yabancının oturma izni yoksa ne olacaktır. Bu durumda yabancı, ülkesine giderek Türk Konsolosluğundan direkt çalışma iznine başvurmalıdır. Bu başvuru neticesinde kendisine verilen 16 hanelik kodu, Türkiye’deki işverene ulaştırmalıdır. İşveren de bu kod ile, gerekli başvuruları yapacaktır.

Ev Hizmetlerinde Yabancı Çalışma İzni Başvurusu İçin Belgeler

Ev hizmetlisi olarak çalışacak olan yabancıların, çalışma izni için başvuran diğer yabancılardan farklı bir başvuru usulü bulunmaktadır. 

Ayrıca bu kişilerden istenen belgeler diğerlerinden biraz farklıdır.

1. Yabancı kişinin en az 6 aylık oturma izni. (Yurt içi başvurularda ) -Eğer başvuru yurt dışından yapılmışsa yabancıya T.C. dış temsilciliğinden verilen 16 haneli bir referans numarası.

2. Yabancı şahsa ait Pasaport sureti. (Latin harfleri ile yazılı değilse, tercüme edilmelidir.)

3. Yabancı şahsa ait bir adet vesikalık fotoğraf. (Son 6 ay içinde çekilmiş)

4. Yurt içi başvurularda, Yabancı T.C. Kimlik Numarası (Bu numara en az 6 ay süreli İkamet tezkeresi sahibi olan tüm yabancılara verilmektedir. Aşağıdaki link ’ten sorgulanabilir.) https://tckimlik.nvi.gov.tr/YabanciKimlikNo/DogumYiliveIkametTezkereNoSorguModul.aspx

5. Dilekçe (Ev Hizmetlerinde Yabancı Çalıştıracak İşveren Başvuru Dilekçesi Örneği: http://www.calismaizni.gov.tr/calisma-izni/sozlesme-ve-dilekce-ornekleri/ adresinde mevcuttur.)

6. İşverenin kimlik fotokopisi.

7. İşveren adına E-devlet şifresi.

8. İşveren adına E-mail adresi.

9. Eğer bu başvuruyu işveren değil de onun adına başka biri yaparsa bunun için vekaletname gerekmektedir.

Ancak, bu başvuruyu çeşitli nedenlerden dolayı işveren tarafından yapılamazsa ve işverenin birinci derece akrabaları tarafından yapılırsa vekalet gerekmemektedir.

10. Ev hizmetlileri için çalışma izni başvurusu işveren adına ailesinden biri yaparsa, işveren adına Nüfus Müdürlüğünden alınmış ikametgah belgesi gerekmektedir.

Ev Hizmetlisi Olarak Kimlere Çalışma İzni Verilmez

1- Yabancı erkeklere ev hizmetlerinde çalışmak için çalışma izni verilmez. 

* İstisna olarak, çok ciddi bakım gerektiren durumlarda sadece erkek yabancı bakımı yapabilcekse, çalışma izni verilebilir

2- Eğer çalışma izni evde yaşlı bir kimsenin bakımı için istenmişse, bu yaşlı için sağlık raporu istenebilir.

3- Evde yaşlı veya hasta ya da çocuk yoksa o evde çalışması için yabancıya çalışma izni verilemez.

4- Evde çocuk bakılacaksa 15 yaşından küçük olmalı evde yaşlı bakılacaksa 65 yaşından büyük olmalıdır. 

Çalışma İzni 2018 Yılı Harç Tutarları

Çalışma İzin Belgesi 2018 yılı harç miktarı 537,50 TL‘dir. Süre uzatmak için ödenecek harçlar da aynı miktarda olacaktır.

NOT: Çalışma İzni Alımları İçin Bizimle iletişim Geçebilirsiniz.

NOT: Ev Hizmetlerinde Yabancı Çalışma İzni konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz

Bence Oku

4 YORUMLAR

  1. Merhaba, evde anneme baksın diye yabancı çalıştırıyorum. Yaklaşık 1 buçık yıldır. Ancak ne kadar ücret vermem gerekir. Bununla ilgili bir sınır var mıdır?
    Ayrıca yabancının çalışma izni süresi de bittiğinde siz çalışma izni uzatma işlemini yapıyor musunuz. Size yaptırmak istiyorum.

    • Merhaba, ev hizmetlerinde çalıştırılan yabancı uyruklular için ödenmesi gereken ücret en az 2.029,5 TL dir. Bu ücret brüt ücret olacaktır. Bu ücretten daha az ücret ödenemez.
      Çalışma izni uzatma hizmeti vermekteyiz. Çalışma iznini uzatmak için bizimle iş yeri telefonundan iletişime geçebilirsiniz.

  2. Merhaba cocuk bakımı için yabancı işçi almayı düşünüyoruz. Ben bayan olarak Sgk’lıyım ama eşim şuan çalışmıyor herhangi bir sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Dosya açılışı için benim üzerimden mi işlem yapmalıyız yoksa eşimin üzerinden mi hangisi daha uygun olur?

    Teşekkürler….

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla