spot_img
12 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKİzinler ve MesailerPart Time Çalışanların Yıllık İzin Hakkı

Part Time Çalışanların Yıllık İzin Hakkı

Kısmi İstihdam ile yani Part Time Çalışanların Yıllık İzin Hakkı var mıdır? Eğer, var ise tam zamanlı çalışan işçiler ile aynı süre mi yıllık izin kullanır gibi sorular İş Kanununda düzenlenmiştir.

Kısmi Süreli İş Sözleşmesi Nedir?

İş Kanununun 13. Maddesine göre; kısmi süreli çalışan işçi diğer işçilere nazaran önemli ölçüde daha az çalışan işçidir. 

Kastedilen ise, “işyerinde tam süreli iş sözleşmesi yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır”. Bu durumda normal çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmişse, part time çalışanlar  “30 saat ve daha az” çalışmalıdır.

Dolayısıyla, işçinin çalışma süresinin haftalık 30 saat ve/veya daha altında belirlenmesi durumunda kısmi süreli çalışma örneğin haftanın sadece belirli günlerinde tam gün, haftanın her günü belirli bir süre, haftanın bir veya birkaç gününde belirli süreli yapılabilir. 

Part Time Çalışanların Yıllık İzin Hakkı

Kısmi süreli iş sözleşmesi ile part time çalışanlar aynı diğer işçiler gibi yıllık izinlerini kullanırlar.

Nitekim, Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinde de “Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesiyle çalışanlar yıllık ücretli izin haklarından tam süreli çalışanlar gibi yararlanırlar ve farklı işleme tabi tutulamazlar” denmek suretiyle bu husus açıkça belirtilmiştir.

Aşağıda kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanları, yıllık ücretli izin haklarından yararlandırırken dikkat edilmesi gereken hususlar açıklanacaktır.

Part Time Çalışanların Yıllık İzinleri Nasıl Hesaplanır

Bilindiği gibi işçilerin yıllık izne hak kazanması için 1 yıl fiili olarak çalışmış olması gerekmektedir. Burada kısmi süreli açısından dikkat edilmesi gereken nokta, bir yıllık çalışma süresinin hesaplanmasında, sadece fiilen çalışılan günlerin mi dikkate alınacağıdır.

Nitekim İş Kanunu, “en az bir yıl çalışmış olma” koşulunu aramış, haftalık veya günlük çalışma süresine ilişkin değerlendirmede bulunmamıştır. Bu nedenle, işçiye yıllık izin açısından farklı işlem yapılmasını gerektirecek yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Ayrıca İş Kanununun 55. Maddesinde belirtilen yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller de kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçinin bir yıllık süresinin belirlenmesinde çalışılmış gibi sayılır.

Part Time Çalışanlar İzinlerini Ne Zaman Kullanır?

Yıllık ücretli izin süresinin belirlenmesi konusunda da kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiler ile tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiler arasında ayrım yapılmasını gerektirecek bir nedeni iş mevzuatı öngörmemiştir. Bu husus,

Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesiyle çalışanlar iş sözleşmeleri devam ettiği sürece her yıl için hak ettikleri izinlerini, bir sonraki yıl izin süresi içerisine isabet eden kısmi süreli iş günlerinde çalışmayarak kullanırlar” denilmek suretiyle Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinde de açıkça belirtilmiştir.

ÖRNEK: Ayda 105 saatten 14 gün çalışan bir sigortalı, 1. hafta pazartesi, salı, çarşamba; 2 hafta pazartesi, salı, çarşamba; 3. hafta pazartesi, salı, 4. hafta pazartesi ve salı günleri işe gelmektedir. Bu durumda sigortalı yıllık iznini, ilk iki hafta pazartesi, salı ve çarşamba günleri işe gelmeyerek kullanır. 3. ve 4. haftalar işe gelmeye devam edecektir.

NOT: Part Time Çalışanların Yıllık İzin Hakkı konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

2 YORUMLAR

  1. Merhaba.ben 15 yildir ozel diyaliz merkezinde calisiyorum.bu yilda ayni isyerinfe parttime calismaya basladm.calisma gunlerm cuma cmt si hf da2 gun 25 saat.gecen hfta cuma cmtsi yillik izin kullandm.isveren yillik iznimden 2gun degil de 6 gun dusecegini soyledi bu yanlis degilmi?2 gun dusmeleri gerrkmiyor mu?tesekkurler.

    • Merhaba, örneğin bir kişi yıllık çalışma süresini 01.05.2011 tarihinde dolduracağı için 14 gün izin hakkı doğmuştur. Ancak fiilen çalıştıkları günler Pazartesi ve Salı günü olduğu için izin haklarını 1.hafta Pazartesi –Salı ve 2.hafta Pazartesi-Salı işe gelmeyerek kullanabilecektir.
      Aksi durumda sizin 7 hafta boyunca işe gitmemeniz gerekir ki, bu yanlış olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla