spot_img
13.2 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKİş Sözleşmesi FesihleriBelirli ve Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin Farkları

Belirli ve Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin Farkları

4857 sayılı İş Kanununda Madde Belirli ve Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin Farkları açıklanmıştır. Bu yazımızda belirli süreli iş sözleşmeleri ile belirsiz süreli iş sözleşmeleri arasındaki farkları, belirli süreli iş sözleşmelerinin özellikleri, belirli süreli iş sözleşmesine tabi olarak çalışan tazminat haklarını ve Özel Eğitim Kurumlarında, Öğretmen, Usta Öğretici Unvanlarıyla Çalışanların Durumu hakkında bilgi vereceğiz. 

Belirli ve Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin Farkları

  • İlk olarak çalışma şartları açısından belirli ve belirsiz süreli sözleşme ile çalışanların herhangi bir farkı olmayacağını belirtmemiz gerekmektedir. Yani işveren, belirli süreli sözleşme ile çalışan sigortalıara zor ve tehlikeli işi verip, belirsiz süreli çalışanlara kolay ve tehlikesiz işleri veremez.
  • Belirli süreli sözleşmesi ile çalışanlarda, hak ettikleri ölçüde diğer belirsiz süreli çalışanlar gibi kıdem tazminatına hak kazanacaklardır.

Bu hüküm özellikle kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izne hak kazanma açısından gerekli sürenin belirlenmesinde önem kazanır.

  • Belirli süreli iş sözleşmeleri hiç bir şekle tabi değilken, belirli süreli iş sözleşmeleri yazılı şekilde yapılması zorunludur.

Belirli Süreli İş Sözleşmesi En Fazla Ne Kadar Olur

İş Kanunu 11. maddesinde belirli süreli iş sözleşmelerinin üst üste birden fazla yapılamayacağı belirtilmiştir. Belirli süreli iş sözleşmeleri zincirleme olarak yapılırsa, baştan itibaren belirsiz süreli olduğu kabul edilecektir. Ancak üst üste sözleşme yenilemek için esaslı bir neden mevcut ise, birden fazla olarak belirli süreli iş sözleşmesi ile sigortalı çalıştırılabilir.

Özel Eğitim Kurumlarında, Öğretmen, Usta Öğretici Unvanlarıyla Çalışanların Durumu

Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na göre, Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Bu sözleşmeler her yıl en az bir yıl olarak yenilense bile zincirleme sayılamayacaktır.

Başka bir işleme gerek kalmaksızın, sözleşme de belirtilen tarih sona erdiğinde belirli süreli iş sözleşmesi de sona erecektir.

NOT: Belirli Süreli İş Sözleşmelerinin Farkları konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla