spot_img
16.7 C
İstanbul
Ana SayfaSAĞLIKYurt Dışında Tedavi Olma Şartları

Yurt Dışında Tedavi Olma Şartları

Yurt Dışında Tedavi Olma Şartları Nelerdir, Kimler yurt dışında tedavi olabilir, yurt dışındayken hangi durumlarda hastaneye gidilebilir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulmaya çalışacağız.

Yurt Dışında Tedavi Olma Şartları Nelerdir

Sağlık hizmetlerinin yurt içindeki sağlık hizmet sunucularından sağlanması esastır. Ancak yurt içinde tedavilerin yapılamadığı durumlarda yurt dışında tedavilerin hangi usul ve esaslara göre yapılacağı düzenlenmiştir. Buna göre;

  • Genel sağlık sigortalılarından geçici görevle yurt dışına gönderilenlere, acil hallerde, sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanır.
  • Genel sağlık sigortalılarından; sürekli görevle yurt dışına gönderilenlere, acil haller olup olmadığına bakılmaksızın, sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanır.
  • Yurt içinde tedavisinin yapılamadığı rapor ile tespit edilen kişilerin, sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanır.
  • Geçici veya sürekli görevle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan ve Türk vatandaşı olan genel sağlık sigortalılarının ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin,sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanır.
  • 60.maddenin 12. fıkrası kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlardan özel mevzuatlarında belirtilen usule uygun olarak sürekli veya geçici görevle gönderilenlere, sağlık hizmetleri yurt dışında sağlanır.

*6 aydan kısa süreli yurt dışına görevlendirmeler geçici görevli, 6 aydan fazla yurt dışına görevlendirmeler ise sürekli görevli sayılır.

Tedavi Masraflarının Tamamı Karşılanır mı?

*Geçici ve sürekli görevle görevlendirilen kişilerin yurt dışındaki sağlık hizmetleri, yurt içindeki sağlık masraflarının tutarını geçemez. Bu tutarı aşan kısım sigortalının işvereni tarafından karşılanır.

*Ancak sağlık kurulu raporu ile yurt dışına tedavi olmaya gidenlerin tüm masrafları SGK tarafından karşılanır.

Turist Olarak Yurt Dışına Çıkanların Tedavi Masrafları

Sigortalı veya bakmakla yükümlü oldukları kişilerin geçici veya sürekli görevle gönderilme dışında turistik, ziyaret ve bunun gibi diğer nedenlerle yurt dışında olmaları halinde, bulunulan ülkede yapmış oldukları sağlık hizmetleri giderleri SGK tarafından karşılanmaz. Ancak, ülkemiz ile bulunulan ülke arasında sağlık yardımlarını da kapsayan ikili sosyal güvenlik sözleşmesi bulunması halinde masraflar karşılanır.

Yurt İçinde Tedavisi Yapılamayanların Yurt Dışı Tedavileri

  • Bu tedavi süresi 2 yılı geçemez
  • Yurt içinde yapılması mümkün olmayan tahlil ve tetkikler de yurt dışında yaptırılabilir.
  • Yurt dışında organ nakli tedavilerinde organ bekleme süresi 2 yıldır. Tedavi süresi de organın naklinde itibaren 2 yıldır.
  • Yurt dışı tedavilerine ilişkin raporların Sağlık Bakanlığınca onaylanmasından itibaren 3 ay içinde yurt dışına çıkmak üzere işlem yapılmayan bu raporların yenilenmesi gerekir.

NOT: Yurt Dışında Tedavi Olma Şartları konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla