spot_img
11.9 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKİzinler ve MesailerYıllık İzni Kullanmayıp Ücretini Alma

Yıllık İzni Kullanmayıp Ücretini Alma

Yıllık İzni Kullanmayıp Ücretini Alma Hakkı 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenmiştir.

Bu yazımızda “Yıllık izin paraya çevrilir mi? Yıllık izin kullanmadan parasını alabilir miyim? Yıllık izin kullanmadım, parasını nasıl alabilirim? Yıllık izin de zaman aşımı süresi ne kadardır? İş sözleşmesinin feshi durumunda kullanılmayan yıllık izinlerin ücretini nasıl alabilirim?” gibi sigortalıların oldukça merak ettiği hususlara 4857 sayılı İş Kanununa atıfta bulunarak açıklık getireceğiz.

Yıllık İzni Kullanmayıp Ücretini Alma Hakkı Var Mı

MADDE 57: “İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır”

MADDE 59: İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar. İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17. maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27. madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.”

Yıllık izin ücretini talep etmek için zaman aşımı mevcuttur. Bu hususta zamanaşımı 5 yıldır. Zamanaşımı süresi sigortalının işten ayrılma süresi ile başlamaktadır.

Yukarıda atıf yaptığımız iki Kanun maddesine göre, işçilerin yıllık izni kullanmama ve işverenlerin yıllık izni kullandırmama seçeneği bulunmamaktadır. İşçiler muhakkak yıl içinde izinlerini kullanmalıdır.

Ancak yıllık izni kullanamadan işten ayrılan işçiler için de, bu iznin yanmaması adına yıllık izin ücreti verilmelidir. Bunun dışında, işçi hala iş yerinde çalışıyorken, yıllık izin ücreti verilemez. 

Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır

ÖRNEK: Ali Bey; 5000 TL maaş almaktadır. 01.01.2017 yılında girdiği iş yerinden 15.03.2018 tarihinde ayrılmıştır. İşten ayrılmamış olsaydı 14 günlük yıllık iznini 31.12.2018 tarihine kadar kullanması gereken Ali Bey, işten ayrıldığı için yıllık iznini kullanamamıştır ve 14 günlük yıllık izin ücreti hak etmektedir. Şu şekilde hesaplanır;

5000 TL / 30 Gün = 166.66 TL günlük ücret.

166.66 TL * 14 Gün = 2.333,33 TL yıllık izin ücreti.

İstifa Eden İşçiye Yıllık İzin Ücreti Ödenir Mi?

Evet, ödenir. İşçi kendi isteği ile de işten ayrılsa ya da işveren tarafından da işten çıkarılsa içeride kalan yıllık izin ücretleri işçiye ödenmelidir.

NOT: Yıllık İzni Kullanmayıp Ücretini Alma konusu ile ilgili sorularınızı isayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla