spot_img
17.9 C
İstanbul
Ana SayfaSORU & CEVAPSSK İdari Para Cezası İptali

SSK İdari Para Cezası İptali

SORU

Merhaba; bir devlet kurumunda mutemetim. Soyad benzerliginden a kisisi yerine b kişisini 29/06/2019 tarihinde isten cikarmisiz. Yanlışı 12/07 tarihinde fark edip düzenleme yaptım. Sistem idari para cezasi uyarisi verdi. Sizce sehven olduğu için cezanın iptal yolu var midir ve uygulanacak ipc ne kadar olacaktir. SSK İdari Para Cezası İptali mümkün müdür?. Saygilar.


CEVAP

Merhaba, işten ayrılış bildirgesinin geç verilmesi neticesinde bir idari para cezası uygulanacaktır. 

İşten ayrılış bildirgesini zamanında vermeyenler hakkında, tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle verilmesi gereken ceza tutarını aşmamak üzere her sigortalı için asgari ücretin onda biri oranında idari para cezası uygulanır.

Bu tutar 2019 yılı itibariyle 255,85 TL‘dir.

SSK İdari Para Cezası İptali

Ancak bu durumun sehven olmasından dolayı, itiraz etme hakkınız bulunmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işyerine tahakkuk eden idari para cezalarına karşı 15 gün içinde itiraz edilmelidir. Eğer 15 günlük süre geçtiyse, artık idari para cezası kesinleşmiştir.

Prim borçlarına itiraz edilecek ise, prim borcunun tahakkuk etmesinden sonra 30 gün içinde itiraz edilmelidir.

SGK Para Cezasına İtiraz Nasıl Yapılmalıdır

İdari para cezalarına karşı Sosyal Güvenlik Kurumuna bir dilekçe ile itiraz edilmelidir. Bu dilekçede, itiraz konusu net ve anlaşılır biçimde izah edilmelidir.

Örneğin; sigortasız işçi çalıştırıldığına dair rapor tutulduğu için idari para cezası uygulandı ise, siz de sigortasız çalıştığına istinaden rapor tutulan kişinin aslında işyeri çalışanı olmadığı iddia ediyorsanız, konuyu tam olarak ifade eden kişinin aslında iş yeri çalışanı olmadığını belirten bir dilekçe ile itiraz etmelisiniz.

Para Cezasına Yapılan İtiraz Reddedilirse Ne Olur

İdari para cezalarına itiraz edildiyse ve Kurum tarafından bu itiraz 30 gün içinde reddedildiyse, işverenler idare mahkemelerine dava açmalıdır. Bu davanın açılma süresi de 30 gündür.

Prim borçlarına itiraz edildiyse ve Kurum 30 gün içinde bu itirazı reddederse, işverenler iş mahkemesine dava açmalıdır. Bu davanın açılma süresi 1 aydır.

Bu süreler içinde yetkili mahkemelere başvuru yapılmamış olurs, tahakkuk eden idari para cezaları kesinleşecektir.

Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için SGK Para Cezasına İtiraz başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

NOT: SSK İdari Para Cezası İptali konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla