spot_img
12.8 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKÜcretlerSigortasız Çalıştığımı Nasıl İspat Ederim

Sigortasız Çalıştığımı Nasıl İspat Ederim

Sigortasız Çalıştığımı Nasıl İspat Ederim sorusu işverenlerinin sigorta girişi yapmadığı dolayısıyla sigortasız çalışan bir çok çalışan tarafından oldukça merak edilmektedir.

Bu yazımızda sigortasız çalıştırılmanın dezavantajlarından ve sigortasız olarak çalışan işçilerin haklarını nasıl arayacağına dair bilgiler vereceğiz.

Ayrıca sigortasız işçi çalıştırmanın cezasının 2018 yılında ne kadar olduğu ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Sigortasız Çalışmanın Dezanavajları

1-Emekliliği Etkisi : Sigortasız çalışmanın ilk ve en önemli etkisi, emeklilik zamanı olacaktır. 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren Kanun ile bu tarihten sonra işe girenlerin emeklilik yaşları kademeli sisteme göre belirlenecektir. Bu kişilerin emeklilik yaşı, doldurması gereken 7200 gün primlerini doldurdukları tarihe göre 60-65 yaş arasında olacaktır. Dolayısıyla kişiler ne kadar fazla süre ile sigortasız çalışırsa o kadar geç emekli olacaklardır.

2- Emekli Maaşına Etkisi: Örneğin; 3000 TL ücret alan bir işçi sigortasız çalıştığında daha sonra bir şekilde prim günlerini bitirip yaşını da doldursa da, gerçek aldığı ücret daha yüksek olduğundan sigortasız çalıştığı için daha az emekli maaşı alacaktır.

3- Sağlık Güvencesine Etkisi : Sigortalı olarak çalışan bir işçi ayrıca bir ücret ödemeden sağlıktan yararlanmasına rağmen, sigortasız çalışan bir işçi sağlıktan yararlanamayacaktır. Sağlıktan yararlanabilmesi için GSS prim ücreti ödemesi gerekecektir.

4- Rapor Parası – Doğum Parasına Etkisi : Geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası, sigortalı olarak çalışan kişilere verileceğinden dolayı, işçilerin rapor alması ya da doğum yapan kadın işçilerin doğum parası alması mümkün olmayacaktır.

Sigortasız Çalıştığımı Nasıl İspat Ederim

Sigortasız çalışmanın yukarıda saydığımız dezavantajlarının ardından hakkını aramak için sigortasız çalıştığını şikayet eden işçilerin bunu nasıl kanıtlayacağı ise, ayrı bir konudur. Sigortasız çalıştığını ispat etme hususu, hala çalışmaya devam eden ve etmeyenler için farklı yöntemleri vardır.

Hala Çalışmaya Devam Edenlerin Çalıştığını İspat Etmesi

Fiili olarak sigortasız çalışan kişilerin bu çalışmasını ispat etmesi daha kolaydır. Bu kişilerin yapması gerekenler şunlardır;

  • 170’i Aramak: SGK’nın ihbar ve şikayetleri aldığı ücretsiz hat olan ALO 17O’i arayarak sigortasız çalışıldığının bildirilmesi gerekmektedir. Bu ihbar yapılırken dilersenin isminizin gizli kalmasını da talep edebilirsiniz. İhbarda diğer sigortasız çalışanlarında ismini belirtmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca, hangi saat diliminde ve hangi konumda çalıştığınızı da bildirmelisiniz.

Böylece, işyerinize denetime gelinecek ve gelen denetmen/müfettişin sizi orada çalışıyorken görmesi sigortasız çalıştığınızı ispat etmeniz için yeterli olacaktır.

  • Belge – Evrak Toplamak: İşyerinize denetim elemanları geldiğinde siz o an işte değilseniz ya da işverenler tarafından saklandıysanız, kısaca denetim elemanları sizi çalışırken göremediyse ya da denetime gelindiğinde sizi de sigortalı yapacağından şüphe duyuyorsanız, bilgi, belge ve çalıştığınız belirtecek evrak biriktirmelisiniz.

Biriktireceğiniz belgelerden bazıları şunlar olabilir.

  1. Üzerinde imzanızın olduğu alış ya da satış faturası
  2. Yine sizin imzanızın, işyerininde kaşesinin olduğu herhangi bir makbuz
  3. İşyerine gelen posta ya da kargonun sizin tarafınızdan teslim alındığı gösteren belge
  4. Elden ücret aldığınızı gösterern imzalı kaşeli belge
  5. İş kazası geçirirseniz hastanede tutulacak olan tutanak
  6. Bordro ve puantaj kayıtlarındaki adınız ve soyadınız

Topladığınız bu belgeleri SGK’ya sunarak sigortasız çalıştığınızı ispat edebilirsiniz.

İşten Ayrılanların Çalıştığını İspat Etmesi

İşten ayrılan işçilerin geçmişte çalıştığını ispat etmesi daha zordur.

170’i Aramak : Bu kişiler yine ALO 170‘i arayarak SGK’ya şikayette bulunabilir. Bu durumda iş yerinize hemen Denetmen/Müfettiş gitmez. İlk olarak ifadenize başvurmak için sizi davet eder. Bu ifade de, yukarıda bahsettiğimiz yanınızda elle tutulur ve imza içeren bir evrak bulunmadığını söylerseniz, iş yerine denetime gidilmeyecek ve sizi direkt mahkemeye dava açmaya yönlendireceklerdir.

Dava Açmak: İşten ayrıldıysanız ve elinizde çalıştığınızı kanıtlayacak kağıt, belge, evrak yok ise tek yapılacak işlem dava açmaktır.

  1. Elinizde belge olmasa bile, sizinle aynı dönem çalışmış şahitlerle birlikte dava açarsanız, davayı kazanma olasılığınız yüksektir. Ancak bu şahitlerin birden fazla kişi olmasına ve sizinle aynı dönem çalışmış olan bordro tanığı olmasına dikkat etmelisiniz.
  2. İşverenle yapmış olduğunuz yazışmalar delil niteliğindedir. Bu yazışmalar e-posta yazışmaları olabileceği gibi, whatsapp yazışmaları da olabilir.
  3. İş yerinde çalıştığınızı açıkça belli eden kamera, video kayıtları ve fotoğraflar delil niteliğindedir.

NOT: Sigortasız Çalıştığımı Nasıl İspat ederim konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

13 YORUMLAR

  1. Merhaba, 2 senedir bir iş yerinde sigortasız çalışıyorum. Yazınızdan anladığım kadarıyla şu an aktif olarak çalıştığım için SGK’ya şikayet etmem daha doğru olacak. Doğru mu anlamışım? Dava açmadan önce SGK’ya mı şikayet etmeliyim.

    • Merhaba, evet sizinde belirttiğiniz gibi fiili olarak çalıştığınız için SGK’ya şikayette bulunursanız sigortasız çalıştığınızın ispat edilmesi daha kolay olacaktır.

  2. Merhaba, işe gireli 6ay oldu ancak hala sigorta yapılmadı. Beni işten çıkarabilirler. Hiç bir yere de imza attırmıyorlar. Açıkçası nasıl ispat edeceğimi blmiyorum. Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

    • Merhaba, hala fiili olarak çalıştığınızı için sgk’ya şikayette bulunmalısınız. Eğer işten çıkarılma durumunuz var ise, şikayetinizde durumun acil olduğunu bildirebilirsiniz. Eğer işten çıkmadan denetmen ve müfettişler işyerinize gelirse, başka hiç bir şey yapmanıza gerek kalmadan sigortalılık tesciliniz sağlanacaktır.

  3. Merhaba, 3 sene boyunca garson olarak sigortasiz calistim. Ancak simdi isten ayrildim. Bazen is yerinde mal geldiginde imza atiyordum. Bu ispat sayilir mi? Ama vi kac tane imza vardi. Buna ragmen 3 yil gecmise donuk sigorta yapilir mi? Ispatlarsam elde edecegim haklar ne olur? Tesekkr ederim.

    • Merhaba, isyeri alis faturalarina teslim alan olarak imza attiysaniz bu calistiginizin kaniti sayilir. Sadece bir gun imza varsa, kac gunluk hizmet kazanacaginiz inceleme yapan denetmen/mufettisin inisiyatifindedir. 1 gun de verebilir 1 yil da verebilir.

  4. Merhabalar 20 yıldır bir işyerinde calisiyorum.fakat son 10 yıldır sigortam yatiriliyor geriye dönük yatirilmamis sigorta için itiraz hakkım var mi

  5. Merhaba. 1998 senesinde 4 ay kadar bir mağazada çalışmıştım. Sigortamın hiç başlatılmadığını öğrendim. Maaşımı makbuz karşılığı elden alıyordum. Mağaza yaklaşık 10 senedir kapalı. Birlikte çalıştığım kişileri gostererek dava açabilirmiyim? Sigortada arşivlerinde bu makbuzlara ulasma şasım olurmu?

  6. Merhaba ben 1989 yılında Bir halıcı dükkanda çalıştım sigortalı yapmamı Söylememe rağmen bir türlü yapmadılar Şimdi ise orada çalışan 16 tane kız arkadaşımla görüşüyoruz ve o zaman çekilmiş resimlerimiz var Bana şahitlik yapacaklar mahkemeye versem zamanaşımı diye bir şey var mı Çünkü üzerinden 30 yıl geçti cevaplarınızı bekliyorum teşekkür ederim

    • Merhaba, çalıştığı esnada sigorta girişi yapılmayan kişiler, işten ayrıldıktan sonra beş yıl içinde iş mahkemesine dava açmalıdır.
      Buna Göre, Hizmet tespiti davasının açılması için üç şart vardır. Bunlar;

      İşçinin sigortasız çalıştırılması,
      Çalışan işçinin kuruma bildirilmemesi veya işçinin işverenin yanında çalıştığının tespit edilememiş olması
      Sigortalının davayı 5 yıl içinde açması gerekmektedir.

      Ancak bazı durumlar vardır ki, bu 5 yıllık zaman aşımı süresi söz konusu olamayacaktır. Sigortalılar süre sınırı olmaksızın dava açabileceklerdir. Bu istisnalar şunlardır;

      Sigortalının en başta işe girişi yapılmış olmalıdır.
      Sigortalının aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilmesi gerekmektedir.
      Sigortalının o iş yerinde fiilen çalıştığı Sosyal Güvenlik Kurumunun denetimle görevli memurlarının raporları ile tespit edilmiş olması gerekmektedir.

      Sizde de bu durumlar var ise, dava açabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla