spot_img
10.4 C
İstanbul
Ana SayfaMALİ MÜŞAVİRLERBildirgeRaporlu İşçilerin SGK Bildirimi Nasıl Yapılır

Raporlu İşçilerin SGK Bildirimi Nasıl Yapılır

Raporlu İşçilerin SGK Bildirimi Nasıl Yapılır sorusunun cevabı Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili genelgelerinde açıklanmıştır.

Raporlu İşçilerin SGK Bildirimi Nasıl Yapılır

Bildirimin, http://www.sgk.gov.tr internet adresinde “İŞVEREN” menüsü, “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi”, “Kullanıcı Şifre Ekranı”, “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri”, “Giriş” bölümünde yer alan bilgiler kaydedilmek suretiyle işverenler tarafından sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim hizmet belgesinin verileceği son gün mesai bitimine kadar elektronik ortamda Kuruma gönderilmesi zorunludur.

Aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni olarak 01 koduyla bildirilen sigortalılar için bu bildirim çalışılmadığına dair bildirim yerine geçer.

Raporlu Sürelerde İşverenlerince Ücret Ödenmesi Halinde

Aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni “01-İstirahat” olarak Kuruma bildirilmeyen ve işverence atıfet kabilinden primleri yatırılan yani raporlu olunan günlerin ücreti kesilmeyen sigortalılara ilişkin çalışılmadığına dair bildirimin Aylık Prim Hizmet Belgesi’nde eksik günlerin nedeni için oluşturulan “01-İstirahat” paneline ek olarak ayrı bir sütun oluşturulmuştur.

Bu sütün yani kutucuk, raporlu olunmasına rağmen ücret ödendiyse ya da 12- birden fazla kodu ile eksik günü bildirilen sigortalılar için geçerli olacaktır.

Raporlu Sürelerde İşverenlerince Ücret Ödenmemesi Halinde

Sigortalıların istirahatli oldukları sürelere ilişkin ücret ödenmemesi ve eksik gün nedeni olarak da 01-İstirahat seçeneğinin tercih edilmesi halinde,. Sigortalının istirahat süresi içinde çalışmadığı kabul edilmekte ve bu bildirim çalışılmadığına dair bildirim yerine geçmektedir.

Dolayısıyla istirahatli olunan sürelere ilişkin olarak işverenlerince ücret ödenmediği durumlarda 01-İstirahat seçeneği işaretlenerek aylık prim ve hizmet belgesi onaylandığı takdirde, başkaca bir işlem yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Eğer rapor 2 ayı kapsıyorsa, ilk ay değil sadece ikinci ay istirahat bildirilirse de idari para cezası uygulanmayacaktır.

Çalışılmadığına dair bildirim bakımından, rapor süresini kapsayan diğer aylar için ayrıca 01 (istirahat) eksik gün nedeni bildiriminin yapılıp yapılmadığına bakılmayacaktır.

İstirahatin bittiği tarihin içinde bulunduğu aya ait APHB’de “istirahat süresinde çalışmamıştır” kutucuğu işaretlenecek veya çalışılmadığına dair bildirim ekranından bildirim yapılacaktır. Bu şekilde de bildirim yapılmaması durumunda idari para cezası uygulanacaktır.

İstirahat raporları yukarıda anlatılan şekilde bildirilmezse idari para cezası var mıdır?

Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi Hakkında İdari Para Cezası Uygulamaları başka bir yazının konusudur.

NOT: Raporlu İşçilerin SGK Bildirimi Nasıl Yapılır konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz