spot_img
20.4 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKİzinler ve MesailerÖzel Sektörde Ücretsiz İzin

Özel Sektörde Ücretsiz İzin

Ücretsiz izin nedir, ne değildir, hangi durumlarda ücretsiz izin kullanılır, ücretsiz izin nasıl kullanılır v.b soruları Ücretsiz İzin İle İlgili Bilinmesi Gerekenler başlığı altında anlatmaya çalışacağız.

Özel Sektörde Ücretsiz İzin

4857 sayılı İş Kanununda ücretsiz izin iki maddede düzenlenmiştir. Bunlardan ilki 56. Maddede belirtilen Yol İznidir.

 

YOL İZNİ: Çalışan işçiler eğer yıllık izinlerini şehir dışında geçirmek istiyorlarsa işveren 4 günlük yol izni vermek zorundadır. Ancak işçiler izinlerini şehir dışında geçireceklerini ispatlamak zorundadır. 

İş Kanununda belirtilen diğer ücretsiz izin ise 74. Maddede düzenlenen Analık halinde verilen ücretsiz izinlerdir.

ÜCRETSİZ DOĞUM İZNİ: İsteği Doğum yapan kadın işçilerin doğum sonrası raporunun da bitmesinin ardından 6 ay da ücretsiz izin kullanmak isteyebilir. İşverenlerin bu 6 aylık izni vermemek gibi bir seçeneği bulunmamaktadır.

6 aylık ücretsiz iznin ardından aynı maddede doğum yapan kadınlar için başka ücretsiz izinler de bulunmaktadır.

Doğum yapan kadınların doğumdan sonraki raporlarının bitmesinin ardından ilk doğum ise. 60 gün, ikinci doğum ise 120 gün, üçüncü doğum ise 180 gün yarım günlük ücretsiz izin verilir.

Kadınlar yarım günlük ücretlerini işverenlerinden alırken, kalan yarım günlük ücretlerini İşkur’dan alacaklardır. 

 

Konu ile ilgili daha detaylı bilgiye bu yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz İzin Nasıl Alınır?

Ücretsiz izin yukarıda bahsedilen İş Kanunu maddelerinde işçinin talebi halinde ücretsiz izin verilmesi zorunlu tutulmuştur. İşverenin onay şartı aranmamaktadır.
 
Ancak, bunun dışında ücretsiz izin kavramı işçinin talebi ve işverenin rızası halinde gerçekleşebilmektedir.
İşçi ücretsiz izin talep edecek ise bunu yazılı olarak işverene bildirmek zorundadır.
İşçinin Ücretsiz izin formu ya da dilekçe ile, işverenden talepte bulunması halinde bunu kabul edip etmemek işverenin inisiyatifindedir.

İşçi Ücretsiz İzindeyken Sağlıktan Yararlanabilir Mi?

Eğer işçi, 6 aylık ücretsiz doğum iznine ayrılmışsa, 6 aylık doğum izninin tamamında sağlık yardımından faydalanabilecektir.
Eğer işçi, 4 güne kadar ücretsiz yol iznine ayrılmışsa, Ücretsiz yol izninin tamamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.
 
Eğer işçi yukarıdakilerin dışında bir nedenle ücretsiz izne ayrılmışsa;
Bir yıl içinde 30 günü aşmayan ücretsiz izinlerde işçi sağlıktan yararlanmaya devam edecektir. 30 günün üzerindeki ücretsiz izinlerde sigortalının sağlıktan yararlanma durumu genel kurallara göre belirlenecektir.
 
Ücretsiz İzinli Sürelerin Kıdem Tazminatında Dikkate Alınıp alınmayacağı hususu ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
 
Ücretsiz İzin İşsizlik Maaşını Etkiler Mi hususu ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
 
Ücretsiz İzinli Olan Hamile İşçiye Doğum Parası Verilir Mi hususu ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
 
 
NOT: Özel Sektörde Ücretsiz İzin konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmına sorabilirsiniz.

Bence Oku

31 YORUMLAR

  1. Merhaba, özel bir firmada çalışıyorum. İş yerimde uygulanan bir süreci öğrendim bu doğru bir süreç midir bunu sormak istiyorum. 1 haftalık çalışma süresi içinde 1 gün ücretsiz izin kullandık diyelim aynı hafta içinde yaptığımiz fazla mesai ucretleri ücretsiz izin kullandık diye silinir mi? Is yerimiz böyle bir durumda fazla mesai ücretlerinin silindiğini söylemekte. Nedenini sorduğumuzda sistem açığı diye bir cevapla karşılaşıyoruz. Bu doğru bir süreç midir?

    • Merhaba, ay içinde fazla mesai ücretleri ayrı hesaplanmalı ücretsiz izinden dolayı kesilen ücretleri ayrı hesaplanmalıdır. Sizin dediğiniz şekilde bir uygulama bulunmamaktadır.

  2. Merhaba, özel bir firmada çalışıyorum. Yurt dışına çıkmam gerektiği için 1 aylık ücretsiz izin istedim. Fakat iş yerimde 1 yılımı yeni doldurdum ve yıllık izin hakkım doğmuş oldu. yıllık iznim varken ücretsiz izne çıkabilir miyim? Yoksa öncelikli olarak yıllık iznimi kullanıp kalan kısmı için mi ücretsiz izin alabilirim? Ben 1 ayın tamamını ücretsiz izin almak istiyorum. Sadece yıllık iznim varken bunu yapabilir miyim diy emerak ediyorum?

    • Merhaba, belirttiğiniz durum tamamen işverenin inisiyatifindedir. kanunen size ücretsiz izin vermek gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak, talebiniz üzerine verme yetkisi kendisindedir. Ancak yıllık izninizi kullanırsanız, size 4 günlük ücretsiz yol izni vermek zorundadır

      • teşekkür ederim. Eşimin iş vereni yıllık izni varken ücretsiz izin veremeyeceklerini söylemiş. Ancak bunu kendi insiyatifi doğrultusunda yaptığını söylemek yerine kanunen böyle olduğunu söylemiş. Yıllık iznin varken kanunen ücretsiz izin kullanamazsın demiş yani. Bu konuyla ilgili yazılı bir kaynak bulabilmem mümkün müdür?

  3. Merhabalar,
    Ben üç yılı aşkın bir süredir özel bir şirkette çalışıyorum. Belirli aralıklarla bir – iki haftalık ücretsiz izinler aldım. Bunun için benden izin formu doldurmam süreyi belirtmem ve ücretsiz izin kutucuğunu işaretlememin yeterli olduğu söylendi. İzin gerekçemi sözlü olarak yapıyordum yazılı olarak benden istenmedi. Karşılıklı olarak anlaşıyorduk. Toplam ücretsiz izin sürem 90 günü geçti. İş yerim de yaşadığı bir kriz döneminde ben de dahil bir çok kişiyi ücretsiz yaklaşık iki aylık izne de yollamıştı. Şimdi benim kullandığım onların onaylayıp imzaladığı ücretsiz izin süremi bana karşı koz haline dönüştürdüler. Tazminat hakkım mı elimden gitti. Biligi verirseniz sevinirim.

    • Merhaba, nasıl bir koz olarak kullanıldığını ve tazminat hakkınız ile ilgili detayı anlayamadık. Ücretsiz izin almak tazminata engel değildir. Sadece o süreler hesaplanırken kullanılmaz

  4. Merhabalar,
    Ben üniversitede kadrolu akademisyenim. Evleneli 1 yıl oldu ve eşimle ayrı şehirlerdeyiz. Eşim özel bir bankada güvenlik görevlisi ve tayin istemesine rağmen 1 senedir o şehirde boşluk yok diye bulunduğum şehire gelemedi. Benim iş durumumdan dolayı değiştirmem mümkün olmadığı gibi, şimdi 9 aylığına amerikaya görevli olarak gideceğim. Eşim de ücretsiz izin alıp gelmek istedi, ancak özel sektör 9 ay gibi uzun bir süreye ücretsiz izin vermiyorlar. O da herşeyi göze aldı, istifasını vermeyi kabul etti, ama baştan tamam veririz diyen amirleri şimdi kıdem tazminatını vermeyi kabul etmiyorlar, “istifanı ver, geldiğinde yeniden başlarsın diyorlar”. Oysa eşimin o bankada 10 yıllık çalışmışlığı var, tabi ki de sıfırlamak istemiyor. Yasal olarak bulunduğumuz durumun hiçbir dayanağı yok, ama bir çıkış yolu arıyoruz. Çalışamaz raporu alıp tazminatı almaya zorlasak sonra döndüğümüzde sıkıntı olur mu bilemiyoruz. Fikir verebileceğiniz herhangi bir çıkış yolu var mı, danışmak istedim.

    • Merhaba, eşinizin ilk işe giriş tarihi 1999 dan önce ise ve toplamda farklı yerlerde de olsa 3600 gün primi var ise, başka hiç bir şeye gerek kalmaksızın kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilir. Onun dışında ücretsiz izin vermek ya da vermemek işverenin inisiyatifindedir.

  5. Merhba ben 1 yıl 8 ay bi firmada çalışıyorum yurtdisina ucretsiz izne çıkmak ıstiyorum acaba ücretsiz izinle yurdışında istek üzerine ücretsiz izinle turist olarak gitme şansım varmi

  6. Şirketimiz belli bir personeli işlerin olamadığından dolayı ücretsiz izne çıkarmak istemektektedir. Yıllık izni olan bir personeli ücretsiz izne gönderebilir mi . Ücretsiz izin süresi ne kadar olabilir.kidem tazminatı ve sağlık tan yaralanma nasıl olanak bilgileriniz rica ederim.

  7. Merhaba özel sektörde çalışıyorum doğum iznimi kullandım. Ardından yıllık iznimi kullandım. Ise başladım fakat çocuğum beni çok arıyor ve bu durumda ücretsiz izin hakkımı kullanmak istiyorum. Rapor bitimi mi ücretsiz izin talep etmeliydim bir süresi var mı ücretsiz izne çıkmanın. Teşekkürler

  8. Ben üç yıldır özel bir firmada çalışıyorum.yangın olduğu için 3 aydır ücretsiz izin kullandırıyorlar.kendi isteğimize bıraktılar herhalde 3 ayda kullandıracaklar.kanuni 6 ay mı tazminata bir etkisi var mı 6 ay ne ile geçineceğiz maddi olarak bir kanun yok mu işsizlik maaş hakkımı kullanamazmışım.

    • Merhaba, işsizlik maaşı hakkınızı kullanmak için işten çıkışınızı isteyebilirsiniz. Bunun dışında yapılacak başka bir şey bulunmamaktadır.

  9. Merhaba kurumsal bir firmada 8 yıldır çalışıyorum . Memurluk mülakatım olumlu sonuclandi. Şimdi ayrılmam gerekiyor . İşe gitmesem ve bana ucretsiz izin yazacaklar . Ben istemedim diye şeklinde dava açsam tazminat almam mümkün mü acaba. Mail olarak da dönüş yapabilirsiniz

  10. Merhabalar ben özel sektörde öğretmen olarak çalışmaktayım. Annemin rahatsızlığı sebebi ile bazı zamanlarda bir haftalık ücretsiz izine ayrılmak istediğime dair dilekçe yazıp ayrılmaktayım. Benim sormak istediğim asıl soru şu bir hafta bayonca çalışıp ardından önümüzdeki hafta izne ayrıldığımı bildiren bir dilekçe yaz aktayım ancak işverenim haftasonlsrınıda tarih olarak belirtmemi ve haftasonlarıda dahil hem sigortamı hemde maaşımı kesiceğini bildirmiştir. Bununla ilgili kanun var mı?

    • Merhaba, sorunuzla ilgili net hüküm olmamakla birlikte hafta içi herhangi bir sebeple işe gitmediğinizde hafta sonu da aynı şekilde çalışmamış sayılırsınız ve ücretinizden kesinti yapılır. Çünkü hafta tatili ancak hafta içi tam çalışanlar için geçerlidir.

  11. Merhaba eşimin ve çocuklarımın rahatsızlığından dolayı bazen ise gidemiyorum ve ücretsiz izin istiyorum son zamanlarda sorun olmaya başladı bunla ilgili bir yasal düzenleme varmı.

  12. Merhaba, doğum iznimden sonra 1 aydır çalışıyorum. Fakat bakıcı ile işler tahmin ettiğim gibi gitmedi 6 ay ücretsiz izin hakkımı kullanmak istiyorum. Kullanabilir miyim yoksa çok mu geç kaldım?

  13. İşyeri hiçbir açıklama yapmadan ise gelmiyrsn deyip ücretsiz izne çıkarabilir mi ve benim yıllık izinlerini olmasına rağmen vermediler ucretsize çıkardılar istedim yok dediler hiç bir imza atmadım ne yapmam gerekir bu durumda

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla