spot_img
14.7 C
İstanbul
Ana SayfaSORU & CEVAPÖlüm İzni Kayınpeder veya Kayınvalide İçin Geçerli Midir

Ölüm İzni Kayınpeder veya Kayınvalide İçin Geçerli Midir

SORU

Ölüm izni kayınpeder veya kayınvalide için geçerli midir? şehir dışında olması halinde izin süresi ”3 gün” değişir mi?


CEVAP

Özel Sektörde Ölüm İzni Kaç Gündür sorusunun cevabı 4857 Sayılı İş Kanunu, Ek Madde 2’de düzenlenmiştir.

Ek Madde 2 – 

İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.

İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar ücretli izin verilir

Bu maddeye göre, işçilere belirli durumlarda mazeret izinleri başlığı altında evlilik izni, babalık izni ve ölüm izni verilmektedir.

Özel Sektörde Ölüm İzni Kaç Gündür

4857 sayılı Kanun Ek Madde 2. Maddesinde ölüm iznini açıklamıştır. Bu maddeye göre, ölüm izni 3 gündür. Ölüm izni sigortalı işçinin eşinin, çocuklarının, kardeşlerinden birinin ve anne ya da babasının vefat etmesi durumunda verilir.

Ölüm İzni Ne Zaman Kullanılır 

Ölüm izninin kullanabilmesi için ölümün gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle ölüm izni ölümün gerçekleştiği süreçte kullanılmalıdır. Ancak, İşveren ve işçi kendi arasında anlaşarak iznin ne zaman kullanılacağına karar verebilirler.

Ölüm izinleri işveren verilecek bir dilekçe ile talep edilebilir. Bu dilekçede kısaca, ölen kişinin kimliği ile birlikte, hangi tarihte vefat ettiğinin belirtilmesi yeterli olacaktır.

Ölüm İzinleri Hangi Akrabalar İçin Verilir?

Kanunun lafzında da görüleceği üzere, ölüm izni vefat eden tüm yakınlar için verilmez. Ölüm izni işçinin;

  • Babası
  • Eşi
  • Kardeşi
  • Çocuğunun

vefat etmesi halinde verilir.

Ölüm İzni Kayınpeder veya Kayınvalide İçin Geçerli Midir?

Özel sektörde çalışan işçiye, anne ve babasının ölümü halinde mazeret izni öngörülmüş olmasına rağmen, kayınvalide veya kayınpederinin ölümü halinde herhangi bir izin öngörülmemiştir. İşverenin böyle bir durumda mazeret izni verme gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, sosyal yaşantı kuralları gereği işverenlerin bu izinleri işçilerine vermeleri uygun olacaktır.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla