spot_img
18.4 C
İstanbul
Ana SayfaSORU & CEVAPMavi Kartlıların GSS Primi

Mavi Kartlıların GSS Primi

SORU

Merhaba, 3 arkadaşım da Almanya vatandaşı, mavi kartları yok ancak genel sigorta icin 102 tl ödüyor. Yabancı statûsünde değerlendirildiğimiz söylüyor. Laf. Biz neden 500 600 tl ödüyoruz. Öğrenciyim aylık 500 tl burs alıp ûzerine ekleyip sigortamı mı yatırmalıyım bu durumda? Mavi Kartlıların GSS Primi ne kadardır?


CEVAP

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iken, vatandaşlıktan çıkma izni alıp başka ülke vatandaşlığına geçenlere Mavi Kart adı altında bir belge verilmektedir. Bu belge bu kişilerin 3. dereceye kadar olan alt soylarına da verilir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kimlik gibi kullanılır. 

Türk Vatandaşlığı Kanunu 28. Maddesinde, çifte vatandaşlı mavi kart sahibi şahıslar, Türkiye Cumhuriyetinin Türk vatandaşlarına sağlamış olduğu haklardan aynen yararlanabileceğini belirtmiştir. Bu kişilere yabancılar için öngörülen kısıtlayıcı hükümler kamu düzeni ve milli güvenliğe ilişkin çok özel istisnalar dışında uygulanamaz. 

Mavi Kartlıların GSS Primi

Mavi kart sahibi kişiler her ne kadar Türk vatandaşlarına tanınan bir kaç istisna dışında diğer haklara sahip de olsalar, Türk vatandaşlığından ayrılmış oldukları ve dolayısıyla yabancı ülke vatandaşı oldukları gerekçesiyle, ülkemizde ikamet eden diğer yabancılar ile aynı statüde değerlendirilerek yabancıların ödedikleri gss prim oranı tutarında gss primi ödemektedirler.

Yabancıların Sağlıktan Yararlanması için ödeyecekleri prim oranı brüt asgari ücretin % 24’ü kadardır.

Bu durumda, mavi kart sahiplerinin 2019 yılı itibariyle ödemeleri gereken gss prim tutarları; 614 TL’dir. 

NOT: Mavi Kartlıların GSS Primi konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

4 YORUMLAR

  1. Merhabalar,

    Türk vatandaşlığından izin alarak çıktım ve mavi kartlıyım. Nüfusta ikamet adresi yurtdışı ve diğer adres de Türkiye olarak kayıtlı. İkamet adresini Türkiye olarak değiştirirsem, zorunlu GSS kapsamına girip de sonradan prim borcum çıkar mı?

    Şu an işsizim ve kısmen her iki ülkede de yaşıyorum. Yeni pasaportumu Türkiye’deki konsolosluktan alabilmek için yerleşim yeri ve adres belgesinde ikamet yerinin Türkiye görünmesi gerekiyor. Fakat bu durumda da borçlu duruma düşmek istemiyorum. Malûm, primler çok yüksek, 700 küsür TL sanırım.

    Bulunduğum yerdeki SGK’ya sordum, çifte vatandaş değilseniz sorun yok denildi, mavi kartlı olarak ikamet adresi yurtiçi de olsa zorunlu olarak GSS primi ödemezsiniz denildi ama ben tam emin olamadım yine de.

    Teşekkürler!

  2. Merhaba, bu soruya cevap verebilecek olan yok mu? Nüfus müdürlüğüne sorduğumda da, ikamet adresi Türkiye olduğunda prim ödeme yükümlülüğü başlar ve ileride borcunuz çıkar denildi. Bu konu hakkında net ve kesin bir bilgiye ulaşamıyorum. Sadece farklı kamu görevlilerinin farklı ve şahsi görüşleri var. Herkes başka bir şey söylüyor. Soru net:
    Çifte vatandaş olmayan bir mavi kart sahibi, ikamet adresini (birinci adres) Türkiye yaparsa prim ödemek zorunda mıdır?
    Umarım net ve kesin bilgiye sahip birisi bu soruya net cevap verebilir. Çok belirsiz bir konu. Evet diyen de var, hayır diyen de. Yazılı hiçbir bilgiye de ulaşamıyorum. Deneme yanılma yöntemine başvurursam da bir sene sonra buyrun 10 bin lira prim borcunuz var denebilir. Bu böyle olmamalı.

    • Merhaba, bize göre Türk vatandaşı olmayıp Türkiye’de ikamet ettiğinizden dolayı, yabancı statüsünde olarak yabancıların ödediği gss primini ödemeniz gerekecektir.
      Bununla ilgili daha kesin bilgi için SGK’ya yazılı olarak başvuru yapmanızı, durumunuzu anlatan bir dilekçe ile gss primi ödeme yükümlüsü olup olmadığınızı sormanız ve buna yazılı bir yanıt talep ettiğinizi belirtmelisiniz.

  3. Bu soruyu CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden sordum ve belki başkalarını da ilgilendirir diye SGK’dan gelen cevabı aşağıya kopyalıyorum:

    T.C. Vatandaşlarından 5901 s.K./28.md. Kapsamında çıkma izni vatandaşlıktan çıkanlar (MAVİ KARTLILAR) ikamet şartı aranmaksızın 60/d kapsamında talep halinde GSS sayılır. Talep etmemeniz halinde ise Türk vatandaşlığından çıkarıldığınız için ikametgahınız Türkiye de bulunsa dahi tarafınıza GSS borcu çıkmaz.
    Bilgi edinmenizi rica ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla