spot_img
19 C
İstanbul
Ana SayfaEMEKLİLİKMalulen EmeklilikMalulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır

Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır

Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır sorusuna cevap bulabilmek için önceki yazımızda belirttiğimiz Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir hususuna değinmek gerekecektir. Buna göre;

  1. Sigortalıların malul sayılması gerekmektedir. Yani %60 olan raporunun SGK tarafından onaylanması gerekmektedir.
  2. En az 10 yıldan beri sigortalı olması ve 1800 gün primi olması gerekmektedir
  3. Başka birinin bakımına muhtaç ise 10 yıllık sigortalılık süresi aranmaz
  4. SSK’lı olanların işten ayrılması ve yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir,
  5. Bağ-Kur’luların ise iş yerini kapatması ya da devretmesi ve yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir
  6. Bağ-Kur’luların herhangi bir prim borcu bulunmaması gerekmektedir.

Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır

  • Sigortalılar hastalıkları nedeni ile çalışamadıkları ve bunun tespit edilmesi isteğine dair talep bir dilekçe ile bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne başvuru yapar.
  • Sigortalı bunun üzerine maluliyete esas rapor düzenlenmek üzere Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilmiş hastanelerden birine sevk edilir. Maluliyete esas rapor düzenlemeye yetkili hastaneler ise şunlardır:
    a) Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri, b) Devlet üniversite hastaneleri,c) Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri.
  • Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinde yetkilendirilmiş hastanelerin sağlık kurulu raporlarında oran belirtilmemesi belirtilse dahi dikkate alınmayacağı, düzenlenen raporun oran değil durum belirtir rapor olduğu hususu açıkça belirtilmiştir.
  • Temin edilen sağlık kurulu raporu ile birlikte hazırlanan maluliyet dosyası SGK İl/Merkez Müdürlüğünce Bağlı oldukları Kurum Sağlık Kurullarına gönderilmektedir.
  • Kurum Sağlık Kurulunca Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği eki hastalık listesindeki kriterler doğrultusunda dosya ve içeriği rapor ve tıbbi belgeler incelenerek Çalışma gücünüzün en az yüzde 60’ını kaybedilip kaybedilmediği (malül sayılıp sayılmama) kararı verilmektedir.
  • Kurum Sağlık Kurulu kararına karşı Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulunulabilir. İtiraz bir dilekçe ile bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yapılır. İtiraza ilişkin değerlendirme Ankara da Yüksek Sağlık Kurulu tarafından yapılır. Yüksek Sağlık Kurulu maluliyetin kabulüne karar verebildiği gibi red ya da ara karar vermesi de mümkündür.

NOT: Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

7 YORUMLAR

  1. Malulen emeklilikte alınacak olan oran tek bir hastalıklamı ilgili yoksa birkaç rahatsızlık olabiliyor mu? Örneğin benim belgeli olarak uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, irritabl bağırsak sendromu var , bunların hepsi malulen emeklilik sayılır mı

  2. merhaba;vergi indirimden emekli oldum.raporum 5 yıl süreli % 51 oran. vergi indirimim süre kısıtlaması yok.2 yıldır emekliyim.5 yıl sonra rapor yenileyecekmiyim? yoksa vergi indirim süresiz o mu geçerli

  3. K sorederma hastalığım var be malul cetvelinde geçiyor hastalığım. burnumdan ameliyat oldum. Deriyi alıp başka deri koydular. Başımdan ameliyat oldum kafa derimin biksmını aldılar. 5 yola yakım maling melenom kanser diye takip halinde oldum. Askerden de muaf oldum. Sigortam 4 binin üstünde. 9 bin Bağkur borcum var ama yapılandırmaya alınacak. Artık dış cephe izolasyon da çalışıyorum. Ve güneş bana kesin yasak. Doktorum. Camdan gelen güneşe bile çıkmayacaksın. Dedi. Ve her yara çıktığında ameliyatla veya lokal ameliyatla alınıyor sayısını ben bile unuttum ameliyatların. Ne yapmalıyım

    • Merhaba, önce sgkya giderek en yakın hastaneye sevk alın, sevk aldığınız hastanede bu durumu heyet doktorlarına anlatın. Eğer yüzde 60 rapor verirlerse ve sgk da bunu onaylarsa malulen emekli olabilirsiniz.

  4. Merhabalar

    Sinir kanal daralmasindan ameliyat oldum 8 platin atıldı doktor kesinlikle ağır iş yapmamalisin diye uyardı bu şekilde çalışmam doğru değil benim işim ağır iş malunen emeklilik için nasıl bir yol izlemeliyim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla