spot_img
19.6 C
İstanbul
Ana SayfaCEZALARİş Kanunu CezalarıMaaşı Geç Yatırmanın Cezası

Maaşı Geç Yatırmanın Cezası

Maaşı Geç Yatırmanın Cezası 4857 sayılı İş Kanununda açıklanmıştır. Bu yazımızda ücreti zamanında ödenmeyen işçinin ne yapması gerektiği, elde edeceği kazanımları, maaşın en geç ne zaman yatırılabileceği gibi konuları anlatacağız.

Ücretler Ne Zaman Ödenmelidir

4857 sayılı İş Kanunu 32. maddesinde ücretlerin en geç ayda bir ödenmesi gerektiği, ancak uygun görülürse haftada bir olarak da ödenebileceği; 34. maddesinde ise ücretlerin ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmezse, işçinin işini yapmama hakkı olduğu ve bunun grev yapma olarak değerlendirilmeyeceği düzenlenmiştir.

Bu maddelerdeki hükme göre, eğer işçinin maaş alma günü örneğin 31.01.2018 tarihi ise maaşlar bu tarihte muhakkak yatırılmalıdır. Bu tarihten bir gün bile geciktirilmemelidir.

34. madde de belirtilen 20 günlük gecikme halinde işçiler iş yerine gitmelidir. Ancak istemiyorlarsa işlerini yapmayabilirler. Maaşı ödenmeyen işçiler işleri yapmadıkları gerekçesiyle işten çıkarılamazlar.

Ücretler Geç Yatırılırsa İşçiler Ne Yapmalıdır

Ay sonunda maaşı tam olarak yatmayan işçi eğer işten ayrılmak istiyorsa, noter kanalıyla ihtarname gönderip ücretin zamanında ödenmemesi gerekçesiyle İş Kanununun 24. maddesini dayanak göstererek haklı fesih ile iş sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda işçi kıdem tazminatına da hak kazanacaktır.

Ancak, ücreti zamanında yatmamasına rağmen işten ayrılmak istemeyen işçi, işine devam etmelidir. 20 gün geçmesine rağmen hala ücretler yatmadıysa, işçiler işlerini yapmayabilirler. Bu durum grev olarak değerlendirilemez.

İşçiler bu durumda işleri yapmasalar bile işe gitmek zorundadır.

Maaşı zamanında yatmayan işçiler her ne kadar haklı fesih ile işten ayrılıp kıdem tazminatına hak kazanabilecek de olsalar, ücretin yıllarca zamanında yatırıldığı ve sadece bir kereye mahsus ücretin geciktirildiği varsayılırsa, işçiler haklı fesih ile işten ayrılamazlar.

Maaşı Geç Yatırmanın Cezası

4857 sayılı İş Kanunu 102. maddesinde maaşın tam ve zamanında ödenmemesinin yaptırımlarını düzenlemiştir. Buna göre Kanundan, toplu iş sözleşmesinden ya da iş sözleşmesinden doğan ücretin kasten ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ücreti ödenmeyen her işçi ve her ay için 191 TL idari para cezası uygulanacaktır.

NOT: Maaşı Geç Yatırmanın Cezası konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla