spot_img
13.3 C
İstanbul
Ana SayfaCEZALARSGK Para CezalarıKaçak Yabancı İşçi Çalıştırma Cezası 2019

Kaçak Yabancı İşçi Çalıştırma Cezası 2019

Kaçak Yabancı İşçi Çalıştırma Cezası 2019 yılında değişiklik göstermiştir. 

Ülkemizde oturma izni almaksızın kaçak bir şekilde bir çok yabancı uyruklu ikamet etmektedir. Ancak oturma izni olup çalışma izni alamayarak kayıt dışı olarak da bir çok yabancının çalıştığını maalesef gözlemlemekteyiz.

Yabancıların oturma izni almadan ya da süresi geçmiş oturma iznini uzatmadan ikamet etmeye devam etmesinin cezası kişinin deport edilmesidir.

Ancak oturma izni olup çalışma izni olmadan kaçak çalışmanın cezası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenmiştir.

Kaçak Yabancı İşçi Çalıştırma Cezası 2019

İDARİ PARA CEZALARI (1)
CEZA MİKTARI
(TL)
2017
(2)
CEZA MİKTARI
(TL)2018
(3)
CEZA MİKTAR
(TL)
2019
Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenlere her bir yabancı için 6.229 7.130 8.821
Çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya 2.491 2.851 3.527
Çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya 4.983 5.704 7.057
Kanunda öngörülen bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen bağımsız ve süresiz izinle çalışan yabancı ile yabancı çalıştıran işverene her bir yabancı için 415 475 587

Açıklamalar:

  • Yukarıdaki tabloda belirtilen fiillere ceza uygulandıktan sonra bir kez daha aynı  durum tekrarlanırsa yani aynı cezalar aynı yıl içinde bir kez daha kesilirse, bu idari para cezaları bir kart artırılarak uygulanır.
  • Kurumun denetim ile görevli memurları tarafından çalışma izni almadan çalıştığı anlaşılan yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığına bildirilir.
  • Kaçak bir şekilde yani çalışma izni olmadan yabancı çalıştıran işverenler, yabancının sağlık masraflarını tazmin etmelidir. 

SONUÇ: Tablodan görüldüğü gibi çalışma izni olmadan kaçak yabancı işçi çalıştırma cezası 2019 yılında 8.821 TL’dir. 

Çalışma izninin nasıl alındığını bir önceki yazımızda anlatmıştık. Ancak kısaca tekrar edelim.

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Ülkemize daha önce gelmiş ve oturma iznini daha öne almış yabancılar da çalışma izinlerine işverenleri aracılığıyla başvurabilir. Ancak yurt içinden başvuru yapmanın da belirli şartları vardır.

  • Yabancının en az 6 aylık oturma izni almış olması gerekmektedir. Ayrıca bu 6 aylık sürenin de bitmemiş olması gerekmektedir.
  • İşverenin başvuruyu yapması ve başvuruyu yapmasının ardından 6 iş günü içerisinde istenen belgeleri Bakanlığa göndermesi gerekmektedir.
  • Süresi geçtikten sonra ulaştırılan belgeler Bakanlık tarafından dikkate alınmamaktadır.

Yabancı işçilerin usulüne uygun başvuru yapmadan önce bu başvurunun kabul edilip edilmeyeceğini, Bakanlık tarafından düzenlenen ‘Başvuru Kabul Etme Kriterlerini‘ dikkatlice irdeleyerek anlamak mümkündür.

NOT: Çalışma İzni Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

NOT: Kaçak Yabancı İşçi Çalıştırma Cezası 2019 konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku