spot_img
14.4 C
İstanbul
Ana SayfaTAZMİNAT & DAVAİşe İade Davasıİşe İade Davası Ne Kadar Sürer

İşe İade Davası Ne Kadar Sürer

İşe iade davası ile ilgili detaylar genellikle iş sözleşmesinin sona ermesi sırasında anlaşmazlık yaşayan işçi ve işverenler tarafından merak edilmektedir. İşçiler, iş sözleşmesinin haksız olarak sona erdirildiği iddiasıyla işe iade davası açarken, davanın ne zaman sonuçlanacağını ve davanın hangi aşamalardan geçeceğini öğrenmek istemektedir. İşverenler ise sıklıkla bu davalara maruz kaldıkları için işe iade davaları ile ilgili hususlara hakim olmak istemektedir. Bu nedenle bu yazımızda; kısaca işe iade davası ile ilgili bilgiler verip, birebir yaşanmış ve sonuçlanmış dava örnekleri ile davanın hangi aşamalardan geçtiğini ve İşe İade Davası Ne Kadar Sürer sorusunun cevabını anlatacağız.

İşe İade Davası Açma Şartları

İş Kanunu 18, 19, 20, 21. maddelerinde işe iade davaları ile ilgili bilgiler vermiştir. Bu maddelerin hükmüne göre;

1-İş Yerinde 30 veya Daha Fazla İşçi Çalıştırıyor Olması

2-İşçinin En Az 6 Aylık Kıdeme Sahip Olması

3-İşçinin Belirli Konumdaki İşveren Vekili Niteliğinde Olmaması

4- 1 Ay İçinde Dava Açılması

gerekmektedir.

Önce Arabulucuya Gidilmelidir

12 Ekim 2017 tarihinde 20. maddeye eklenen hüküm ile artık fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, arabulucuya başvurmak zorunlu olmuştur.

Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir.
Arabulucuya gidilmeden doğrudan işe iade davası açılamaz.
Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların, işçinin işe başlatılması konusunda anlaşmaları hâlinde;
a) İşe başlatma tarihini,
b) Ücret ve diğer hakların parasal miktarını,
c) İşçinin işe başlatılmaması durumunda ikinci fıkrada düzenlenen tazminatın parasal
miktarını,
belirlemeleri zorunludur. Aksi takdirde anlaşma sağlanamamış sayılır.

İşe İade Davası Ne Kadar Sürer

Yukarıda kısaca izahına çalıştığımız işe iade davası ile temel bilgilerden sonra yakın zamanda yaşanmış bir işe iade davası örneği ile davanın süreçlerini ve sonuçlanma süresini anlatacağız.

ÖRNEK:

23.09.2016 tarihinde Sigortalı Şehmuz Kartal’a çalıştığı iş yerinden iş sözleşmesinin sona erdirildiğini bildiren tebligat gelmiştir. Bu tebligatta; İş Kanunu 25. maddesi 2. bendine göre “İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi” nedeniyle iş akdinin tazminatsız ve bildirimsiz feshedildiği belirtilmiştir. Ayrıca sigortalının işten çıkışı 29 nolu kod ile yapılmıştır.

26.09.2016 tarihinde sigortalı noter kanalıyla işyerine gönderdiği yazı da işe iadesini talep etmiş ve aksi takdirde yasal yollara başvuracağını beyan etmiştir.

14.10.2016 tarihinde sigortalı işe iade davası açmıştır. (Yukarıda da açıkladığımız gibi 12.10.2017 tarihinden sonra arabulucuya gitmeden işe iade davası açılması mümkün olmayacaktır)

20.10.2016 tarihinde sigortalının noter kanalıyla gönderdiği ve işe iadesini talep eden yazıya cevaben, işyeri sigortalının iş sözleşmesinin feshedildiğini tekrar bildirmiştir.

03.02.2017 tarihinde duruşma olmak üzere gün mahkemeden gün verilmiştir. Bu duruşmaya davalı taraf olan iş yeri temsilcileri gelmemiştir.

22.03.2017 tarihi için verilen ikinci duruşma gününe yine karşı taraf icabet etmemiştir. Bunun üzerine mahkeme eldeki delilleri değerlendirerek, istinaf yolu açık olmak üzere İŞE İADE KARARI vermiş ve işyerini 4 aylık tazminat ödeme cezası vermiştir.

10.05.2017 tarihinde mahkemenin verdiği İŞE İADE KARARI sigortalıya ulaşmıştır.

İş yeri 8 günlük İstinaf mahkemesine başvuru süresi içerisinde İstinaf mahkemesine başvuruda bulunmuştur.

08.02.2018 tarihinde İstinaf Mahkemesinden sonuç çıkmış ve feshin geçersizliğine, işçinin işe iadesine ve ayrıca temyiz yolunun açık olduğuna karar vermiştir.

İş yeri 8 günlük temyiz mahkemesine başvuru süresi içerisinde temyiz mahkemesine başvurmamış bu süre geçtikten sonra başvuruda bulunmuştur.

25.07.2018 tarihinde temyiz başvurusunun yapılmadığı sigortalıya tebliğ edilmiştir.

25.07.2018 tarihinde işe iade kararı kesinleşmiştir.

27.07.2018 tarihinde sigortalı 10 günlük başvuru süresi içerisinde iş yerine işe iadesi ile ilgili talebini iletmiştir.

31.07.2018 tarihinde sigortalının işe iade talebi işverene ulaşmıştır.

31.08.2018 tarihine kadar sigortalının işe iadesinin kabulü ve reddi halinde gerçekleşecek tazminat yükümlülüğü ile hususları bir diğer yazımızda detaylandırmıştık.

İşe İade Davasını Kazanan İşçinin Hakları ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç olarak, yaşanmış örneğimizde görüldüğü gibi 22 ay gibi bir sürede işe iade davası sonuçlanmıştır. Ancak her davanın da kendine özgü durumları olduğu unutulmamalıdır. Buna bağlı olarak aynı iş yerinde aynı zaman zarfında açılmış işe iade davası olmasına karşın, hala sonuçlanmamıştır.

NOT: İşe İade Davası Ne Kadar Sürer konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

1 Yorum

  1. Merhaba benim sorum.şu işe iade davası açtım. Ve hakim bizim lehimize karar verdi dosya karar aşamasında yazıyor avukat tebligat gönderilcek dedi taraflara ama 2 aydan fazla süre oldu ne ses var ne seda bundan sonraki aşamalar ve yapmam gerekenler nelerdir. Tşkler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla