spot_img
11.4 C
İstanbul
Ana SayfaCEZALARİş Sağlığı ve Güvenliği Para Cezalarıİş Kazası Bildirim Süresi ve Cezası 2021

İş Kazası Bildirim Süresi ve Cezası 2021

İş Kazası Bildirim Süresi ve Cezası 2021 yılında değişiklik göstermiştir.

Bu yazımızda iş kazalarının SGK’ya bildirilmesi ve bildirilmemesi halinde uygulanacak idari para cezalarını açıklayacağız.

İş Kazası Bildirim Süresi ve Cezası 2021

İşyerinde Olan Kazaların Bildirimi

  • İş yerinde çalışan iş kazasına uğradı ise, bağlı bulunulan kolluk kuvvetine yani emniyet veya jandarmaya iş kazası hemen bildirilmelidir.
  • İş kazası Sosyal Güvenlik Kurumuna da kazadan sonraki 3 iş günü içerisinde bildirilir. Örneğin; 02.01.2018 Salı günü iş kazası geçiren bir sigortalı en geç 05.01.2018 Cuma günü bildirilmelidir.
  • İş kazası işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmişse bildirim süresi olayın öğrenildiği tarihten başlar ve 3 iş günü içerisinde Kuruma bildirilir.
  • İş kazasına uğrayan kişi Bağ-Kur’lu ise kendisi tarafından 1 ayı geçmemek şartıyla rahatsızlığın bildirim yapılmasına engel olmadığı günden sonraki 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir.
  • Bağ-Kur’lu olanların iş kazası geçirmesi halinde bunu kolluk kuvvetlerine bildirmesi zorunluluğu yoktur.
  • Bağ-Kur’lu olanların iş kazası geçirmesi ve bunu yasal süresinde Kuruma bildirmemeleri halinde bildirim tarihine kadar geçen süre için geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez. Bildirim tarihinden sonraki sürelere ise geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

UYARI; İş kazası bildirimleri iş günü olarak belirtildiğinden, hafta sonlarına rastlayan günleri takip eden günden itibaren iş günün hesabına devam edilmesi gerekir.

ÖRNEK: 19.11.2016 tarihinde iş kazasına uğrayan ve yaralanan sigortalının iş kazası geçirdiğini işvereni 25.11.2016 tarihinde öğrenmiştir. Bu halde bildirim yapma süresi 25.11.2016 tarihinden başlayacak ve 27.11.2016 tarihi 23.59’a kadar Kuruma bildirim yapılması gerekecektir.

ÖRNEK: 03.11.2015 tarihinde iş kazası geçiren şahsın Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimi işvereni tarafından en geç 06.11.2015 tarihinde yapılmalıdır.

ÖNEMLİ: Mücbir sebeple iş kazasını süresinde bildiremeyenler belgeleyerek bu sebebin ortadan kalktığı tarihten sonraki 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapabilirler.

İş Kazasını Bildirmeme Cezası

İş kazasının bildirilmeme cezası 2021 yılında aşağıdakiler gibidir;

  1. 10’dan az çalışanı bulunan iş yerlerinden;
  • Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için 5.115 TL
  • Tehlikeli sınıfta yer alanlar için 6.393 TL
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için 7.672 TL

2. 10 ile 49 çalışanı bulunan iş yerlerinden;

  • Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için 5.115 TL
  • Tehlikeli sınıfta yer alanlar için 7.672 TL
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için 10.230 TL

3. 50 ve daha fazla çalışanı bulunan iş yerlerinden;

  • Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için 7.672 TL
  • Tehlikeli sınıfta yer alanlar için 10.230 TL
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için 15.345 TL

olarak uygulanacaktır.

NOT: İş Kazası Bildirim Süresi ve Cezası 2021 konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

14 YORUMLAR

  1. MERHABA ; İşçi küçük bir iş kazası atlattı ve anında doktora gitti ve iş kazası girişiyle kontrolleri yapıldı hiçbirşeyi olmadığı için rapor verilmeden işe devam edebileceği verildi yine sıkıntı olmasın diye kolluk kuvetlere tutanak tutturuldu fakat sgk rapor alınmadığından bildirim yapılmadı ve cezası hemen geldi buna itiraz etme hakkımız var mı yoksa ödemek zorundamıyız.

    • Merhaba, 15 gün içinde itiraz edebilirsiniz. İtiraz dilekçesinde konunun iş kazası olmadığı, istirahat raporunun verilmediği, geçici iş göremezlik ödeneğinin alınmadığı dolayısıyla idari para cezasının kaldırılmasının gerektiğini belirtmelisiniz

  2. merhaba, işçi işyerinde eline çekiç vurmuş, işverene haber vermeyip işe devam etmiş, akşam acısına dayamayıp hastaneye gitmiş, iş kazası işlemi yapmışlar ve rapor vermişler, işverene yine olayı anlatmayıp hastalığından dolayı rapor aldığını şifahen söylemiş. işe başlayacağında raporu getirdiği zaman işverenin haberi olmuş, ama 3 günlük süre geçmiş. işveren bu durumda ne yapmalıdır? iş kazsını yine de bildirmeli midir? ceza gelirse itiraz hakkı olur mu?

    • Merhaba, maalesef işçilerin raporu bildirmemesi ihtimaline karşı muhasebecilerin e-vizite ekranından rapor sorgulaması yapması gerekirdi. Bu durumda geç de olsa bildirim yapılmalı ancak yine de ceza geldiğinde itiraz da bulunulmalıdır.

  3. Merhaba. İşçi ufak kaza geçirip hastaneye götürülüp tedavisi olundu. Eli alçıya alındı tedbir amaçlı. Yarın ki günü tekrar işe devam etti. Karakola ifadesi de verildi herhangi bi şikayette de bulunmadı. işçiyle ilgilenen amir kaza tutanağını işçiye doldurtuyor ama bildirimi ilgili kurumlara bildirmeyi unutuyor. 3 iş gününde değilde 8 iş gününde bildiriyor. Sonuç ne olur? Amir ? İş veren? İşçi ?

    • Merhaba, yazımızda belirttiğimiz tutarlarda idari para cezası uygulanacaktır. Bunun dışında işçiye ve amire sgk tarafından bir yaptırım uygulanmayacaktır.

  4. merhaba
    bir kurumsal firmada magaza sorumlusuyum aksam vardıysında bır kurym duserek ıs kazası gecirdi ve ambulansla hastaeye gıttı ve evımdeyken yoldan bır vatandas benı aradı neyse kuryenın bırseyı yoktu bende evımden cıkarak hızlıca olay yerıne sorada kurye ıle hastaneye gıttım gece 1 .00 oldu evıne de bıraktım ancak vardıyadakı yonetıcı arkdasa iş kazsını tut merkez ofse gönder dememe ragmen yollamams ertesı gunde ızınlıdım bende farketmedım gec bıldırım yaptık bu arada 1.5 sene sonra bu hfta cezesı geldı ve benden ve dıger yonetıcı arkadastan zezası kesılecegını bildirdiler bu yasal bır durum mu benden maasımdan kesımlesı ıcın el yazısı ıstıyorlar bu durumdan ne yapmalısıyım.

  5. Ben 3 ay önce iş kazası geçirdim ama işyeri is kazası göstermemek için parmağımı fabrikada hemşire dikti daha sonra elimde ağrı ve morarma oldu bende hastahaneye gittim ortopedi doktoru parmagımın liflerinin kopuk olduğunu söyledi ve acilen Eskişehir’de plâstik cerrahisine ameliyat olmamı söyledi bazı doktorlar geç kalmışsın ve parmağını eskisi gibi kullanamiycamı söyledi ve işyeri hekimi özel bir hastahaneye götürdüler elimi orada ameliyat yaptırdılar ama elimi eskisi gibi kullanamıyorum ameliyat yapan doktor zamanında gelinseydi elini kullanabilirdin dedi ne yapmam gerekir

  6. Merhaba, işçi işyerinde küçük bir kaza geçiriyor ve çalışmaya devam ediyor akşam eve gittikten sonra hastaneye giderek rapor alıyor hastanenin düzenlediği raporda bu durum hastalık olarak işaretlenmiş
    iş kazası olarak görünmüyor muhasebe birimine bu nedenle intikal etmemiş fakat 2 gün sonra e-vizite giriş sistemine hastane raporu iş kazası olarak giriyor bu nedenle işyerine ceza geldi bu durumda hastanenin düzenlediği raporun hangisini dikkate alacağız cezaya itiraz edebilir yada hastaneye bunu rücu edebilirmiyiz.
    Teşekkürler

  7. merhaba, işci işyerinde ufak bir kaza geçiriyor fakat işine devam ediyor.(göze çapak kaçması) akşam evindeyken gözü kanlandığından dolayı hastaneye gidiyor iş kazası olarak girişi yapılıp,tedavi ediliyor.hastane herhangi bir rapor vermiyor. İşçi hastaneye gittiğini işverene söylemiyor dolayısıyla iş kazası bildirimide yapılmamış oluyor. Bu konu hakkında elimize ceza ulaştı ne yapabiliriz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz