spot_img
10.4 C
İstanbul
Ana SayfaYABANCILARİkamet İzniOturma İzni Nasıl Alınır 2018

Oturma İzni Nasıl Alınır 2018

Oturma İzni Nasıl Alınır 2018 sorusu 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda (YUKK’a )belirtilmiştir.

Oturma izni olarak bilinen ikamet izni, ülkemizde en az 1 yıl boyunca ikamet etmek isteyen ve bununla birlikte ülkemizde çalışmak isteyen yabancı uyruklular tarafından alınması zorunlu olan ve almak için belirli şartlar gerektiren izindir.

6 çeşit oturma izni bulunmaktadır. Yabancı uyruklular kendi durumlarına göre aile ikamet izni, öğrenci ise öğrenci ikamet izni, turist olarak gelecekse kısa dönem ikamet izni, 8 yıldır Türkiye’de yaşıyorsa uzun süreli ikamet izni ya da insani ikamet iznine ve insan ticareti mağduru ikamet iznine başvuracaklardır.

Oturma İzni Nasıl Alınır 2018

Oturma izninin nasıl alındığını madde madde açıklayalım.

  • Yabancı uyruklu kişi Türkiye’ye vize ile gelmiş ancak vize süresi bitmiş olabilir. Eğer vize süresinin bitiminden sonra 10 gün geçtiyse yabancı uyruklu artık kaçak konumdadır.
  • Türkiye’de kaçak olan bir yabancının ilk olarak yapması gereken, kaçak konumdan kurtulmaktır. Aksi durumda deport edilme riski bulunmaktadır.
  • Kaçak konumdan kurtulmak için, yabancı bir ülkeye günü birlik gidip gelmelidir.
  • Bu yabancı ülkenin hangisi olacağı ile ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.
  • Ülkeden çıkarken hava alanında Türkiye’de kaçak olarak geçirdiğiniz süre ile orantılı olarak bir ceza ödenecektir.
  • Ülkeye giriş-çıkış yapıldı ve kaçak konumdan çıkıldı ise 10 gün içinde Göç idaresine başvuruda bulunulmalıdır. Yoksa yine, kaçak konuma düşülecektir.

GÖÇ İdaresine Başvuru Nasıl Yapılır

Yukarıda göç idaresine başvuru yapma aşamasına kadar yapılması gerekenleri anlattık. İşin zor gözüken kısmı ise, göç idaresine başvuru yapılması ve bu başvurunun kabul edilmesidir. Başvurunun nasıl yapılacağını madde madde anlatalım.

  • Turist olarak geldiniz ve en az 1 yıl en çok 2 yıl Türkiye’de kalmak istiyorsanız, Kısa Dönemli ikamet iznine başvurmanız gerekmektedir. Kısa dönemli ikamet iznine aşağıdaki videodaki gibi başvurduktan sonra başvuru formunun çıktısını almalısınız.
  • Kısa dönem ikamet iznine online olarak başvuru yaptıktan sonra istenen belgeleri bu başvuru formunun ekine koymanız gerekmektedir.

[amp-cta id=”6453″]

Başvuru Formu İle Birlikte İstenen Belgeler

Pasaport: Pasaportun yeni ve uluslararası geçerliliği olan pasaportun olması gerekmektedir.

Fotoğraf : Fotoğraflar son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır ve en az 4 tane gerekmektedir. Biyometrik olarak tabir edilen arka fonu beyaz olan fotoğraflar haricindekiler kabul edilmemektedir.

Banka Hesabında Para : İdare kendi inisiyatifine bağlı olarak yabancının kalacağı süre boyunca geçimini sağlayacak parasının olup olmadığını görmek isteyebilir. Bu para ay başına 500 dolardan yılda 6000 dolar etmektedir.

Vergi Numarası : Banka hesabı açmak için gerekli olacaktır. Bunun için yabancının vergi dairesine gidip vergi numarası alması gerekmektedir.

Sağlık Sigortası : Yabancılara en az 1 yıllık özel sağlık sigortası gereklidir. Bunun fiyatları yabancının yaşı ile orantılıdır. Ancak 150 TL- 700 TL arasında değişmektedir. 

Kalınacak Yeri Gösteren Belge: Yabancı uyruklu kişi kirada oturacaksa kira kontratıyla birlikte notere gidilecek ve kira kontratı tasdik ettirilerek göç idaresine sunulacaktır.

Eğer, kirada değil de Türk vatandaşının yanında kalacaksa ev sahibi yabancıya kefil olacaktır ve yine birlikte gidilip adres beyanında bulunulacaktır. Ev sahibi evli ise, ev sahibinin eşi de notere gitmelidir.

Kısa dönemli ikamet izni başvuru yapabilmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Oturma izinleri ( https://e-ikamet.goc.gov.tr/ ) bağlantısından yapılmaktadır. 

Çalışma İzninin İkamet İzni Sayılması

Anılan Kanun çerçevesinde çalışma izni ikamet izni yerine geçmektedir yani çalışma izni sahibi yabancı çalışma izni süresince ikamet izni almadan ülkemizde kalma hakkı elde etmektedir.

Oturma izinlerini yukarıda anlattığımız gibi kendiniz de yapabilirsiniz ancak talep ederseniz biz sizin yerinize de bu başvuruları evrak toplama işlemlerini yapabiliriz.

NOT: Oturma İzni Nasıl Alınır 2018 konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

NOT: Oturma İzni Alımları İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

Bence Oku

8 YORUMLAR

    • Merhaba, evet ikamet izni almak için giriş çıkış yapmanız şart. Havaalında da cezayı ödemelisiniz. İstanbuldaysanız, oturma izni alma konusunda size yardımcı olabiliriz. İletişim numaramızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  1. Ankarada yaşıyorum azeri uyruklu bi bayan arkadaşım yanında kaliyo evlilik düşünüyoruz ama şu anda azerbaycan mahkemesinde devam eden bosanma davasi var aylık gelirim 3 bin lira bu ayın 14 ünde randevumuz var turist olarak oturma izni alma imkanımız ne derecede yüksek teşekkür ederim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz