spot_img
16.8 C
İstanbul
Ana SayfaCEZALARİş Kanunu CezalarıEşit Davranma Zorunluluğu

Eşit Davranma Zorunluluğu

Eşit Davranma Zorunluluğu 4857 sayılı Kanunun 5. maddesinde eşit davranma ilkesi başlığı altında düzenlenmiştir.

Eşit Davranma İlkesi Nedir

Eşit davranma ilkesi, işverenin işçiler arasında herhangi bir ayrım yapamayacağını ifade etmektedir. Yani işveren işçiler arasında keyfi olarak bir ayrım yapamayacağı gibi, işçinin kadın ya da erkek, müslüman ya da gayri müslim olmasına göre maaşında veya ona karşı davranışlarında farklılık yapamaz.

Eşit Davranma Zorunluluğu Hangi Durumda Geçerlidir

İşverenler, part time çalışanlara ya da belirli süreli sözleşme ile çalışanlara, kötü davranamaz ve diğer işçilere göre ayrım yapamaz. 

İşverenler, sadece gebe oldukları için kadın işçilere farklı muamele yapamaz.

İşverenler aynı işi yapmasına rağmen cinsiyetçilik yaparak kadın ya da erkek işçiden birine daha az ya da daha fazla ücret ödeyemez. 

Eşit Davranma İlkesine Aykırılık Halinde Tazminat

İş ilişkisinde veya sona ermesinde fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, 4 aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir.

İspat Yükü İşçidedir

Eğer işçiler kendilerine diğer işçilere nazaran kötü davranıldığını ve ayrım yapıldığını iddia ederlerse bu durumu ispat etmek zorundadır. İşçiler ayrım yapıldığını ispat ederse, bu sefer de işveren böyle bir durumun olmadığını ispat etmek zorunda kalacaktır.

İşçi Hangi Durumda Eşit Davranılmadığını İddia Edebilir

  • İşçilerin aynı işyerinde çalışması
  • İşçilerin aynı zaman diliminde çalışması
  • İşçilerin iş sözleşmesiyle çalışıyor olması

Eşit Davranmama Durumuna Örnekler

  • İşçilerin bazıları için servis hizmeti verilmesine rağmen servis hizmetinden faydalanamayan işçilere yol ücreti de verilmiyorsa işveren eşit işlem borcuna aykırı davranmış kabul edilir. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/43670 K.)
  • Diğer işçilere zam uygulanmasına rağmen bazı işçilere zam yapılmaması işverenin eşit davranma borcuna aykırılık teşkil eder. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2007/6150 K.)
  • İkramiye, prim konularında tam süreli işçi – kısmi süreli işçi ayrımı yapılamaz, böyle bir uygulama eşit davranma borcuna aykırılık teşkil eder.

İşverenin İşçilere Eşit Davranmaması Halinde İdari Para Cezası 

İşçilere eşit davranma ilkesine uyumayan işverene eşit davranmadığı her işçi için, 155 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

NOT: Eşit Davranma Zorunluluğu konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz