spot_img
15.1 C
İstanbul
Ana SayfaSORU & CEVAPElden Maaş ve Kıdem Tazminatı

Elden Maaş ve Kıdem Tazminatı

SORU

Elden Maaş ve Kıdem Tazminatı ile ilgili bilgi almak istiyorum. Merhaba, 3 yıldır çalıştığım şirkette işe başladığım zamanlarda maaşlar hiçbir zaman bankaya yatmadı ve elden verildiğinde de sigorta net girişim üzerinden eksik verildi.

Belli bir süre sonrasında devam eden ayların maaşı şirket hesabından hesabımıza havale/eft yapıldı. Aynı şirket, yan bir şirket açarak oraya geçişimizi yaptı, kıdem tazminatı denilirse belli bir rakam söyledi pazarlık yapa yapa parça parça işe yaramayacak şekilde zar zor verdi ve kağıda mesailerimi kıdemimi v.s aldım diye zorla imza attırdı. ( Aynı patronun yeni açtığı şirkette devam etmem için mecburen imzaladım ). Şimdi sormak istediğim, esas kıdem tazminatımı, mesailerimi haklarımı izinlerimi geriye dönük alabilir miyim? Diğer sorum ise, işe girdiğim ilk başlarda ki maaş haklarımı alabilir miyim ? (Hesabıma hiç bir para girişi olmadı, sigortam 4000 küsur üzerinden yatırıldı, elden taksit taksit para aldım, belli bir süre sonra 10 ay kadar sonra bankaya havale/eft yapıldı sonra ki maaşlar ) 


CEVAP

Elden Maaş ve Kıdem Tazminatı

Maaşların elden verilmesi halinde Maaşı olduğundan daha düşük ya da asgari ücretten gösterilen işçilerin yapacakları iki şey bulunmaktadır;

  • SGK’ya şikayet edebilir
  • İş Mahkemesinde dava açabilir.

SGK’ya Şikayet Etme

Sosyal Güvenlik Kurumuna şikayet edildikten sonra, Kurum önce işçinin hala aynı iş yerinde çalışıyor olup olmadığına bakacaktır.

İşçi hala aynı iş yerinde çalışıyor ise, iş yerine teftişe gelinecektir. Teftişe gelen Denetmen/Müfettiş çalışanların ifadelerine başvurarak Eksik Ücret bildirimi yönünde tespiti yaparsa işçilerin ücretleri gerçek seviyesine çekilecek ve işçilerin primleri yükseltilecektir. Ayrıca işverene idari para cezaları uygulanacaktır.

İş yerine gelen Denetmene/Müfettişe maaşın bir kısmının bankadan diğer kısmının elden alındığı beyan edilmelidir be bu beyanın tutanaklara geçirilmesi sağlanmalıdır.

Elden maaş alındığı beyan edilmez ise, Kurum yetkililerinin yapacak fazla bir şeyi olmayacaktır.

İşçi çalıştığı iş yerinden ayrılmış ise, Kurumun Denetmen/Müfettişleri iş yerine teftişe gelmeyebilir. Bu durumda şikayette bulunan işçiye tebligat göndererek, kişiyi ifadeye çağıracaktır.

Bu süreçte, işçinin iddiasını kanıtlaması için yeterli bilgi ve belgesi olup olmadığı araştırılacaktır.

Bu belgeler Denetmen/Müfettişe sunulduğunda gereken yapılacak ve işçilerin ücretleri gerçek seviyesine çekilecektir.

İş Mahkemesine Dava Açma

Yukarıda belirttiğimiz biçimlerde yapılan başvurulardan sonuç alınamaması durumunda, çalışanlar iş mahkemesinde dava açabilirler.

İş mahkemesinin durumu değerlendirmesi Sosyal Güvenlik Kurumuna göre daha farklı olacaktır.

Mahkeme, gerekli gördüğü takdirde aynı iş kolunda çalışan diğer işçilerle ilgili emsal ücret yoluna gidebilir. Yani örneğin, iş yerinde çalışan bir jeoloji mühendisinin asgari ücretten bildirilmesi durumunda, Mahkeme Jeoloji Mühendisleri Odasından emsal ücret talep edebilir.

Mahkeme, kişinin aynı iş yerinde aynı zaman diliminde çalışmış olan bordro tanıklarını çağırarak, onlardan tanıklık yapmasını isteyebilir. Tanıkların hepsi kişinin asgari ücretten daha yüksek ücret aldığını onaylarsa bu durum kişinin iddiasını destekler nitelikte olduğundan Mahkeme işçi lehine karar verebilir.

Sonuç olarak, iş mahkemesine dava açarak geçmişe dönük kıdem tazminatlarınızı ve tüm haklarınızı alabilirsiniz.

NOT: Elden Maaş ve Kıdem Tazminatı ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla