spot_img
11.5 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKİzinler ve MesailerKorona Virüs Sebebiyle Telafi Çalışması

Korona Virüs Sebebiyle Telafi Çalışması

Covid-19 yani Korona Virüs Sebebiyle Telafi Çalışması bir daha gündeme gelmiştir. Bu yazımızda telafi çalışmasının tanımını, amacını, süresini ve ne zaman yapılabileceğini anlatmaya çalışacağız.

Telafi Çalışması Nedir

Telafi Çalışması kavramı İş Kanununda ve Çalışma Süreleri Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.

Buna göre Telafi Çalışması, bazı mecburi sebeplerle (salgın hastalık gibi) iş durursa, genel tatiller öncesinde iş yerleri tatil edilirse, bu gibi sebeplerle iş yerinde çalışma olmadığında ya da normalden daha az çalışma olduğunda işverenin işçiden daha sonra bu durumu telafi etmesini isteyerek çalışma yapmasını talep etme durumudur.

Telafi Çalışmasının Amacı

Telafi Çalışmasının amacı, işverenin elinde olmayan nedenlerle işin durması halinde, normal çalışma gününde yapılamayan çalışmanın, daha sonraki bir tarihte yapılarak işverenin kaybını telafi etmektir.

Hangi Durumlarda Telafi Çalışması Yapılır

İş Kanununun 64. maddesinde göre,

  1. Zorunlu nedenlerle işin durması,
  2. Ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması, tamamen tatil edilmesi,
  3. İşçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde telafi çalışması yapılır.

Telafi Çalışmasının Ne Zaman Yapılır

Telafi çalışması, işverenin elinde olmayan ve işin durmasını sağlayan mecburi sebebin ortadan kalkmasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılmalıdır. Bu süre Corona Virüs sebebiyle 4 aya çıkarılmıştır.

Telafi çalışması, günde 3 saatten fazla olamaz ve tatil günlerinde yaptırılamaz. İşçinin toplam çalışma süresi 11 saati geçemeyeceğinden, günde 9 saat çalışılan ve cumartesi çalışılmayan iş yerlerinde günde 2 saatten fazla telafi çalışması yapılamaz.

Telafi çalışması 4 ay içinde yapılmazsa, işverenin bu hakkı kaybolacaktır.

Telafi Çalışması Ücreti

İşverenin telafi çalışması yaptırması yani işçinin bu anlamda fazla çalışması yapması, fazla mesai yapmış olduğu ve dolayısıyla fazla mesai ücreti alacağı anlamına gelmez. Çünkü, o dönemin ücreti daha önce ödenmiştir.

Korona Virüs Sebebiyle Telafi Çalışması

Covid-19 salgını nedeniyle bir çok iş yeri kapatıldığından dolayı, işverenler daha sonra işçilerden telafi çalışması isteyebilir. Telafi çalışması yaptırılması işçinin onayına bağlı değildir ancak ne sebeple telafi çalışması istenildiğine dair kayıt olması ileride doğabilecek sorunları engelleyebileceğinden dolayı, işçilere bildirim yapılması gereklidir. Telafi çalışması yapmayan işçi haklı sebeple işten çıkarılabilir.

Telafi çalışması yaptıracak işveren; bu çalışmanın 4857 sayılı İş Kanununun 64 üncü maddesinde sayılan nedenlerden hangisine dayandığını açık olarak belirtmek, hangi tarihte çalışmaya başlanacağını, ilgili işçilere bildirmek zorundadır.

Telafi Çalışması İşçi Mutabakat Formunu İndirmek İçin Tıklayınız.

NOT: Korona Virüs Sebebiyle Telafi Çalışması konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

1 Yorum

  1. Ben şuan askıdayım ücretsiz yani beni calıştırabilirmi işyerim veya nasıl olcak şuan cok mahdurum zaten kalcak evim bile yok nerden gelcek nasıl gelcek bu para bilmiyorum 5 yıldır calışıyorum turizimde büyük bi hotel yardımcı acıklamanız icin teşekkürler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla