spot_img
12 C
İstanbul
Ana SayfaYABANCILARÇalışma İzniÇalışma İzni Nasıl Alınır

Çalışma İzni Nasıl Alınır

Bu yazımızda Çalışma İzni Nasıl Alınır sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Çalışma izinleri ile ilgili tarafımıza sorulan ilk soru genellikle, işe girmek isteyen yabancının kendi kendine çalışma iznine başvurup başvurmayacağı ile ilgilidir. Yabancılar ve işverenler tarafından Çalışma izni başvuru koşullarının oturma/ikamet izni başvuru usülleri ile benzer olacağı düşünülmektedir. Bizim de bu soruya verdiğimiz net yanıt ise, yabancının çalışma izni başvurusunun kendisi tarafından değil, işe gireceği iş yerinin işvereni tarafından yapılması gerektiğidir.

Yani bir yabancı, işveren olmaksızın kendi başına çalışma izni başvurusunda bulunamaz.

Çalışma İzni Nasıl Alınır

Yurt Dışından Yapılacak Başvurular

Çalışma izni başvurularının iki yönteminden biri olan yurt dışından başvuru yapmanın belirli şartları vardır. Çalıştırılmak istenen yabancı, ülkemize intikal etmediyse ve ülkemize gelmeden çalışma izni başvuru yapılmak isteniyorsa yurt dışından başvuru yöntemi ile başvurulmalıdır.

  • Yabancılar, hangi ülke vatandaşı ise o ülkedeki T.C temsilciliklerine giderler.
  • Temsilcilikler çalışma izni taleplerini ivedilikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletirler.
  • Yabancının; temsilciliğe başvurduğu tarihten itibaren 10 gün içinde, işverenin başvuruyu yapması ve istenilen belgelerin Bakanlığa ulaştırılması gerekir.
  • İşveren başvuruyu yaparken yurt dışından başvuru bölümünü işaretleyecektir. Bu durumda yabancıya konsoloslukta verilen 12 haneli kod o bölüme girilecektir. Kodun girilmesiyle yabancıya ait bilgiler otomatik olarak çıkacağından başvuru kolayca tamamlanabilir.

Yurt İçinden Yapılacak Başvurular

Ülkemize daha önce gelmiş ve oturma iznini daha öne almış yabancılar da çalışma izinlerine işverenleri aracılığıyla başvurabilir. Ancak yurt içinden başvuru yapmanın da belirli şartları vardır.

  • Yabancının en az 6 aylık oturma izni almış olması gerekmektedir. Ayrıca bu 6 aylık sürenin de bitmemiş olması gerekmektedir.
  • İşverenin başvuruyu yapması ve başvuruyu yapmasının ardından 6 iş günü içerisinde istenen belgeleri Bakanlığa göndermesi gerekmektedir. (Daha sonra yayınlanan bir duyuru ile Bakanlığa belge gönderme işlemi kaldırılmıştır.)
  • Süresi geçtikten sonra ulaştırılan belgeler Bakanlık tarafından dikkate alınmamaktadır.
  • İşverenin ya da yetkilendirdiği kişinin e- imzası bulunması gerekmektedir.

Yabancı işçilerin usulüne uygun başvuru yapmadan önce bu başvurunun kabul edilip edilmeyeceğini, Bakanlık tarafından düzenlenen ‘Başvuru Kabul Etme Kriterlerini‘ dikkatlice irdeleyerek anlamak mümkündür.

Yabancı işçilerin kabul edilme kriterleri ile ilgili yabancı işçi çalıştırma şartları başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu noktada belirtilmesi gereken hususlardan bir diğeri ise, ülkemizde misafir ettiğimiz Suriye’liler için de çalışma izni alınmalıdır. Ancak bu tür çalışma izni başvurularının kriterleri diğerlerinden farklıdır. Suriye’li işçi çalıştırma şartları ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

NOT: Çalışma İzni Alımları İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla