spot_img
19.2 C
İstanbul
Ana SayfaSORU & CEVAPAskerlik Ne Zaman Haber Verilmeli

Askerlik Ne Zaman Haber Verilmeli

SORU

Merhaba 04.09.2019 tarihinde askere gideceğim de ağustos celbinin b gurubuna atıldım ve askere gitmeme 1.5 ay var iş yeri le görüştüm işten çıkmak için sülüs belgesini istediler fakat b grubuna düştüğü için belge çıkaramıyorum fakat e devlette gideceğim tarih ve yer yazıyor iş yeri zorluk çıkarıyor ailevi sebeplerden dolayı işe gidemeyeceğim. Dava açsam kazanır mıyım? Askerlik Ne Zaman Haber Verilmeli?


CEVAP

4857 sayılı İş Kanununun 31. Maddesine göre;

Muvazzaf askerlik haricinde askere gidenlerin sözleşmeleri iki ay sonra işverence feshedilmiş sayılır.
İşçi en az bir yıl çalışarak bu hakka sahip olabilecektir.

Askerlik Ne Zaman Haber Verilmeli

Sigortalının askerlik nedeniyle işten ayrılacağını işverene bir süre önce bildirmesi gerekmektedir.  Mevzuatta bu süreye ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, bu süre makul bir süre olmalıdır. Yüksek mahkeme verdiği çeşitli kararlarda 1 ay, 3 ay ve hatta 5 buçuk ay gibi süreleri de askerlik nedeniyle fesih olarak kabul etmiştir.

Bu durumda illaki sülüsün verilmesi gerekmez. E devletten gideceğiniz tarihin yazdığı ekran görüntüsünü işverene verebilirsiniz.
Eğer bu durumdan dolayı kıdem tazminatınızı alamazsanız, dava açarak kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılma başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

Bedelli Askerlikte Kıdem Tazminatı

Bedelli askerlik uygulamasının yürürlüğe girmesinin ardından Kanunda değişilik yapılarak, 4857 sayılı İş Kanununa geçici 55. Madde eklenmiştir.

Buna göre; bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılanlar işten ayrı oldukları 21( yirmi bir) gün boyunca ücretsiz izinli sayılacaklardır.

21 günlük askerlik hizmeti bittikten sonra, aynı iş yerine döneceklerdir.

Muvazzaf askerlikte işçinin çıkışı “12” kodu ile yapılır ve böylelikle işçinin iş sözleşmesi feshedilmiş sayılır. Ancak bedelli askerlikte böyle bir durum söz konusu değildir. Bedelli askerlik yapmak için işten ayrılanlar Kanuna göre ücretsiz izinli sayılacaklardır. Ücretsiz izinli olduğu sürelerde işçinin iş sözleşmesi askıda olacağından, bu sürede işçinin çıkışı da yapılmayacaktır ve dolayısıyla iş sözleşmesi feshedilmeyecektir. İş sözleşmesi feshedilmemiş bir sigortalıya da kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla