spot_img
19.2 C
İstanbul
Ana SayfaTEŞVİKLER5510 sayılı Kanun TeşvikleriYurt Dışına Gönderilen İşçiler İçin Teşvik

Yurt Dışına Gönderilen İşçiler İçin Teşvik

5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin (i) bendinde Yurt Dışına Gönderilen İşçiler İçin Teşvik kapsamında Türk firmalarının ödeyeceği GSS primi işveren payının 5 puanlık kısmının Hazinece karşılanması düzenlenmektedir.

Yurt Dışına Gönderilen İşçiler İçin Teşvik Şartları Nelerdir?

1- APHB’nin SGK’ya yasal süre içerisinde verilmesi:

2- APHB ile tahakkuk eden primlerin tamamının yasal süre içerisinde eksiksiz ödenmesi:

3- İşverenin prim borcunun olmaması veya prim borcu varsa yapılandırılmış olması: İşverenin borçlarının bulunup bulunmaması sahip olduğu her iş yeri için ayrı ayrı değerlendirilir. Yani işverenin 10 iş yeri varsa, teşvikten yararlanacağı iş yerinin borcunun olmaması yeterlidir. Diğer 9 iş yerinin borcu olsa bile, kalan 1 iş yerinin borcu yoksa o iş yeri bu teşvikten yararlanabilecektir.

4- İş yerinde sigortasız işçi çalıştırıldığına yönelik bir tespitin yapılmamış olması:

5- Teşvikten yararlanmak için belli bir sayıda sigortalı çalıştırma zorunluluğu yoktur.

Teşvikten Kimler Yararlanabilir?

Bu teşvikten, yurtdışına çalıştırılmak üzere işçi götüren veya Türkiye’de çalıştırılmış olduğu işçisini yurtdışına gönderen özel sektör Türk işverenleri yararlanabilecektir.

Almanya dahil tüm ülkeler teşvik kapsamında iken Libya ile aramızdaki ikili sosyal güvenlik sözleşmesi hükmü gereğince Libya’da çalışan Türk İşçilerden GSS primi kesildiğinden Libya’da iş yapan Türk firmaları 5 puanlık GSS prim teşvikinden yararlanamayacaklardır.

Teşvik Tutarı Nasıl Hesaplanır?

5 puanlık GSS teşviki asgari ücretten değil sigortalının gerçek ücreti üzerinden hesap edilecektir.

ÖRNEK: A şirketi Irak’a çalışmak üzere Türk işçisini götürmesi halinde, sigortalı hakkında kısa vadeli sigorta kolu ve GSS hükümleri uygulanır. Bu sigortalının 2013/Haziran ayına ilişkin kazancının 3.000 TL olduğu varsayıldığında,

2013/Haziran ayında Hazinece karşılanacak tutar= 3.000,00 TL x 5/100=150 TL’dir.

İşveren tarafından ödenecek tutar Hazinece karşılanmayan GSS primi işveren ve sigortalı hissesi(%2,5+%5) ile kısa vadeli sigorta primi(%2) olmak üzere toplam %9,5’lik sigorta primi ise,

İşveren tarafından ödenmesi gereken tutar= 3.000,00 x 9,5/100= 285,00 TL’dir.

NOT: Teşviklerden Yararlanamadığınızı Düşünüyorsanız, Teşvik Yönetim Sistemimiz ile Personel Maliyetlerini En Aza İndirgeyerek Yararlanmanız Gereken Teşviklerden Usulünce ve Kesin Sonuçla Yararlanmak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla