spot_img
14.3 C
İstanbul
Ana SayfaTAZMİNAT & DAVAİhbar Tazminatıİhbar Tazminatı Nedir Nasıl Alınır

İhbar Tazminatı Nedir Nasıl Alınır

İhbar tazminatı kavramı bir çok sigortalı tarafından çalışma hayatı boyunca bir kez bile olsa merak uyandırmıştır. Bu yazımızda İhbar Tazminatı Nedir Nasıl Alınır başlığı altında sigortalıların diğer merak ettikleri hususları anlatacağız. Bunlardan başlıcaları şunlardır;

  • İhbar tazminatı alma şartları nelerdir?
  • İhbar tazminatını kimler alır?
  • İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?
  • İşçiler de ihbar tazminatı öder mi?
  • İhbar tazminatına hak kazanma şartları nelerdir?

İhbar Tazminatı Nedir Nasıl Alınır

4857 sayılı İş Kanunu 17. maddesine göre; iş sözleşmesinin feshedileceği zamandan belirli süreler öncesinde her kim- işçi ya da işveren- bu sözleşmeyi feshedecek ise bunu karşı tarafa haber vermelidir. Buna da ihbar süresi denmektedir.

Yani, İş yerindeki kıdemine göre işçisini işten çıkaracak olan işveren bunu işçisine haber vermelidir.  Eğer işçiye işten çıkarılacağı önceden haber verilmezse işçiye tazminat ödemek zorunda kalacaktır. Buna da ihbar tazminatı denir.

İşveren İşten Çıkaracağı Kişilere Ne Zaman Haber Vermelidir?

  • Çalışma süresi 6 aydan az ise 2 hafta önce,
  • Çalışma süresi 6 ay ile 1,5 yıl arasında olanlar 4 hafta önce,
  • Çalışma süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta önce,
  • Çalışma süresi 3 yıldan fazla olanlar ise en az 8 hafta önce, bildirim yapmak zorundadır.

Örneğin; 5 aylık kıdemi olan işçiyi yukarıda belirtilen süreye uymaksızın işten çıkaran işveren, işçiye 2 haftalık ücretini peşinen vermek zorundadır.

İşten Ayrılan İşçi İhbar Tazminatı Öder Mi?

Başlıktaki sorunun cevabı, evet olacaktır. Çünkü ihbar tazminatı hususunda işçiler de işverenler ile aynı şartlara tabidir. Her ne kadar uygulamada çok sık görünmese de işçiler de yukarıda belirttiğimiz sürelerden önce işten ayrılacağını işverene bildirmezse ihbar tazminatını ödemek zorunda kalacaktır. Ancak, işçiler sağlık nedenleriyle ya da işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle işte ayrılırsa, ihbar sürelerini dikkate almaz ve dolayısıyla ihbar tazminatı da ödemez.

İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır

İhbar tazminatları sigortalıların işten ayrıldıkları tarihteki son brüt ücreti üzerinden hesaplanır. 

ÖRNEK: Ozan Doğan isimli sigortalı, 19.11.2017 tarihinde işe girmiş ve bir sene sonra 19.11.2018 tarihinde işvereni tarafından işten çıkarılmıştır. 

Ozan Bey’in son aldığı brüt maaşının 6000 TL olduğunu varsayar isek, Ozan Bey’in 1 yıllık kıdemine istinaden alacağı ihbar tazminatı 4 haftalık ücretidir. Bunun için önce günlük ücret tespit edilecektir.

Yani; 6000 TL / 30 Gün = 200 TL Günlük Ücret

200 TL X 28 Gün = 5600 TL Ödenecek İhbar Tazminatı

Fazla Mesailer İhbar Tazminatına Dahil Edilir Mi?

Fazla mesailer ihbar tazminatına dahil edilmemelidir. Çünkü fazla mesai ücretleri her ay değişen bazı aylar olan bazı aylar olmayan ücretlerdir. Sabit bir ödeme olmadığından dolayı fazla mesai ücretleri bu hesaba dahil edilmez. Yani örneğimizdeki Ozan Bey, 6000 TL brüt ücretinin yanında bir de fazla mesai ile birlikte 7000 TL ücret almış olsaydı bile yine de ihbar tazminatı 6000 TL üzerinden hesaplanacak idi. 

İhbar Tazminatına Hak Kazanma Şartları Nelerdir?

İşçilerin ihbar tazminatına hak kazanabilmesi için;

  • İşten kendi isteği ile ayrılmamış olması gerekmektedir
  • İşverenin iş sözleşmesinin feshedilmesinden belirttiğimiz süreler öncesinde işçiye bu durumu haber vermemesi gerekmektedir.
  • İşverenin işçiyi haklı sebep olmadan işten çıkarması gerekmektedir.

NOT: İhbar Tazminatı Nedir Nasıl Alınır konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

3 YORUMLAR

    • Merhaba, askerlik nedeniyle işten ayrılma durumunda belirli sürelere öncesinde işverene haber verilmiş olacağından, siz de işveren de ihbar tazminatı talep edemezsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla