spot_img
20.3 C
İstanbul
Ana SayfaSAĞLIKİş KazalarıSigortasız İşçinin İş Kazası Geçirmesi

Sigortasız İşçinin İş Kazası Geçirmesi

Sigortasız İşçinin İş Kazası Geçirmesi halinde, aynen sigortalı bir işçi sigortasız işçi de iş kazası sonucu elde edilebilecek tüm haklardan yararlanırlar.

Sigortasız İşçinin İş Kazası Geçirmesi Durumunda Olacaklar

İş kazası gerçekleştiğinde eğer işçi sigortalı ise ne yapılması gerektiğini önceki yazımızda belirtmiştik. Bu yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ancak iş kazası geçiren işçi sigortasız ise, Sosyal Güvenlik Kurumu taradından incelemeye tabi tutulacaktır.

  • Sigortasız işçinin iş kazası geçirmesi halinde öncelikle Sosyal Güvenlik Denetmenlerine sigortalılık tespiti yaptırılacaktır. Bu tespit ile bu kişinin gerçekten o iş yerinde çalışıp çalışmadığı anlaşılacaktır.
  • SGK tarafından yapılacak ikinci işlem ise; gerçekleşen iş kazasının gerçek anlamda iş kazası şartlarını taşıyıp taşımadığını araştırmak olacaktır. Bir kazanın iş kazası sayılıp sayılmayacağı ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.  
  • Burada önemli olan, sigortasız çalışmaktayken iş kazası geçiren kişinin çalışıyorken kaza geçirdiğinin tespiti ve meydana gelen kaza olayının iş kazası kapsamına girip girmediğinin tespit edilmesidir. Bu nedenle, 5510 sayılı Kanunun 23. maddesinde;

– Sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilmemiş olan kişilerin bildirim tarihinden önce meydana gelen iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde ilgililerin gelir ve ödeneklerinin Kurumca ödeneceği;

– Bu şekilde, Kurumca yapılan ve ileride yapılması gerekli bulunan her türlü masrafların tutarı ile gelir bağlanırsa bu gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri tutarının, sorumluluk halleri aranmaksızın, işverene ayrıca ödettirileceği,

belirtilmiştir.

İşçinin İş Kazası Geçirmesi Durumunda Yapılması Gerekenler

  • Sigortasız İşçinin İş Kazası Geçirmesi halinde, hastaneye getirildikten sonra bu hastanenin polisine başvurarak bu kazayı iş kazası olarak bildirmelidir.
  • Bununla birlikte kolluk kuvvetlerinin işverenin kusurunu tespit edebilmek için olay yerinde tahkikat yapması gerekecektir.
  • Olaya şahit olan diğer işçilerden de ifade alınmalıdır.
  • Ayrıca doktor raporu muhakkak iş kazası olarak tutulmalıdır.
  • Sigortasız işçinin belirtilen maddeleri yapması halinde, Mahkeme ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmak için ellerinde çok ciddi deliller olacaktır.
  • İşçinin 10 yıl süre ile işverene karşı dava açma hakkı bulunmaktadır.
  • Sigortasız iş kazası geçiren kişi, Sosyal Güvenlik Kurumuna ve İşkur’a müracaatta bulunarak inceleme talep etmelidir.

NOT: Sigortasız İşçinin İş Kazası Geçirme konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla