spot_img
15.5 C
İstanbul
Ana SayfaGenelSigortalı Çalışan İşçi İş Yeri Açabilir Mi

Sigortalı Çalışan İşçi İş Yeri Açabilir Mi

Sigortalı Çalışan İşçi İş Yeri Açabilir mi hususu hali hazırda bir iş yerinde SSK’lı olarak çalışıp ve bu iş yerinde çalışmaya devam ederek başka bir iş kolunda iş yeri açmak isteyen sigortalılar tarafından merak edilmektedir.

Bu sigortalıların ayrıca bağ kur primi ödeyeceği ya da artık SSK’lı değil bağ kurlu sayılacağı gibi endişeleri de bulunmaktadır. 5510 sayılı Kanunun 53. maddesi tüm bu sorulara açıklık getirmektedir.

Sigortalı Çalışan İşçi İş Yeri Açabilir Mi

Bir sigortalı çok zor gözükse de aynı anda hem devlet memuru hem bağ kurlu hem de SSK’lı ise, öncelikle Devlet Memuru kapsamında değerlendirilir.

Eğer bir sigortalının aynı anda SSK’lı ve Bağ kur’lu olacak şekilde çalışması durumunda SSK’lı sayılır.

Ancak, sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle SSK kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar, yazılı talepte bulunmak kaydıyla hem SSK’lı olarak prim ödeyebilir hem de Bağ kur’lu olarak prim ödeyebilirler.

KISACA;

SSK’lı çalışan kişi, kendi hesabına iş yeri açarsa, SSK’lılık durumu devam eder ve kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur’a geçmek zorunda değildir. 

Ayrıca, kişinin SSK’lı olarak çalışıyorken Bağkurlu olarak iş yeri açması bağkur primi de ödemeyeceğinden dolayı, daha avantajlı durumda olmasını sağlayacaktır.

Sigortalı çalışıyorken iş yeri açılması durumunda kişinin adresine SGK’dan bir tebligat gelecektir. Bu tebligatta eğer SSK’lı çalışmaya ara verilirse Bağ kur primi ödenmesi  gerekliliği belirtilecektir.

Sigortalılık hallerinin çakışması durumunda;

  • SSK’lılığın kesintiye uğraması 1 gün dahi olsa bu kişi artık Bağ-Kur kapsamında sayılacaktır.
  • Ancak rapor sebebi ile prim yatmamış olması kesinti sayılmamaktadır.
  • Mesela işçiye bir ay için 30 gün yerine 29 gün prim beyanı yapılırsa bu kesinti sayılır. Örneğin, işçi ayda 10 gün raporlu ve kalan 20 gün çalışmış ise bu durum kesinti sayılmaz. SSK’lılık hali devam eder.
  • Şirketlerin, işçiyi girdi çıktı yapması, haliyle kesintiye yol açtığından, Bağ-Kur’a mecburi geçişe yol açacaktır.
  • İş kanununda ücretsiz izin ile ilgili bir düzenleme bulunmadığından işverenin ya da işçinin kendi tercihlerine göre ücretsiz izin koymaları durumunda SSK’lılık kesintiye uğrar ve Bağ-Kur’a geçiş kaçınılmaz olur.

Ancak, hali hazırda çalıştığı iş kolunda bir iş yeri açılacak olursa ve bu durum kendi işverenine haber verilmezse işverenin haklı fesih hakkı doğabilir. Bunu da göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

ÖNEMLİ: SSK’dan ya da diğer Kurumlardan emekli olanlar da iş yeri açması durumunda bağ kur primi veya sosyal güvenlik destek primi ödemeyeceklerdir.

İşveren Kendi İş Yerinde SSK’lı Olarak Çalışabilir Mi

4. maddenin 1. Fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar yani Bağ kurlular, kendilerine ait veya ortak oldukları iş yerlerinden dolayı, 4. Maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında yani SSK’lı olarak sigortalı bildirilemezler.

NOT: Sigortalı Çalışan İşçi İş Yeri Açabilir Mi konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

123 YORUMLAR

  1. Diyelim ki ssk lıyım bir işyeri açtım tamam normalde ssk ma bişey olmuyor. Fakat 1 gün ücretsiz izin kullandım bu durumda ertesi gün tekrar ssk lımı sayılıyorum. Yoksa artık bütün haklarım bağkurdan mı oluyor. Bu durumda işyeri sigorta mı nasıl yatırıyor. Birde olası durumda işyerini açtıktan sonra işten atıldım bu durumda işsizlik maaşı alabiliyor muyum.

    • İş kanununda ücretsiz izin ile ilgili bir düzenleme bulunmadığından işverenin ya da işçinin kendi tercihlerine göre ücretsiz izin koymaları durumunda SSK’lılık kesintiye uğrar ve Bağ-Kur’a geçiş kaçınılmaz olur.
      İşsizlik maaşı almanıza engel bir durum yoktur

      • Merhaba, arkadaşım brisa fabrikasında sözleşmeli olarak çalışıyor. Bir telefoncu dükkanı açmak istiyor dükkanı üzerine alamazsın burda çalıştığın için demişler. Doğru mudur acaba? Teşekkürler..

  2. Peki ücretsiz izinde bağkurlu olmak kaçınılmaz ise. Ertesi gün aynı işyerinde çalışmaya devam edeceğim için tekrar ssk devam eder mi yoksa işyerini kapatma mı göstermem lazım. Birde bu durumda bağkurlu okuyorsam çalıştığım iş yeri ssk yatırmayacak mı

  3. Bir iş yeri açmak istiyorum emekliyim,avantajları ve dez avantajları neler.
    yoksa çalışan oğlumun üzerine açsam sgk çalışanı doğru olan hangisi

    • Merhaba, emekli olarak iş yeri açarsanız bağkur primi ödemek zorunda kalmazsınız. Ancak oğlunuzun üzerine açarsanız, oğlunuz çalıştığı yerden ayrıldığı an bağkur primi borcu yansıyacaktır. Tercih sizindir ancak bu açıdan emeklinin iş yeri açması daha avantajlıdır.
      İş yeriniz istanbul sınırları içerisindeyse, mali müşavirlik hizmeti verebiliriz. Talep ederseniz bunun için bizimle iletişime geçebilirsiniz

  4. bir işyerinde sigortalı olarak halen çalışmaktayım. tahakkuklarım her ay düzenli olarak internet üzerinden yapılmakta , ancak çalıştığım yerin mali sıkıntılarından dolayı son 3 yıldır primlerim yatırılmıyor ve işyerimin borcu olarak görünüyor. bu aydan sonra muhtemelen yapılandırma yada benzer bir yolla ödenmeye başlayacak. ben kendi adıma internet üzerinden satış odaklı home ofis bir şahıs şirketi kurmayı düşünüyorum. ssk prim borcumdan dolayı kuracağım işe bir borç yansıması olur mu yada bilmem gereken bir incelik var ise bilgilendirebilirseniz memnun olur, iyi çalışmalar dilerim

    • Merhaba, prim borcu iş yerinin borcu olduğundan sizin iş yeri açmanız dezavantajınıza bir durum oluşturmayacaktır.
      İş yeri kurmayı düşünüyorsanız, mali müşavirlik hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

      • Açılacak İşyeri için sözleşmedeki aykırı maddeyi bertaraf etmek için işyeri vekili ile karşılıklı protokol imzalarsak
        başka bir iş yerinde çalışamaz maddesini ekarte etmiş olur muyuz
        Bu karşılıklı muvafakatnameyi almazsak 24. Madde ile Bizi işten atabilir mi
        alırsak 24 maddenin işlevini ortadan kaldırılmış olur mu

  5. Kamuda işçi olarak çalışmaktayım bir arkadaşım ile beraber %50 hisseli limited Şirketi kurarak iş yeri açmayı dönüşüyoruz bu durumda arkadaşım genel müdür olacak ve ben işimde çalışmaya devam edeceğim benim herhangi bir kuruma ikinci bir prim ödemem gerekir mi

  6. Merhabalar yukarıda da yazmışınız ancak tam açıklayıcı bulamadım, ben 4/c emeklisiyim işyeri açarsam bağkur primi ödemek zorunda mıyım (yukarıda bağkur primi ödemeyeceğini yazmışınız), ayrıca başka avantajlarım varmı, ve da ayrıca sormak istediğim işyeri açarsam başka ne gibi ödemeler karşıma çıkabilir, sorularım karmaşık olabilir ancak emekli ve bu konularda tecrübesizim, kusuruma bakmayın şimdiden teşekkür ederim

  7. Merhabalar bende kamu kurumunda kadroya geçtim özel guvenlik görevlisiydim suanda sürekli işçi kadrosundayim khk ile gectim 5188 sayili ozel guvenlik kanununa tabiyim ben üzerime bir esnaf lokantasi devralmak işciyorum kanunen herhangi bir yasak var mi ? Üzerime almamda bir sikinti olur mu tesekkurler

  8. Iyi günler ben ssk li çalışıyor iken ks yerinden ayrıldım isa bir süre içerisinde başka bir iş yeriyle anlaştım çalışmaya başladım o aradaki boşlukta bgkurlu oldum lakin tekrar ssk li bir iş yerine başladım için ssk ya tekrar geçiş yapabiliyor muyum yoksa artık bagkurlu devammı etmek zorunda kalacağım???? Beni bilgilendirir mısınız ıyi çalışmalar

  9. merhabalar, özel bir şirkette çalışıyorken farklı bir iş kolunda şirket kurup home ofis çalışmak üzere şirket kurulursa çalışmakta olduğumuz işimizden iş akti feshi hakkı doğar mı ?

  10. Tariş kooperatifinde ssk lı olarak çalışıyorum. Emlak dükkanı açmak istiyorum. İşimle ilgili sorun olurmu ve yanımda bir ssklı çalıştırmalımıyım. (Açacağım dükkan İşimi hiç etkilemeyecek mesai harici ve tatil günleri dükkan açık olacak) teşekkürederim kolay gelsin

  11. Merhabalar.Bagkur emeklisi biri adına dükkan acsam ve yanında sigortalı olarak çalışıyor görünsem olur mu? Olursa en düşük sigorta primi ne kadar öderim

  12. ücretsiz izinde bağkurlu olmak kaçınılmaz ise. Ertesi gün aynı işyerinde çalışmaya devam edeceğim için tekrar ssk devam eder mi yoksa işyerini kapatma mı göstermem lazım. Birde bu durumda bağkurlu okuyorsam çalıştığım iş yeri ssk yatırmayacak mı

    • Merhaba, ücretsiz izinde olduğunuzda iş yeriniz ssknızı yatırmayacaktır. Siz de ertesi gün işe girerseniz tekrar sak devam edecektir . İş yerinizi kapatmanıza gerek bulunmamaktadır.

      • emeklilik prim gününde değişiklik olur. bağkura geçtiğiniz an yatırmanız gereken prim gün sayınız artar. buna çok dikkat edin. ssk primi hiç aksamamalı.
        yoksa en az 10 yıl fazla prim ödersin bağkurlu olarak.

  13. Merhaba. 4a’lı olarak başka bir işyerinde çalışırken kendi adımıza farklı iş kolunda işyeri açarsak ayrıca 4b statüsünde prim ödemiyoruz. Buraya kadar güzel. O işyerinden ayrıldığımızda 4b devreye giriyor. Ve daha sonra tekrar başka bir işyerinde 4a’lı olarak işe başladığımızda tekrar 4b devreden çıkıp 4a ile devam ediyoruz. Peki bu geçiş süreçleri için bizim bir başvuru vs. yapmamız gerekiyor mu yoksa sistem kendiliğinden 4a’dan 4b’ye veya 4b’den 4a’ya geçiş sağlıyor mu? Şimdiden teşekkürler.

  14. Merhaba. 4a’lı olarak başka bir işyerinde çalışırken kendi adımıza farklı iş kolunda işyeri açarsak ayrıca 4b statüsünde prim ödemiyoruz. Buraya kadar güzel. O işyerinden ayrıldığımızda 4b devreye giriyor. Ve daha sonra tekrar başka bir işyerinde 4a’lı olarak işe başladığımızda tekrar 4b devreden çıkıp 4a ile devam ediyoruz. Peki bu geçiş süreçleri için bizim bir başvuru vs. yapmamız gerekiyor mu yoksa sistem kendiliğinden 4a’dan 4b’ye veya 4b’den 4a’ya geçiş sağlıyor mu? Şimdiden teşekkürler.

      • Peki bu otomatik SSK -Bağkur-SSK geçişi bize SSK dan kazandığımız haklarımızdan bir kayıp yaşatıyor mu? Maaş , Emeklilik koşulları, Kıdem Tazminatı vs. gibi

        • bağkura geçtiğin an ödemen gereken prim gün sayın artıyor.daha geç emekli oluyorsun ve daha az maaş alıyorsun.Bazen bağkurdan ssk ya geçişte sistemsel hata oluyor. bir dilekçe ile bağlı bulunduğun sgk kurumuna durumunu bildirmen yararına olur. çünkü ssk lı olduğun halde bağkur borcun çıkabiliyor.

  15. Merhaba kolay gelsin.179 gundur sskli calisiyorum ancak son 20 gundur raporluyum kaza yaptigimdan dolayi is kazasi oldugu icin rapor parasi aliyorum.yakin bir zamanda deftere tabi is yeri acmayi dusunuyorum.suan raporlu oldugum icin is yeri cikisimi veremiyor diye biliyorum.is yeri acinca vergi levham olunca ssk cikisi verilir mi.yada rapor param iptal olur mu ve bagkur yatirmak zorunda miyim.cevabinizi bekliyorum yardmci olursaniz sevinirim

    • Merhaba, raporlu olduğunuzda da iş yeri çıkışınızı verebilir. Ssklı çalışmanız iş yeri açmanıza engel değildir. Rapor paranız da iptal olmayacaktır. Eğer ssklı iken iş yeri açarsanız bağkur primi de ödemezsiniz.

  16. Emekli biri olan bir arkadasim fel gecirdi durumu duzeliyor yurtdisinda isyer acmak istiyor emekli maasi kesilirmi veya saglik tan yararlanmaya devam edermi bu soruyoru arkadasim adina size yazdim tedekkurler

  17. merhaba arkadaşlar bir sorum olacak ben sgk emeklisiyim ayrıca çalişiyorum bu arada kaynım işyerini benim üzerime vermek istiyor bağkurdan kaçmak için hem emekli hem çalişan hemde işyeri sahibi olmamın bir sakıncası varmıdır selamlar

  18. Merhabalar Benim isterim var aynı zamanda çalışıyorum yalnızca sgk ödüyorum beni işyeri işten çikarirsa işsizlikten yararlanabilirmiyim isyerim halen aktif tesekurler

  19. Merhabalar, bir belediyede taşeron olarak çalıştıktan sonra 696 sayılı khk ile işçi statüsüne geçirildim. Çalıştığım alan ile ilgili bir iş yeri açabilir miyim? Statümün değişmesi ile birlikte hangi kanunu bağılıyım ve özlük haklarımı nereden öğrenebilirim?
    Şimdiden teşekkürler…

  20. merhaba;

    Bir spor markasında mağaza yöneticiliği yapıyorum.Ama kendi adıma bir şahıs şirketi açmak istiyorum.
    öncelikle maaşımdan bir kesinti olur mu ?
    yorumlardan okuduğum kadarı ile ssk lı olarak devam ediyor isteğe bağlı olarak bağ-kur da ödeyebiliyormuşum
    çalıştığım şirketten bir evrak almam gerekli mi ?
    iyi günler dilerim

    • Merhaba, herhangi bir evrak gerekmeksizin iş yerini açabilirsiniz. Maaşınızdan da bir kesinti olmaz. İş yeri açılışında mali müşavirlik hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  21. Merhabalar 4a’lı olarak bir işyerinde çalışmaktayım ve yakın zamanda vergi mükellefi olmayı düşünüyorum.Vergi mükellefi olduğumda 4a’dan çıkış yapacağım ve 4b’ye geçiş yapacağım.Açmış olduğum işyerimde sigortalı işçi çalıştırmaya başladığm an bende kendimi yeniden eski işyerimde 4a’lı olarak geçiş yaptırsam sıkıntı olur mu?Yoksa kendimi 4a’dan hiç çıkış yaptırmadan direkt vergi mükellefiyetim açılır açılmaz sigortalı işçi çalıştırmaya başlasam uygun olur mu?Yani 4b’ye hiç geçiş yapmasam…
    Şimdiden teşekkürler..

    • Merhaba, iş yeri de açsanız 4-a’dan çıkmış olmayacaksınız. Yine 4 a’lı sayılacaksınız. Yanınızda başla birini çalıştırmanıza gerek bulunmamaktadır.

  22. Merhabalar, ben kamuda 4/a’lı kadrolu olarak çalışıyorum, kardeşimle beraber bir işyeri açıp orada sigortalı işçi çalıştırabilirmiyim, 4/a sigortalı olarak çalışmaya devam edebilirmiyim, teşekkürler

  23. Merhaba, devlete bağlı bir taşeron firmada sigortalı işçi olarak çalışmaktayım. Arkadaşımla beraber bir dükkan açmak istiyoruz. Kar ortaklığı yapmak istiyorum. Hem sigortalı çalışıp hem de kar ortaklığı yapmamda bir sakınca var mıdır? Ortağım dükkanda bağkurlu olarak çalışacak. Haftanın bir günü dükkanda durmamda vergi ya da maliye yönünden bir sıkıntı olur mu? Ekstra bir işçi çalıştırmak zorunda mıyım?
    Teşekkürler

    • Merhaba, herhangi bir sakıncasını olmaksızın işyeri açabilirsiniz. Ortak olarak açacak olmanız da herhangi bir sıkıntı doğurmaz. Yanınızda birini çalıştırmak zorunda değilsiniz.

  24. Merhabalar. Rahmetli eşinin maaşını alan annem çiğ köfte dükkanı açmak istiyor. Bu maaş dul aylığı olarak geçiyormuş. Şimdi vergiye tabi olduğunda Bağkur primi ödemesi gerekli mi yoksa normal emekliler ile aynı hakka sahip olup prim ödemesine gerek yok mu?

  25. Sigortalı olarak çalışırken iş yeri açtım. Ve bir süre sonra çalıştığım iş yerinden ayrılıp başka bir iş yerinde yine sigortalı olarak başladım. Aradaki süre 20 gün diyelim ki. Bu durumda işten çıktığımda otomatik bağkura geçmiş oldum. 20 gün sonra yeniden sigortalı işe girdiğimde benim ve üzerime olan iş yerinin durumu ne olacak? Teşekkürler.

  26. Merhaba,
    Özel bir kurumda 4A sigortalı olarak çalışmaktayım. Ancak kurumun kendi bünyesinde 10 gün, taşeron firmasında 20 gün sigorta primim yatıyor. İş yeri açtığımda, her bir iş yerindeki eksik günlerimden dolayı bağ-kur primi yatırmak zorunda kalır mıyım ? Bir de, çalıştığım iş kolundan farklı bir alanda iş yeri açmayı düşünüyorum. Kurum, sözleşmede madde olduğu için onay vermiyor, buna rağmen açarsam haklı fesih kapsamına girer mi?

  27. Mevsimsel olarak yaz ve kış döneminde 2 ayrı yerde çalışıyorum. Fakat bazı günlerde ara veriliyor. Bu dönemlerde sigorta yatırılmıyor. Şahıs firması kurarsam, oluşan boşluklarda bağkur’ a geçiyor. Peki çalıştığım yer tekrardan sigorta yatırmaya başladığında durum ne oluyor? Bağkur devam mı ediyor. Yoksa sigortaya mı geçiyor?

  28. MERHABA SAYIN EDİTÖR ben 4-a olarak özel sektörde işçi olarak çalışmaktayım bir işyeri açmak ve o işyerinde işçi çalıştırmak istiyorum bağ kur lu olmak zorunluluğu varmı SGK açısından sakınca varmı ya da bilmediğim birşey varmı.işyerimi açtığımda 4/a lı olacam 4/ b li olacam. LÜTFEN aydınlatın beni TEŞEKKKÜRLER.

    • merhaba, sizin açtığınız işyerinde yani kendi iş yerinizde işçi olamazsınız. Ancak şu anda çalıştığınız yerde çalışmaya devam edebilirsiniz. işyeri açtığınız takdirde eski işyerinde işçi olarak çalışmaya devam ederseniz 4/a’lı olursunuz.

  29. Merhaba kamuda öğretmen olarak görev yapıyorum iş yeri açmamda bir sıkıntı varmı basit usül küçük bir bakkaliye bana ne gibi sıkıntıları olur yada olurmu maaş kesintisi sosyal hak v.s birde yanımda sigortalı işçi çalıştırabilirmiyim şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

  30. merhaba,%41 oranında engelliyim.sigorta şubesinde 2022 de emekli olabileceğim söylendi,şuan sigortalı bir işte çalışmıyorum.küçük bir işyeri açarsam bağkurlu olarakmı emekli olmak zorunda kalacağım,ssk emekliliği için sadece yaş bekliyorum,hem iş yeri açıp hem ssk dan emekli olma olanağı varmı.

  31. Oglum ssk li olarak bir sirkette vardiyeli calisiyor adina bir isyeri açtı. Bos zamanlarinda kendi işini kendi yapabilecegi bir iş isci calistirmak mecburiyeti varmı.

  32. 2925 tarım sigortası primi ödemekteyim.Tabiki ayda 15 gün ödenmektedir.Basit usülde kendi üzerime işyeri açabilirmiyim.Bağkur primi ödemeden.

  33. Peki ücretsiz izinde bağkurlu olmak kaçınılmaz ise. Ertesi gün aynı işyerinde çalışmaya devam edeceğim için tekrar ssk devam eder mi yoksa işyerini kapatma mı göstermem lazım. Birde bu durumda bağkurlu okuyorsam çalıştığım iş yeri ssk yatırmayacak mı

    • Merhaba, ertesi gün tekrar çalışmaya başladığınızda ssk tekrar devam eder. İşyeri kapatmanıza gerek yoktur. Ayrıca ücretsiz izinli olduğunuz durumda işyeriniz ssknızı yatırmayacaktır.

  34. Merhabalar ben Özel sektörde SSK’lı çalışmaktayım ama kendi adıma kuaför dükkanı açacağım ama yeğenim çalışacak. herhangi bir kesinti olur mu maaşımdan. Yada başka bir olumsuzluk vb.

  35. Sigortalı olarak fabrikada çalışıyorum kendi adıma dukkan açtım ve bagkur da kayitim olacak ilerleyen tarihte fabrikadan ayrıldım sigortam iptal oldu diyelim bagkura geçmişe yönelik borcum çıkarmı ve emeklilik zamanında herhangi bir sorun yasarmiyim

  36. Merhaba şu anda hem ssk lı olarak çalışıyorum hem de kendi işyerim var ssk dan tüm emeklilik şartları yerine geldiğinde kendi işyerimi kapatmadan emekli olabilirmiyim emekli maaşı bağlanır mı yoksa emekli olmak için işyerimi kapatmam gerekir mi

  37. Merhaba sigortalı işci olarak calışan biriyim. Bayan kuaförü açmak istiyorum. Çalıştırması içinde bir kalfa çalıştıracagım nasıl bir yol izlemem gerek sorun olurmu.

    • Merhaba, normal bir iş yeri açar gibi önce vergi dairesine gidip gerekli işlemler yapılacak, sigortalı çalıştıracağınız için de daha sonra sgk’ya gidilip açılış yapılacaktır. Eğer iş yeriniz İstanbulda ise, size mali müşavirlik hizmeti sunabiliriz. Böylece, gerekli tüm işlemler tarafımızca yapılacaktır.

  38. Merhaba ben şu an özel bir şirkette ssk.li olarak çalışıyorum. Kendi adıma işyeri açacağım. Ayrıca calismaya da devam edeceğim. Peki bir müddet sonra çalıştığım yerden çıkarsam tazminat hakkım ve diger tüm haklarım yanar mi ssk.li olarak tüm haklarımdan yararlanmak istiyorum ve bir tereddüt içerisindeyim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  39. Merhaba özel bir şirkette çalışıyorum şirket harici kendime iş yeri açmak istiyorum çalıştığım şirketle alakalı olmayan bir iş yapacağım bu benim için herhangibir zarar oluşturur mu iş yeri iş hakkımı fesih edermi bilgilendiririrseniz memnun olurum

    • Merhaba, bu konu biraz yoruma açık bir konudur. Ancak farklı bir şehirde olacağı için haklı fesih sebebi olmayacağı düşüncesindeyiz

  40. Çalıştığım işyeri kamu şirketi. İşçiyim. Anonim şirket yani. KİT olarak geçiyor. Sözleşmemde iş yeri kuramaz diyor. Genel müdür yazılı izni olur ise başka bir alanda şirket kurabilirmiyim. Birde örneğin ben şirketi kurduktan sonra başka bir devlet kurumuna geçsem sigortam devam etse girdi çıktı olmadan. Yani sözleşme sona ermeden aynı işverene bağlı başka yerde çalışsam 16 kodla haklarım devir olsa Bağ-Kur ki olurmuyum. Sonuçta devletin başka bir kurumunda çalışmış olacağım. Net bilgi sevinirim.. teşekkürler

  41. Özel bir şirkette çalışıyorum internet satışı için şirket açsam sgk ödeyecek miyim birde çalıştığım iş yerinin rızası olması gerekiyormu

    • Merhaba, bu durumda sgk primi ödemeyeceksiniz. Bahsettiğiniz işyeri açılışı için İstanbul sınırları mali müşavirlik hizmetimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  42. Merhabalar. 2016 yılından beri özel hastanede ssk lı olarak çalışıyorum. SSK lı çalışmaya başladıktan 1 ay sonra kendi adıma işyeri açtım fakat ssk lı olarak hastanede çalışmaya devam ediyorum. SSK başlangıcım işyeri açılışımdan önce olduğu için bağkur açılmamış. Hastaneden ssk çıkışımı vereceklerini söylediler ve 2016 dan beri işyerim halen devam etmekte. SSK dan çıkışım yapılırsa işyerim açık olduğundan dolayı geriye dönük olarak 2016 yılından itibaren bağkur borcu çıkar mı? Yoksa ssk çıkış tarihimden sonra mı bağkur borcu başlar. Bilgilendirirseniz sevinirim.

  43. Merhaba Şu an bir Tekstil atölyesinde aktif sigortalı olarak çalışıyorum ve şu dönemde kısa Çalışma ödeneğinden faydalanıyorum küçük bir iş yeri açmak istiyorum ve yanımda 3 veya 4 SSK lı işçi çalıştırmak istiyorum SSK mı durdurmadan basit usülden iş yeri aça bilirmiyim açarsam kısa çalışmama ödeneğim otomatik kesilirmi

    • Merhaba, işyeri açabilirsiniz ancak kısa çalışma ödeneğiniz kesilecektir. Otomatik kesilmez ise, sizin işkura bilgi vermeniz gerekir

  44. Merhaba. Kamuda işçi olarak çalışıyorum. Yurtdışında kendi adıma şirket kurmak istiyorum. Tabii bu durumda o ülkede prim ödeyeceğim. Herhangi bir şekilde yurtdışında yaşamayacağım. Mesela Karadağ’da.Yurtdışında şirket kurmam buradaki sigortalılığımı etkiler mi? Olumsuz bir durum ortaya çıkar mı? Teşekkür ederim.

  45. özel güvenlikte sgk lı çalışmaktayım. kendi adıma iş yeri açabilir miyim mesela servis taşımacılığı gibi .. Açabilirsem servis yolcu taşımacılığı basit usülde gösterebilir miyim ?

  46. Merhaba, sigortalı çalışırken bir işyeri açmış olsam, çalıştığım şirket bir gün sigorta primimi ödemese ve ben bağkura geçiş yapmış olsam, sigorta primi ödeyemeyeceği için çalıştığım şirketin beni çalıştırma zorunluluğu bulunur mu? Yoksa tazminatımı ödeyip çıkış verir mi?

  47. Merhaba, arkadaşım brisa fabrikasında sözleşmeli olarak çalışıyor. Bir telefoncu dükkanı açmak istiyor dükkanı üzerine alamazsın burda çalıştığın için demişler. Doğru mudur acaba? Çok teşekkür ederimmm

  48. ssk çalışanım işyerim var işten cıkarıldığımda yada ayrıldığımda işsizlik maaşı başvurusu yapabiliyormuyom bir engel var mı işsizlik maası alabiliyormuyum.

  49. Sayın editör ssk liyim iş yerim var. SSK lı çalıştığım iş yerinde yoğun değilim ve kendi iş yerimde çalışıyorum. SSKlı çalışanım vardı ama ayırdı. Şuan çalışanım yok bu bana kanuni olarak sorun olur mu ? Bir soruda sorun olmaz ama denetlemede iyi olmaz yazmıştınız. Denetlemeden kastınız nedir? Konuyu açmanızı rica eder, iyi çalışmalar dilerim.

    • Merhaba, ssklı olarak çalıştığınız halde o işyerinde bulunmuyorsanız, herhangi bir denetim yapıldığında ssklı günleriniz iptal olabilir ve geçmişe dönük olarak bağkur borcu çıkabilir. Eğer gerçekten çalışıyorsanız, bir sorun olmaz.

  50. Merhaba,

    1999 öncesi sigortalıyım. 4A ödeme günüm 6937. Son 10 yıldır tavandan sigortalıyım. Şirket kurarsam ve bugün çalışmadığım için 4B’den ödenecek prim nedeniyle emekli maaşı hakettiğimde maaşım Bağkur nedeniyle düşük mü olacak?

    Teşekkürler.

  51. Merhabalar özel sektörde çalışmaktayım ve kendi adıma başka bir faaliyet kolunda îs yeri açtım sigorta pirimim 30 gün üzerinden yatıyor fakat 4 b ye baktığımda edevlette isbirakma yazıyor herhangi bir sorun teşkil eder mi bu durum benim için birde iş yerine haber vermedim haber vermeli miyim işten çikarirlarmi veya SGK m iptal olurmu

  52. Merhaba ben mobilya mağazasında sigortalı olarak çalışıyorum . Butik mağazası açacağım. 3 -4 ay sonra da evlilik dolayısıyla işten ayrılıp tazminatımı alabilir miyim ? Yoksa iş yerim olduğu için sıkıntı oluyor mu tazminat almamda ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla