spot_img
12.9 C
İstanbul
Ana SayfaSAĞLIKHastalık HaliRaporlu İşçi İşten Çıkarılabilir Mi

Raporlu İşçi İşten Çıkarılabilir Mi

Raporlu İşçi İşten Çıkarılabilir Mi hususu 4857 sayılı İş Kanunundaİşverenin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı “ başlıklı 25. Maddesinde düzenlenmiştir.

İşçiler Raporlu Olduğu Esnada İşten Çıkarılabilir Mi

25. maddede belirtilen bu husus işçilerin raporlu olduğu esnada işten çıkarılması hususundan farklıdır. 

Gözlemlerimiz neticesinde elde ettiğimiz bilgilere göre genellikle mali müşavirler tarafından işçiler raporluyken işten çıkarılamaz gibi bir algı bulunmaktadır. İşçiler, tabi ki gerekli şartlar sağlanmışsa işten çıkarılabilir. Ancak, raporlu olan işçi tıpkı diğer işçiler gibi haklı bir neden gösterilmeksizin işten çıkarılamaz. İşverenlerin haklı nedenle fesih hakkı ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Örneğin;

Sigortalı Turgay Bey, 20.01.2018 ve 21.01.2018 tarihlerinde art arda 2 gün işe mazeretsiz bir şekilde gelmemiştir. Bu durum normal şartlarda sigortalının işten çıkarılması için bir sebep iken, sigortalı 22.01.2018 tarihinde 30 günlük rapor alırsa, sigortalı Turgay Bey’in işten çıkarılması için 30 gün beklenmeli midir? Tabi ki hayır. Turgay Bey’in rapor alması onun işten çıkarılamaması için bir gerekçe olamaz.

Ancak tekrar etmek gerekir ki, sırf rapor aldı diye işçi işten çıkarılamaz.

Raporlu İşçi İşten Çıkarılabilir Mi

Yukarıda belirttiğimiz gibi, işçi işten çıkarılıyorsa işveren bu konuda haklı olmalıdır. Sigortalının sık sık dahi olsa rapor alması işvereni haklı yapmaz.

Ancak bazı durumlar vardır ki, işveren uzun raporlar halinde işçiyi işten çıkarabilir. Bunun da belirli şartları vardır.  Bu şartlar iş Kanunu 25. maddede belirtilmiştir. 

Sağlık Sebepleri başlıklı 25/1. Maddesine göre Sağlık Nedeniyle İşverenin Fesih Hakkı;

  • İşçinin kusuru ile hastalığa yakalanması veya engelli hale gelmesi
  • İşçinin kusuru olmaksızın hastalık veya kazaya uğraması, gebelik ve doğum nedeniyle devamsızlık da bulunması
  • İşçinin tedavi edilemeyecek hastalığa tutulması

Bu 3 maddede belirtilen durumların oluşması halinde işveren yine de işçiyi çıkarmak için raporlar belirli uzunlukta olmalıdır. Bu rapor uzunluğu işçilerin ihbar sürelerinin 6 hafta daha geçmesiyle gerçekleşen uzunluktur.

4857 sayılı İş Kanunundaki ihbar süreleri;

 – İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar için 2 hafta,
– İşyerindeki kıdemi 6 aydan 1,5 yıla kadar olanlar için 4 hafta,
– İşyerindeki kıdemi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olanlar için 6 hafta,
–  İşyerindeki kıdemi 3 yıldan fazla olanlar için 8 haftalık sürelerdir.

 

Buna göre fesih için gereken bekleme süreleri ;

– İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar için 2 hafta + 6 hafta = 8 haftalık,
– İşyerindeki kıdemi 6 aydan 1,5 yıla kadar olanlar için 4 hafta + 6 hafta = 10 haftalık,
– İşyerindeki kıdemi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olanlar için 6 hafta + 6 hafta = 12 haftalık,
– İşyerindeki kıdemi 3 yıldan fazla olanlar için 8 hafta + 6 hafta = 14 haftalık

sürelerdir.

Bu rapor süreleri kesintisiz olmalıdır. Parça parça şeklinde alınan raporlar birleştirilmez.

SORU 1:

İşçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi nedenlerle almış olduğu rapor süresi bu sürelerin tespitinde dikkate alınacak mıdır?

CEVAP 1:

Hayır alınmayacaktır. Raporun başladığı gün itibariyle işçinin mevcut hizmet süresine göre 4857 sayılı İş Kanunu 17. maddesine göre bildirim öneli belirlenecek, alınan rapor süresi bu bildirim önelini 6 hafta aşıyorsa işverenin 4857 sayılı İş Yasasının 25-I. Maddesine göre sağlık nedenlerinden dolayı bildirimsiz ve tazminatsız fesih hakkı doğacaktır.

SORU 2:

İşçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi nedenlerle İhbar süresini 6 hafta aşan bir raporunun olması durumunda işverenin bildirimsiz fesih hakkı ne zaman başlayacaktır?

CEVAP 2:

Rapor süresi içinde hizmet akitleri askıda olduğu için fesih hakkı da askıdadır. Dolayısıyla işverenin bildirimsiz fesih hakkı rapor süresinin bitimi ile başlayacak ve sonuç doğuracaktır. Ancak işçi ile yapılan sözleşme belirli süreli bir sözleşme ise ve sözleşme de rapor süresi içinde bitiyorsa ayrıca fesih hakkının kullanılmasına gerek bulunmamaktadır.

SORU 3:

İşçinin raporlu parça parça ise, bu durumda da kıdem ve ihbar tazminatı ödemeden Raporlu İşçi İşten Çıkarılabilir M?

CEVAP 3:

Hayır, işçinin raporu tek parça halinde değilse, bu parça parça halinde değerlendirileceğinden işçiyi kıdem ve ihbar tazminatı ödemeden işten çıkarma imkanı bulunmamaktadır.

NOT: Raporlu İşçi İşten Çıkarılabilir Mi konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

8 YORUMLAR

  1. Hocam ben bek fıtığı rahatsızlığından dolayı 5 gün rapor aldım. Araya pazar günü girdi ve pazartesi tekrar 7 gün rapor aldın. Şuan fizik tedavi görüyorum ama isyerim beni işten çıkarmakla tehdit ediyor. Sebepte parça parça rapor almam. Böyle bir hakları var mi

  2. eşim adilcevaz ilçe müftülüğünde geçici fahri kuran kursu öğreticisi olarak çalışmaktaydı.08.01.2019 da analık raporu vermiş olup izne ayrılmıştır. 2 hafta sonra haberimiz olmadan 08.01.2018 tarihli sigorta çıkışı verilmiş olup analık iş göremezlik ödeneğinin alınmasına engel olunmuştur. haklarımızın ihlal edildiği görüşündeyim. nereye şikayet edebiliriz

    • Merhaba, bir işe iade davası açma şartlarını taşıyorsanız işe iade davası açabilirsiniz. Eğer istifa olarak gösterilerek çıkarıldıysa, istifa etmediğinizi ve dolayısıyla haksız nedenle çıkarıldığınızı belirterek tazminat alacaklarınız için dava açabilirsiniz.

  3. Merhaba ben 10 gün rapor aldım ve raporun bittiği gün beni işten çıkartıyorlar ben bu durumda ne yapmalıyım 5 ay dır çalışıyorum herhangi bir kötü davranışımda olmadı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla