spot_img
16.8 C
İstanbul

Özel Sektörde Süt İzni

Özel Sektörde Süt İzni 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenmiştir.

Buna göre doğum yapan kadın çalışanların doğumdan sonra belirli sürelerde emzirme izni mevcuttur. Özel sektörde sigortalı olarak çalışan kadınların doğum öncesi gebe iken ve doğum sonrası yararlanabileceği bir çok hakkı bulunmaktadır. Bu hakların bazıları mesai saatlerinde yapılması gereken, işverenin kabul etmesinin zorunlu olduğu, reddetmesi halinde haklı fesih ile işten ayrılma hakkı verdiği süt iznidir.

Özel Sektörde Süt İzni

4857 Sayılı İş Kanunu 74. Maddesine göre; “Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.”

Gebe İşçilerin Çalışma Koşulları ve İzinler

Gece çalışması

Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.

Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır. Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılmaz.

Çalışma saatleri

Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.

Analık ve süt izni

Bu hususta 4857 sayılı İş Kanununun 74. Maddesinde belirtilen günde bir buçuk saatlik izin verileceği hükmü uygulanacaktır.

Gebe çalışanın muayene izni

Gebe çalışanlara gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.

Emziren çalışanıçalıştırılması

Emziren çalışanların, doğum izninin bitiminde ve işe başlamalarından önce, çalışmalarına engel durumları olmadığının raporla belirlenmesi gerekir. 

Eğer kişinin bu iş yerinde çalışması sakıncalıdır tarzında bir rapor alması durumunda, artık emziren kadın o iş yerinde çalıştırılamaz.

Doğum yapan kadınların diğer haklarını öğrenmek için konu ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

NOT: Özel Sektörde Süt İzni konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmına sorabilirsiniz.

Bence Oku

6 YORUMLAR

  1. Merhaba ben özel sektörde part time calisan personelim çalışma saatine göre maaş almaktayim benimde süt izni hakkım var mı varsa bu çalışma süresine eklenecek mi

    • Merhaba, İş Kanununda süt izni konusunda part time ya da tam süreli çalışma ayrımı yapılmadığından part time çalışanlarda diğer tam çalışanlar gibi süt izni hakkına sahip olmalıdırlar. Bu sürelerde çalışılmış gibi ücret verilmelidir.

  2. Merhaba
    Sut izni saatlerimi evim uzak oldugu icin gunluk bir bucuk saat degilde haftalik nir saat olarak kullanabilme hakkim yasal olarak mevcut mu? Bunu isverenden talep edebilir miyim?

  3. Mrb ben 3 aydr dogum yaptim fakat bu surecte calismiyodum suan calismayi dusunuyorum sut izninden faydalanabiliyor muyum maastan kesinti olmadan yoksa buna hakkim yok mu?

  4. MERHABA GÜNDE 7.5 SAATTEN FAZLA ÇALIŞTIRILAMAZ YAZMIŞŞINIZ BUNA CUMARTESİLERDE DAHİLMİ? ÖZEL HASTAHANEDE ÇALIŞIYORUM CUMARTESİ DE MESAİMİZ VAR. O GÜNDE Mİ 7.5 SAAT ÇALIŞTIRMA İZNİ VAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz