spot_img
16.8 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKİzinler ve MesailerÖzel Sektörde Ölüm İzni Kaç Gündür

Özel Sektörde Ölüm İzni Kaç Gündür

Özel Sektörde Ölüm İzni Kaç Gündür sorusunun cevabı 4857 Sayılı İş Kanunu, Ek Madde 2’de düzenlenmiştir.

Bu maddeye göre, işçilere belirli durumlarda mazeret izinleri başlığı altında evlilik izni, babalık izni ve ölüm izni verilmektedir. Bu yazımızda Ölüm İzni Ne Zaman Kullanılır, ölüm izni kimlere verilir, ölüm izni yıllık izinden düşülür mü gibi sorulara da cevap vereceğiz.

Özel Sektörde Ölüm İzni Kaç Gündür

4857 sayılı Kanun Ek Madde 2. Maddesinde ölüm iznini açıklamıştır. Bu maddeye göre, ölüm izni 3 gündür. Ölüm izni sigortalı işçinin eşinin, çocuklarının, kardeşlerinden birinin ve anne ya da babasının vefat etmesi durumunda verilir.

Ölüm İzinleri Hangi Akrabalar İçin Verilir?

Kanunun lafzında da görüleceği üzere, ölüm izni vefat eden tüm yakınlar için verilmez. Ölüm izni işçinin;

  • Babası ve Annesi
  • Eşi
  • Kardeşi
  • Çocuğunun

vefat etmesi halinde verilir.,

Ölüm İzinleri Yıllık İzinden Düşülür Mü

Kanun ile işçiye tanınan 3 günlük ölüm izni hakkı, yıllık izinden bağımsız olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle, işveren izin süresini yıllık izin sürelerinden düşemez. Ölüm izninde olduğu süreler için işçiye çalışmış gibi ücret ödenmesi gerekir.

Düşük Yapılması Durumunda Ölüm İzni

Ölüm izninin kullanılması için, çocuğun sağ olarak doğması gerekmektedir. Dolayısıyla düşük yapılması durumunda ölüm izni adı altında izin verilmez. Ancak işverenler durumun hassasiyetini göz önüne alarak eşi düşük yapan işçilere bu durumda izin vermemeleri hayatın olağan akışına aykırı olacaktır.

Ölüm İzni Ne Zaman Kullanılır 

Ölüm izninin kullanabilmesi için ölümün gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle ölüm izni ölümün gerçekleştiği süreçte kullanılmalıdır. Ancak, İşveren ve işçi kendi arasında anlaşarak iznin ne zaman kullanılacağına karar verebilirler.

Ölüm izinleri işveren verilecek bir dilekçe ile talep edilebilir. Bu dilekçede kısaca, ölen kişinin kimliği ile birlikte, hangi tarihte vefat ettiğinin belirtilmesi yeterli olacaktır.

Özel Sektörde Evlilik İzni ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Özel Sektörde Babalık İzni ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

NOT: Özel Sektörde Ölüm İzni Kaç Gündür konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmına sorabilirsiniz.

Bence Oku

25 YORUMLAR

  1. işçiye verilen izin sureleri ile memurlara ve ögretmenlere verilen izin sureleri neden farkli? Annem babam ben kucuk iken vefat ettiler. Ninem ve dedem ile yasiyorum. Allah gostermesin ikisinden birisi vefat ettiginde izin hakkim olmayacak mi? Bu ayrim niye?

  2. uzaktan bi akrabamız refat etti anne tarafından uzak ama şirket ölüm belgesi istiyor bunu götürmek zorundamıyım 2 gün işe gidemedim il dışına çıktım

    • Merhaba, ölüm sebebiyle işe gelmediğinizi beyan ettiğiniz için işveren bunu kanıtlamanızı isteyebilir. Aksi durumda devamsızlık yapmış olarak değerlendirilirsiniz.

  3. Özel sektörde çalışıyorum. Annemin ölümü cumartesi gündüz saat 12de oldu. Ölüm izni Cumartesi’den başlar, pazar ve Pazartesi 12ye kadar mı okur? Pazartesi sabah iş başı mı yapmam gerekir.

    • Merhaba, özel şirketin böyle bir ödeme yapma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak anneniniz sağlığında 360 günü var ise, cenaze ödeneği alabilirsiniz

  4. Annem vefat etti cumartesi yarım gün çalıştım, pazartesi 29 Ekim cumhuriyet bayramı izin kullanmam nasıldır lütfen açıklarsanız sevinirim. Teşekkürler

  5. Merhabalar. 26.09.2021 Pazar gunu isyerimde fazla mesai icin calismakta iken saat 16:15 te annemin vefat haberi uzerine isten ayrildim. (Ekstra pazar mesaileri saat 16:00 da son bulmaktadir). Tarihi takiben 27-28-29 tarihlerinde vefat izni kullandim. Izin dönüşü ise isyerim tarafından ayin 29 u icin ucret kesintisi oldu. Kanunda vefattan sonra 3 gun deniliyor diyerek sonra bunu yillik izine dönüştürüldü.. Kanunda 3 is gunu ibaresi olmadigi icin yoruma acik bir durum olduğunun farkindayim. Fakat 3 gun ucretli izin verilir dedigini ve benim bu duruma gore sadece 2 gun kullanmış oldugumu belirtmeme rağmen iş yerime bunu anlatamiyorum. Temsil bir karar varmidir. Mesai saatleri disinda olan ölümler calismis olmasina rağmen işçinin izinli gösterilmesi dogrumudur. Tesekkurler..

    • Merheba, siz zaten pazar günü çalışmışsınız ve mesainiz bitmiş. dolayısıyla izninizi paz,salı,çarş kulanmanız doğru olandır. Bunun için herhangi bir emsal karara da gerek yok. pazar gününü izinden sayamazlar. ayrıca kanunda iş günü olarak yazmasa da, dönemin yetkililerinin resmi açıklaması 3 iş günü olacağı yönünde olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz