spot_img
17.9 C
İstanbul
Ana SayfaEMEKLİLİKMalulen EmeklilikMalulen Emeklilik Şartları 2020

Malulen Emeklilik Şartları 2020

Malulen Emeklilik Şartları sigortalılar tarafından oldukça merak edilen ancak detay bilgilerine ulaşmanın zor olduğu konulardan biridir. Bu yazımızda Malulen Emeklilik Şartları 2020 yılı ile ilgili açıklamalar yaparak, kimlerin Sosyal Güvenlik Kurumu açısından malul sayılacağını anlatacağız.

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

1- Malulen emekli olabilmek için ilk şart en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün prim yatırılmış olmasıdır:

Örneğin; 19 Kasım 2008 yılında ilk defa işe giren bir sigortalı 19.11.2018 tarihine gelmeden malulen emeklilik başvurusu yapamayacaktır.

Borçlanma yaparak da günlerinizi 1800 güne tamamlayabilirsiniz.

2-Başka birinin bakımına muhtaç ise 10 yıllık sigortalılık süresi aranmaz:

İlk maddede belirttiğimiz duruma bir *istisna olarak başkasının ona bakmasına muhtaç olarak kadar sağlık durumu kötüleşmişse bu 10 yıllık süreyi beklemek zorunda olmayacaktır. Ancak yine de 1800 gün yani 5 yıllık prim ödemesi olmalıdır. Başkasının bakımına muhtaç olup olmaması durumunu SGK tespit edecektir.

3-SSK’lı olanların işten ayrılması ve yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir: 

Malulen emekli olabilmek için 3. şart bir işverene bağlı olarak çalışan SSK’lıların işten ayrılmasıdır. İşten ayrıldıktan sonra başvuru yapılabilir. Sigortalılar hastalıkları nedeniyle çalışamadıklarına dair dilekçeyi en son çalıştığı yerin bağlı bulunduğu SGK’ya sunduğunda, SGK bu sigortalıyı daha önceden yetkilendirildiği hastanelerden birine sevk eder. Bu hastaneler Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinde belirtilmiştir.

4-Bağ-Kur’lu olanların ise; iş yerini kapatması gerekmektedir: 

Malulen emekli olmak isteyen işverenlerin iş yerini ya kapatması ya da devretmesi gerekecektir. Ayrıca herhangi bir prim borcunun da bulunmaması gerekmektedir.  Bunlar haricinde diğer prosedürler SSK’lı çalışanlar ile aynıdır.

5. Son ve en önemli şart %60 oranında rapora sahip olunması gerekmektedir:

SGK’nın sigortalıları sevk ettiği hastanelerden temin edilen rapor, SGK İl/Merkez Müdürlüğünce Bağlı oldukları Kurum Sağlık Kurullarına gönderilir. Kurum Sağlık Kurulunca Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği eki hastalık listesindeki kriterler doğrultusunda Çalışma gücünüzün en az yüzde 60’ının kaybedilip kaybedilmediği (malül sayılıp sayılmama) kararı verilmektedir.

Kurum Sağlık Kurulu %60 raporu verirse ve saydığımız diğer şartları da sağlıyorsanız malulen emekli olabilirsiniz. Ancak Kurum %60 raporu vermez ise, Kurum Sağlık Kurulu kararına karşı Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulunabilirsiniz. İtiraz bir dilekçe ile bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yapılır.

Malulen emeklilik başvurusu ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Malul Sayılma Kararını Kim Verir?

Maluliyete başvuranların, malullük aylığından yararlanıp yararlanmayacağına esas alan kararlarını SGK bünyesinde illerde kurulu bulunan SGK Sağlık Kurulu karar verir. SGK Sağlık Kurulu, hastanelerce düzenlenen raporları incelemek suretiyle, çalışma gücünün kaybı oranlarını belirler.

Hangi İllerde SGK Sağlık Kurulu Bulunur?

Maluliyet Dosyasını Değerlendiren Kurum Sağlık Kurullar ve İller
Maluliyet Dosyasını Değerlendiren Kurum Sağlık Kurullar ve İller

 

NOT: Malulen Emeklilik Şartları 2020 konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz

Bence Oku

10 YORUMLAR

  1. Ben jokeylik yapıodum İstanbul’da bir yarış sırasında geçirdiğim kaza sonucu ağır bir amaleya oldum belimde omur ipliğimde 6 tane platin takıldı ve malulen emekliliğe ayrıldım yanlız sorum daha askerlik yapmamıştım bu durumda askerlik yapabilirmiyim şimdiden teşekkür ederim ilginiz için

    • Merhaba, askerliğe elverişli olmanın farklı koşulları olduğundan dolayı, askerlik şubesine gidip gerekli başvuruları yaparak sorunuzun cevabını öğrenebilirsiniz

  2. Merhaba benim annem ağır özür durumu var yani işini kendi başına yapamaz ama SSK da 1069 günü bulunmakta malulen emeklilik olabilir mi yardımcı olursanız sevinirim

  3. Merhaba, malülen emeklilik şartlarını taşıyorum. Sorım: en son çalıştığım işyerine bildiri gider mi? Haberdar olmalarını istemiyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla