spot_img
16.8 C
İstanbul
Ana SayfaMALİ MÜŞAVİRLERBordroMaaşı Asgariden Gösterilenler Ne Yapmalı

Maaşı Asgariden Gösterilenler Ne Yapmalı

Bu yazımızda Maaşı Asgariden Gösterilenler Ne Yapmalı sorusuna cevap bulmaya çalışacağız.
Çalışanların en büyük sorunlarından biri, sigorta primine esas kazançlarının aldığı gerçek ücret yerine daha düşük ücretten veya asgari ücretten bildirilmesidir. İşverenlerin, işçi ücretlerinin SGK’ya bildirilen kısmını bankadan, maaşın geri kalanını ise elden vermek suretiyle işçi ücretleri düşük göstermesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Aldığı maaştan daha düşük ücretle bildirilmenin çalışanlar açısından bir çok dezavantajları da vardır. Örneğin, çalışma hayatı boyunca asgari ücretten bildirilen işçinin;

Emekli maaşı olması gerekenden düşük olur.

İstirahat raporlarından dolayı alacağı rapor parası düşük olur.

Kadın işçilerin alabileceği doğum parası düşük olur.

Uygulamada sıkça görülen bu durumun Kurumun Denetmen ve Müfettişleri tarafından tespit edilmesi durumunda ise işverenler hayli yüksek idari para cezaları ile karşılaşabilirler. Bu idari para cezaları ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Maaşı Asgariden Gösterilenler Ne Yapmalı

Maaşı olduğundan daha düşük ya da asgari ücretten gösterilen işçilerin yapacakları iki şey bulunmaktadır;
  • SGK’ya şikayet edebilir
  • İş Mahkemesinde dava açabilir.

SGK’ya Şikayet Etme

Sosyal Güvenlik Kurumuna şikayet edildikten sonra, Kurum önce işçinin hala aynı iş yerinde çalışıyor olup olmadığına bakacaktır.
 
İşçi hala aynı iş yerinde çalışıyor ise, iş yerine teftişe gelinecektir. Teftişe gelen Denetmen/Müfettiş çalışanların ifadelerine başvurarak Eksik Ücret bildirimi yönünde tespiti yaparsa işçilerin ücretleri gerçek seviyesine çekilecek ve işçilerin primleri yükseltilecektir. Ayrıca işverene idari para cezaları uygulanacaktır.
 
İşçi çalıştığı iş yerinden ayrılmış ise, Kurumun Denetmen ve Müfettişleri iş yerine teftişe gelmeyebilir. Bu durumda şikayette bulunan işçiye tebligat göndererek, kişiyi ifadeye çağıracaktır. Bu süreçte, işçinin iddiasını kanıtlaması için yeterli bilgi ve belgesi olup olmadığı araştırılacaktır. İşçinin maaşının olduğundan daha düşük bildirildiğini ispat edebilmesi için gerekli belgelerin neler olabileceği başka bir yazının konusudur. Ancak, bu belgeler Denetmen/Müfettişe sunulduğunda gereken yapılacak ve işçilerin ücretleri gerçek seviyesine çekilecektir. 

İş Mahkemesine Dava Açma

Yukarıda belirttiğimiz biçimlerde yapılan başvurulardan sonuç alınamaması durumunda, çalışanlar iş mahkemesinde dava açabilirler.
 
İş mahkemesinin durumu değerlendirmesi Sosyal Güvenlik Kurumuna göre daha farklı olacaktır.
Mahkeme, gerekli gördüğü takdirde aynı iş kolunda çalışan diğer işçilerle ilgili emsal ücret yoluna gidebilir. Yani örneğin, iş yerinde çalışan bir jeoloji mühendisinin asgari ücretten bildirilmesi durumunda, Mahkeme Jeoloji Mühendisleri Odasından emsal ücret talep edebilir.
 
Mahkeme, kişinin aynı iş yerinde aynı zaman diliminde çalışmış olan bordro tanıklarını çağırarak, onlardan tanıklık yapmasını isteyebilir. Tanıkların hepsi kişinin asgari ücretten daha yüksek ücret aldığını onaylarsa bu durum kişinin iddiasını destekler nitelikte olduğundan Mahkeme işçi lehine karar verebilir.
 
NOT: Maaşı Asgariden Gösterilenler Ne Yapmalı konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Bence Oku

32 YORUMLAR

  1. işten ayrılmış biri olarak , 2012 yılında yapılan iş sözleşmemde belirtilen ücretten SGK primim daha düşük yatırılmıştır. SGK üzerinden sonuca ulaşabilir miyim?

    • Merhaba, iş sözleşmesi sizin maaşınızın gerçek miktarını belirlemek açısından ispat niteliğinde sayılabilir. Özellikle bu iş sözleşmesi noter onaylı ise, daha da kuvvetli bir kanıt olur. Sgkya yapacağınız şikayette bunu belirtmelisiniz

  2. Selamün aleyküm 3 yıldır çalışmakta olduğum işyerinde sigortalarımız asgari ücretten ödeniyor. Maaşımız asgari ücretin üzerinde. Ödemeler bankaya yapılıyor önce asgari ücret yatıyor sonra geriye kalanı yatırılıyor yani iki parça halinde.
    Yıllık izin verilmiyor hiç kullanmadık ve parasıda verilmiyor.
    Resmî ve dini bayramlarda çalışıyoruz mesai ödenmiyor.
    Ne yapabiliriz???
    Ayrıca hastalanıp rapor alan bi arkadaşımız rapor süresince gelmeyeceğini bildirince iş vEren tarafından reddedilip raporun bittiğinde işe gelme diye tehdit ediliyor.

    • Merhaba, işveren tarafından ne kadar usûlsüzlük var ise hepsi yapılmış. Önce sgkya şikayet edebilirsiniz. İş yerime gelen denetmenlere durumu izah ederek, konunun tutanaklara geçmesini sağlayabilirseniz, hem işverene idari para cezasına uygulanır hem de siz haklı fesih ile işten ayrılıp tazminatlarınızı alabilirsiniz.

  3. Merhaba 2003 senesinden beri aynı işyerinde çalışıyorum. Fakat çalıştığım firma beni üç defa girdi çıktı yaparak diğer firmalarına geçiş yaptırmış(firma sahibi aynı kişi).ben bu giriş ve çıkışlarda herhangi bir evrak imzalamadım.Giriş ve çıkış larda üç gün aralık ile giriş ve çıkışlarımı yapıyorlar.Son olarak da bankaya yatan maaşımı ilk önce asgari ücret kısmı ardından da diğer geri kalan kısmı olarak yatırıyor bütün maaşımı.ben ne yapabilirim.

  4. Merhabalar ….Ben yurtdışında çalışan 20 yıllık inşaat teknikeriyim (Kazakistan )…ahşap mobilya firmasiyla aylık 3000 $ şantiye şefi olarak anlaşıp firmanın görevli kağıdı ile 7 ay çalıştım.Vize almamak için görevli yazısı kullanıldı firma kaşesi olan adıma düzenlenmiş.Fakat SSK giriş 05.03.2017 asgari ücret gösterilmiş ve 7 ay boyunca prim yatmış ancak bankaya herhangi bir para yatirilmamis ve elden aylık 300-500 $ gibi avans verilmiştir ve 20 Kasım da benden habersiz çıkış göstermiştir.ve ben alacaklarımi alamadım borç harç para bulup uçak biletini kendim alıp döndüm 17.01.2018 de 2-3 ay para beklemekten perişan oldum.Sigorta bildirgeleri var 7 ay asgari ucretten..Kasım 20 de habersiz çıkış var …maaşlarını alamadım aylık yaklaşık 2400-2500 $ Gibi…firma kaşesi olan adıma düzenlenmiş 03 Mart2017. – 20 Ekim 2017 tarihleri arası görevlendirilmistir belgem var elimde …Nereye şikayet etmeliyim.Paramı nasıl alabilirim lütfen yol gösterin

  5. Merhabalar ….Ben yurtdışında çalışan 20 yıllık inşaat teknikeriyim (Kazakistan )…ahşap mobilya firmasiyla aylık 3000 $ şantiye şefi olarak anlaşıp firmanın görevli kağıdı ile 7 ay çalıştım .Vize almamak için görevli yazısı kullanıldı firma kaşesi olan adıma düzenlenmiş .Fakat SSK giriş 05.03.2017 asgari ücret gösterilmiş ve 7 ay boyunca prim yatmış ancak bankaya herhangi bir para yatirilmamis ve elden aylık 300-500 $ gibi avans verilmiştir ve 20 Kasım da benden habersiz çıkış göstermiştir .ve ben alacaklarımı alamadım borç harç para bulup uçak biletini kendim alıp döndüm 17.01.2018 de 2-3 ay para beklemekten perişan oldum.Sigorta bildirgeleri var 7 ay asgari ucretten..Kasım 20 de habersiz çıkış var …maaşlarını alamadım aylık yaklaşık 2400-2500 $ Gibi…firma kaşesi olan adıma düzenlenmiş 03 Mart2017. – 20 Ekim 2017 tarihleri arası görevlendirilmistir belgem var elimde …Nereye şikayet etmeliyim.Paramı nasıl alabilirim lütfen yol gösterin

  6. Merhaba ben 5 yıldır bir spor salonunda eğitmen olarak çalışıyorum maaşımı asgari ücret olarak bankaya yatıyor özel derslerden aldığım primler ise elden veriliyor sizce ne yapmalıyım saygılar sevgiler

  7. Merhaba ben 12 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım.12 yıldır hiçbir şekilde işyerim çalışanlarına bodro vermemekte.bu süre zarfında devamlı cumartesi pazar mesaileri yaptım.bu mesailerin ücretlerini devamlı elden alıyorum.işvereni uyarmamıza rağmen istemeyen çekip gidebilir diyor.ayrıca maaşlarımız düşükten gösteriliyor.şu anda 2700 lira olan maaşımı bankaya 2300 tl olarak bankaya yatırıyor.geri kalan ücreti ve mesai ücretlerini elden veriyor.ne yapmalıyım?

  8. Merhaba Nakliyat firmasında tır şöförlüğü yapıyorum uzun yol şöförüyüm. 2900 lira maaşım var lakin maaşımı asgari ücretten gösterip üstünü yol yemek mesai ve agi gibi ek ödeme göstererek 2900 e getiriyor bunu nasıl ispatlayabilirim

  9. Merhaba.1 sene önce 2 yıl çalıştığım firmadan ayrıldım sigortam maaş üzerinden yatmıyordu tazminatımı vermediler.geçmiş yıllardaki sigorta primi mi trkrar ödetebilirmiyim maaşın bir kısmı eft olarak bankaya yatırılıyordu.

    • Merhaba, işten ayrıldığınız için dava açmaktan başka yapılacak bir şey bulunmamaktadır. İspat edip Davayı kazanırsanız geçmişe dönük sigorta primleriniz yatacaktır.

  10. Merhabalar.ben 4 yıldır bir tekstil firmasında calisiyorum.kesimhane şefi olarak.suan 3300 tl maaş alıyorum.banka ya 2080 tl yatıyor kalani elden aliyorum.bu durumu düzeltmek için ne yapmam lazım ve iş akdimi bu sebepten dolayı tazminatımı alarak fesh edebilirmiyim.nasil bir yol izlemem lazım.tesekkurler.

  11. Merhabalar.ben 4 yıldır bir tekstil firmasında calisiyorum.kesimhane şefi olarak.suan 3300 tl maaş alıyorum.banka ya 2080 tl yatıyor kalani elden aliyorum.bu durumu düzeltmek için ne yapmam lazım ve iş akdimi bu sebepten dolayı fesh edebilirmiyim.tazminatımı alabilirmiyim.nasil bir yol izlemem lazım.tesekkurler.

  12. Merhaba.adim erkan.
    10.2014 ‘ten beri agi ödemesini almıyorum.is verenle anlaştığım ücret neyse onu aliyorum.ve aldığım maaş şuan 3300 tl fakat bankaya 2080 tl yatiyor.eldende 1220 tl aliyorum.ve bu ıs yerinde daha fazla hakkımın yenmesini istemiyorum.nasil bir yol izlemeliyim.

    • Merhaba, ilk olarak sgkya şikayette bulunun. Eğer gelen denetim ekibi de sizin elden ücret aldığınızı tespit ederse, kıdem tazminatlarınızı talep edip işten ayrılarak haklı fesih yapabilirsiniz

  13. merhaba aynı durum arkadaşımda da var. alt seviyeden sigortalı gösteriyorlar, kalan parayı elden veriyorlar.
    ama sistemdeki bir arkadaşınızla konuştum, şikayeti bizzat kendisinin yapması gerekiyor dedi.
    kendisi de bu konularda çok çekingen biri olduğu için bir şey yapamıyor.
    ama benim gönlüm daha fazla sömürülmesine razı değil. bu tarz arkadaşlarımız için nasıl bir yok izlememiz gerekli?

    • Merhaba, sgk’ya gidecek ise bizzat başvurmalı ancak alo 170’e şikayet etmek için bizzat başvuru şartı yoktur. Siz de arkadaşınız için arkadaşınızın adını ve iş yerini vererek şikayette bulunabilirsiniz.

  14. Merhaba iyi çalışmalar
    Ben 2017 ocak ayından beri şuanda çalıştığım şirkette çalışıyorum maaşım 2017 de 4250 tl 2018 de 4500 tl yalnız sgk primim asgari ücretten yatırılıyor maaşımın geri kalanı hesabıma ayrı tutarlarda veya bir sonraki ayda toplu olarak avans olarak hesabıma yatıyor avans olarak yatan paralarla gerçek maaşımı kanıtlayabilir miyim?
    Mahkemeye gittiğimde işyeri haksız görülür mu bu durumda mesala geçen ay hesabıma yatan toplam avans 6800 tl sormazlar mı işyerine 1600 tl ye çalışan işçiye nasıl bu kadar avans veriyorsunuz diye teşekkürler iyi çalışmalar.

    • Merhaba, bu süreklilik arz eden bir durumsa sizinde belirttiğiniz gibi bu avans gerçek maaşınız olarak değerlendirilerek kanıtlayabilirsiniz

  15. Merhabalar ben 8 senedir bir firmada çalışıyorum ve maaşım askeri ücretten yüksek maaşları bankaya parça parça yatırıyorlar ve maaşlarda gecikmeler oluyor sigorta primleri askeriden yatıyor ben işten ayrılıcsm tazminatımı ve primlerimi nasıl alırım teşekkürler

  16. Merhaba asgari ücret altında çalışıyorum şikayet etmek istyorum ama benim tarafimdan şikayet edildiğinin öğrenilmesini ıstemiyorum. Ne yapabilirim?

  17. Eşimi asgari ücretli olarak çalışıyor gösteriyorlar bankaya askeri ücret yatırıyorlar eşimin hesabına suna eşim bunun içerisinden 1.500 tl alıp geri kalanını işverene veriyor bunu nasıl mahkemeye verebilirim

    • Merhaba, bu konuda yapılması gereken noter kanalıyla ihtar çekerek haklı fesih yapmanız ve haklarınızı talep etmenizdir. Bundan sonra dava açabilirsiniz. Bununla ilgili avukat hizmeti talep ederseniz, istanbul sınırları içinde avukatlık hizmetimiz de bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz