spot_img
12.9 C
İstanbul
Ana SayfaSAĞLIKGenel Sağlık SigortasıKız Çocuklarının Sağlıktan Yararlanması

Kız Çocuklarının Sağlıktan Yararlanması

Kız Çocuklarının Sağlıktan Yararlanması Şartları 5510 sayılı Kanunun 60. maddesinde açıklanmıştır.

Biz de bu yazımız da kimlerin sağlık hakkından yararlanacağını ve kız çocuklarının babalarının ya da annelerinin üzerinden sağlık yardımı alıp alamayacağını anlatmaya çalışacağız.

Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler kavramını şöyle açıklamak gerekecektir. Örneğin, bir ailede sadece babanın sigortası var ve diğer aile fertleri ev hanımı, öğrenci ya da yaşlı ise ailenin babası bu kişilere bakmakla mükelleftir. Sosyal Güvenlik literatüründe babanın ailesine bakmakla yükümlü olmasının bir göstergesi, diğer kişilerin babanın sigortasına bağlı olarak onun üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanmasıdır. Bu konuyu belirttikten sonra kimlerin hangi şartlarda bakılmakla yükümlü olduğuna geçebiliriz.

Sigortalının Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler Kimlerdir?

Sigortalının 01.10.2008 tarihinden önce veya sonra emekli olması durumu değiştirebilmektedir.

Genel Sağlık Sigortalısının (yani örneğimizdeki sigortalı babanın); sigortalı ya da isteğe bağlı sigortalı olmayan, emekli olmayan:

  • Eşi
  • 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim ve aday çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları (kız ya da erkek fark etmez)
  • Yaşına bakılmaksızın malul olan ve evli olmayan malul çocukları
  • Geçimi sigortalı tarafından sağlanan, geliri c-1 ya da g-1 seviyesinde olup aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana-babası

genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak kabul edilir.

Kız Çocuklarının Sağlıktan Yararlanması Şartları

Kız çocuklarının babalarının sigortasından yararlanması 01.10.2008 tarihinde çıkan 5510 sayılı Kanunla değişiklik göstermiştir.

01.10.2008 tarihinden önce bekar kız çocuğu evlenene kadar babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyorken, 01.10.2008 tarihinden sonra öğrenim durumuna göre en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilecektir.

Bekar kız çocuğu örneğin, orta öğretime devam etmemesi halinde 18 yaşını tamamladığında babası üzerinden sağlıktan yararlanma hakkı sona erecektir. Ancak bu durum 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı sayılanlar için geçerlidir. 01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olanların 01.10.2008 tarihinden önce bakmakla yükümlü oldukları kız çocuklarının sağlıktan yararlanma hakkı bulunmaktadır.

01.10.2008’de bakmakla yükümlü olunan kız çocukları 5510 sayılı Kanun gereğince de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacaktır. Ancak durumlarında değişiklik olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları 5510 hükümlerine göre yenden belirlenecektir. Kız çocuklarının durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde, tekrar bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacaktır.

Kanunun yürürlük tarihinden önce bakmakla yükümlü sayılmayan kız çocukları, Kanunun yürürlük tarihinden sonra durum değişikliklerinin ortadan kalkmasından sonra aynen diğer kız çocukları gibi bakmakla yükümlü olunan kız çocukları sınıfına girecektir.

ÖRNEK: 14.06.2010 tarihinde işe başlayan Münir Akkoyun’un 01.01.2009 doğumlu kız çocuğu herhangi bir öğretime devam etmediği ve 18 yaşını 01.01.2027 tarihinde tamamladığı için bu tarihten sonra babası üzerinden sağlıktan yararlanamayacaktır.

ÖRNEK 2: 01/05/1995 ila 30/04/2000 tarihleri arasında çalışan ve adına 1500 gün prim bildirilen sigortalı (E)’ nin, halen 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılığı devam etmektedir. Bu sigortalının 23/05/1991 doğumlu kız çocuğu bulunmaktadır. Söz konusu sigortalının kız çocuğu, 506 sayılı Kanundan kazanılmış haklarından dolayı yaşına bakılmaksızın durum değişikliği oluncaya kadar bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacaktır.

NOT: Kız Çocuklarının Sağlıktan Yararlanması konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

22 YORUMLAR

  1. Ben 31.03.1993 doğumluyum ve 20.06.2017 de üniversiteden mezun oldum şu an çalışmıyorum bu durumda sigortam 1 nisandan itibaren kesilecek mi ? Teşekkür ederim.

  2. Merhaba, eğer babanızdan yararlanabiliyorsanız yararlanmaya devam edeceksiniz. Ancak babanızdan yararlanamıyorsanız, belirttiğiniz gibi 25 yaş doldurulduğunda sağlıktan yararlanamazsınız

  3. 91 doğumluyum. Bir ay önce lisantan mezun oldum.
    Sigorta konusunda, iş bulana kadar babamın sigortasından yararlanabiliyor muyum? Ne yapmam gerekiyor?

  4. ben 21 yaşındayım önceden babamdan yararlanıyordum. ama artık yararlanamıyoruz muayene parası ödüyorum sürekli. babamın çalıştığı yerden sigortası var. sgkya gidip talepte bulunsam babamdan yararlana bilir miyim?

    • Merhaba, babanızdan yararlanamasanız bile, 60 tl gss primi ödeyerek sigortalı gibi sağlıktan yararlanabilirsiniz. Bunun dışında babanızdan faydalanmanız gerekmektedir. Sgkya gidip gss aktivasyon servisine bunun nedenini sorabilirsiniz

  5. merhaba. 1979 doğumluyum. temmuz 2018’de işsizlik maaşım bitecek. Babam emekli sandığı emeklisi. GSS primi ödememek ve babam üzerinden faydalanmak için sgk’ya aktivasyon mu açtırmalıyım yoksa e-devlet otomatik entegre oluyor mu? sgk’ya gitmem gerekecekse işsizlik maaşı bittiği gün mü gitmeliyim?teşekkürler

  6. Merhaba 1980 doğumluyum babam su an emekli yani 2008 yılı öncesinde emekli olmuştu.ben 1997 sigorta girisliyim ve 2013 yilina kadar çalıştım.2013 kasım ayında isten ayrıldım ve 2015 ekim ayına kadar calismadim.babamın SGK sından yararlanabilecegim söylendi ve herhangi bir işlem yapmama gerek olmadığı söylendi.bu yıl 1000 TL GSS borcu odedim.anladığım kadarıyla bu odedigim para haksiz alınan bir para.ben bunu nasıl geri alabilirim.

  7. merhaba. 1979 doğumluyum. temmuz 2018’de işsizlik maaşım bitecek. Babam emekli sandığı emeklisi. GSS primi ödememek ve babam üzerinden faydalanmak için sgk’ya aktivasyon mu açtırmalıyım yoksa e-devlet otomatik entegre oluyor mu? sgk’ya gitmem gerekecekse işsizlik maaşı bittiği gün mü gitmeliyim?teşekkürler

  8. Merhaba Eşimden boşandığım için ssk dan emekli babamın sağlık sigortasından faydalanıyorum. Yakın bir süre içinde evlenme başvurusu yapacağım. Evleneceğim kişinin türkiye den ssk lı değil. Belçika dan malulen emekli. Bu durumda nikah olduktan sonra kaç günde babamın sağlık sigortasından düşerim.

  9. Merhaba, üniversite öğrencisiydim. Öğrenimin bittikten sonra babamın sigortasından düşmüşüm. Tekrar aktive ettirebilmem için gerekli olan belgeler nelerdir?

  10. Merhaba ben 1988 doğumluyum babam emekli sağlıkta onun uzerinden faydalanıyordum şimdi işe girdim 15 gün oldu sgk girişim yapıldı işten çıkarsam tekrar babamın uzerinden sağlıktan faydalanabilecek miyim faydalanabilmek icin tekrar babamın sgk ya tekrar başvuru yapmasi mı gerekiyor yoksa işten çıkınca otomatik olarak tekrar babamın üzerine geçiyor muyum

  11. Ben emekliyim ve
    Bakmakla yükümlü olduğum 1997 doğumlu kızım halen Yüksek öğrenimine devam etmektedir.
    Sağlık sigortamdan faydalanır iken Sömestr tatilinden önce kızım kısa süreliğine Sigortalı işe başladı
    3 ay süre sonunda işi bırakacak. Bu süre zarfında Hastanelerde Sigortalı kabul edilmemekte ve ücretli
    tedavi ile ücretli ilaç verilmektedir.
    Hem benim sigortamdan ve hem de kısa süre çalıştığı işyeri nedeniyle sigortasından dolayı tedavi masrafı karşılanmıyacakmı. Durumu nasıl düzeltebiliriz.
    Teşekkürler
    Saygılarımla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla