spot_img
20 C
İstanbul

İsteğe Bağlı Sigorta Şartları

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ilk defa 01.10.2008 tarihinden yürürlüğe girmiştir.

Buna göre isteğe bağlı sigortalı olmanın bazı koşulları vardır. Ayrıca bazı durumlarda isteğe bağlı sigortalılık sona erebilir. Bu yazımızda İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir

1-Türkiye’de İkamet Etmek: Türkiye’ye kesin dönüş yapılmadığında yani resmi olarak ikamet Türkiye’ye alınamadığı takdirde isteğe bağlı sigortalı olunması mümkün değildir.

ANCAK; istisnai olarak yurt dışına götürülen Türk işçilerin Türkiye’de ikamet etmesine gerek yoktur.

Türkiye’de ikamet eden yabancıların ayrıca Türkiye’de ikamet ettiğini de belgelendirmeleri gerekmektedir

2-18 Yaşını Doldurmak: 18 yaşından küçük olanlar isteğe bağlı sigortalı olamaz.

3-Herhangi Bir Yerde Çalışmamak: İster SSK’lı, ister Bağ-Kur’lu ya da Devlet Memuru olarak çalışanlar isteğe bağlı sigortalı olamazlar.

ANCAK;

  • Cezaevinde çalışan hükümlü ve tutuklular,
  • Meslek liselerinde okurken ya da yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler,
  • İşkurun düzenlediği meslek edindirme kurslarına katılan kursiyerler,
  • Kamu idarelerinde çalışmaktayken iş sözleşmesi askıda kalanlar,
  • Kendi çalışmalarından dolayı değil de, ölen sigortalıdan dolayı ölüm geliri/aylığı alanlar,

talepleri halinde isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

4- Sigortalı Olarak Çalışılsa Bile 30 Günden Az Çalışmak: Ay içinde 30 günden çalışanlar (part time) talep ederlerse eksik kalan günleri için isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

5- Kendi Çalışmalarından Dolayı Emekli Maaşı Almamak: Ölen ana-babasından, çocuklarından ya da eşinden dolayı emekli aylığı alanlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler. Ancak kendi çalışmalarından dolayı malullük ya da yaşlılık aylığı alanlar isteğe bağlı sigortalı olamazlar.

İsteğe bağlı sigortalı olmak için usulune uygun olarak yapılan başvuru sonrası primlerin her ay aksatılmadan ödenmesi gerekmektedir. 12 ay boyunca prim ödemesi yapmayan kişilerin İsteğe bağlı sigortalılığı iptal olur. Tekrar geriye dönük olarak isteğe bağlı primlerini ödemek isteseler de bu mümkün olmayacaktır. İsteğe bağlı sigortanın iptal edilmesinin ardından tekrar başvuru yapılarak tekrar isteğe bağlı sigortalı olunabilir.

İsteğe bağlı sigortanın iptal olması ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

NOT: İsteğe Bağlı Sigorta Şartları konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

2 YORUMLAR

  1. 01.09.2016 tarihli “2013/11 sayılı Genelgede Değişiklik” kararına göre:

    F- GENELGENİN YEDİNCİ KISMINDA YAPILAN DÜZENLEMELER

    1- “İsteğe Bağlı Sigortalılık Şartları ve Sigortalı Sayılanlar” başlıklı birinci bölümün “1-1- Türkiye’de ikamet etmek” alt başlığı altında yer alan üçüncü paragraf aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, bölümün sonuna aşağıdaki örnek eklenmiştir.

    “Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarından, isteğe bağlı sigortalı olmak için talepte bulunanların yurt dışına çıkmadan önce Türkiye’de ikamet ettiklerini Kuruma açık olan Kimlik Paylaşım Sisteminden (KPS) tespit edilmesi, KPS’den tespit edilen ikamet tarihlerinde tereddüt oluşması halinde ise Türkiye ikamet tarihinin belgelendirilmesi halinde, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkede bulunsalar bile isteğe bağlı sigortalı olabileceklerdir.”

    “Örnek- 30.12.2012 tarihine kadar Türkiye’de ikamet eden (A), 1.3.2012 tarihinde sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkeye gitmiş ve 28.3.2014 tarihinde Kanunun 50. maddesine göre isteğe bağlı sigortalı olmak için talepte bulunmuştur.(A)’nın aranılan diğer şartları da taşıması halinde 29.3.2014 tarihi itibariyle isteğe bağlı sigortalı olabilecektir.”

    Bu durum yazınızın ilk maddesine bir istisna daha eklemek gerekitiği anlamına gelir, öyle değil mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz