spot_img
12.9 C
İstanbul
Ana SayfaSİGORTALILIKİşsizlerİşsizlik Maaşı Kesilmesi

İşsizlik Maaşı Kesilmesi

İşsizlik Maaşı Kesilmesi durumu ve işsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir sorusunun cevabı 4447 sayılı Kanunda açıklanmıştır.

İşsizlik maaşından yararlanma şartları ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

İşsizlik maaşı alanların merak ettiği konuların başında hangi durumlarda aldıkları işsizlik maaşlarının kesilip kesilmeyeceği ile ilgilidir.

İşsizlik ödeneklerinin hangi durumlarda kesileceğini aşağıda anlatacağız ancak şunu da belirtmek gerekir ki, işsizlik maaşı alırken sigortalı olarak çalışanların kesilen işsizlik maaşları tekrar işsiz kaldığında kaldığı yerden devam edecektir.

Böylece, işsizlik ödeneği alırken çalışmaya başlayanların hakları kayba uğramayacaktır. Bu şekilde kazanılmış hakları korunacaktır. 

Ayrıca işsizlik ödeneği alırken işe başlayanlara yönelik uygulanan sigorta prim teşvikinin de mevcut olması dolayısıyla, işsizlik maaşı alanların sigortasız çalışması gibi bir duruma yönelmesi gerekli olmayan bir durum olacaktır.

İşsizlik Maaşı Kesilmesi

İşsizlik ödeneği almakta iken;

a) Kurumca teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden,

b) İşsizlik ödeneği aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir
sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen,

c) Kurum tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen,

d) Haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyen,
Sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir.

Ancak (c) ve (d) maddelerindeki durum geçici bir durumdur. Bu durumlar ortadan kalkarsa, kişiler tekrar işsizlik maaşlarını almaya devam ederler.

Muvazzaf askerlik dışında herhangi bir nedenle silah altına alınanlarla hastalık ve analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanan sigortalı işsizlerin işsizlik ödeneklerinin ödenmesi bu durumların devamı süresince durdurulur.

Ancak, işsizlik maaşı alırken sigortalı bir iş yerinde çalıştığı Sosyal Güvenlik Kurumu ya da İşkur tarafından tespit edilen kişilerin işsizlik maaşları kesilecektir ve Kurum bunun tespiti için Sosyal Güvenlik Denetmenlerini de görevlendirebilir. 

NOT: İşsizlik Maaşı Kesilmesi konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bence Oku

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla