spot_img
12.1 C
İstanbul
Ana SayfaEMEKLİLİKBağkur EmeklilikBağkurlu İşveren SSKlı Olarak Çalışabilir Mi

Bağkurlu İşveren SSKlı Olarak Çalışabilir Mi

Bağkurlu İşveren SSKlı Olarak Çalışabilir Mi sorusunun cevabı 5510 sayılı Kanunda düzenlenmiştir.

Bağkurlu İşveren SSKlı Olarak Çalışabilir Mi

5510 sayılı Kanun 53. maddesinde; sigortalı kişilerin aynı zaman diliminde hem ssklı yani 4/a’lı hem bağkurlu yani 4/b’li hem de devlet memuru yani 4/c’li olarak çalışması durumunda kendisinin 4/c’li sayılacağı, aynı zaman diliminde hem ssklı hem de bağkurlu olarak çalışırlarsa, kendisinin ssklı olarak sayılacağı belirtilmiştir.
Ayrıca, hem bağkurlu hem de ssklı olanlar talep ederlerse ssk priminin yanında bağkur primi de ödeyebilirler.
İş yeri sahipleri ya da ortakları kendi şirketlerinden ssklı gibi gösterilemezler.
Eğer kişiler isteğe bağlı sigortalı iken, işe başlarlarsa isteğe bağlı sigortalılıkları biter.

Açıklama

4/a ile 4/b’nin Çakışması
Sigortalının 4/a ve 4/b kapsamında sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde çakışması halinde 4/a kapsamında sigortalı sigortalı sayılır.
4/b kapsamındaki sigortalılık 4/a’ya tabi çalışmanın başladığı tarihten 1 gün önce sona erdirilecektir.
 
Yani , Bağkurlu işveren SSKlı olarak başka bir iş yerinde çalışabilir. Bu durumda bağkuru sona erecek ve ssk kapsamında sigortalılığı başlayacaktır.
 
SSK kapsamındaki çalışma sona erdikten sonra eğer 4/b sigortalısı olmasını gerektiren faaliyeti devam ediyorsa; 4/a bittikten 1 gün sonra 4/b’ye tabi sigortalılık yeniden başlatılacaktır.
Ancak; bağkurlu iken başka bir yerde ssklı çalışan kişiler, yazılı talepte bulunmak şartıyla bağkur primi de ödeyebilmektedir.
 
Bağkurlu iken iş yerini kapatmadan vergi kaydını sonlandırmadan SSK’lı olunabilmektedir. Ancak, bu durum bağkurlunun kendi iş yerinde değil, başka bir iş yerinde çalışması ile mümkündür.
 
İşveren Kendi İş Yerinde SSK’lı Olarak Çalışabilir Mi
 

Bu sorunun cevabı kısaca belirtmek gerekirse, hayır olacaktır. Bağkur sigortalıları kendi iş yerlerinden 4/a’lı yani ssklı olarak bildirilemezler.

Kaynak: Sigortalı Çalışan İşçi İş Yeri Açabilir Mi | Sorularla Sgk

ÖRNEK:

11.11.2008 Tarihinde 4/b kapsamında başlayan sigortalılığı devam ederken 11.12.2009 tarihinden itibaren ayrıca, 4/a kapsamında çalışmaya başlayan sigortalının 4/b’liliği 28.02.2011 tarihi itibariyle sona erdirilecektir. 01.03.2011 tarihinden itibaren 4/a kapsamındaki sigortalılığı devam ettirilecektir.

 

NOT: Bağkurlu İşveren SSKlı Olarak Çalışabilir Mi konusu ile ilgili sorularınızı sayfanın yorum kısmına sorabilirsiniz.

Bence Oku

12 YORUMLAR

  1. Annemin üzerine taksi durağı var bağkurluyken başka bi işyerinde sigortalı çalışabilirmi ?sigortalı çalışabilmesi için taksi durağını devretmesi mi gerekiyor yada devretmeden bağkurunu sadece durdurması yeterlimi ?

  2. ONEMLI DEGERLI UYEMIZ BASIT USULE TABI MUKELLEFSENIZ YENI CIKAN KANUNLA 26.05.2022 TARIHINDEN SONRA BASKA BIR ISYERINDE SIGORTALI OLARAK CALISAMIYORSUNUZ. BASKA BIR YERDE SIGORTALI OLARAK CALISMAYA DEVAM EDERSENIZ VERGI KAYDINIZ BASIT USULDEN OTOMATIK OLARAK GERCEK USULE GECECEKTIR. 26 MAYIS 2022 TARIHLI SIGORTA CIKISINIZI YAPTIRINIZ. BILGILERINIZE SUNARIZ.
    Böyle bir yasa yürürlüğe girdimi öğrenmek istiyorum tskrler

  3. iş yerim var şirket değil. sigortalı çalışanım yok. iş yerimi kapatmadan başka bir iş yerinde sigortalı nasıl olabilirim teşekkürler

  4. Benim ticari taksi var üstümde bağkura hiç kaydım olmadı.girişimde olmadı hep 4A lı olarak çalıştım eyt faydalanacagım için 1 hafta önce iş yerinden ayrıldım bana 2008-2015 yılları arası borç çıkardılar e devletten gördüm benim hiç boşlugum olmadı o tarihlerde 4A lı olara çalıştım ne yapmam gerek teşekkürler

  5. Slm ben berberim basit usullum ama yanımda meslek lisesine giden ve SSK elamanım var ben basit usul bozulmadan başka iş yerinde SSK calişa bilirmiyim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Araç çubuğuna atla